Adana'da MHP Referandum Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, partisinin Adana’da düzenlediği bilgilendirme toplantısında, “Bugün desteklediğimiz anayasa değişikliğinin altı da üstü de üniter yapıya dayanan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir” dedi.

Adana'da MHP Referandum Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
MHP Adana İl Başkanlığı tarafından Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma ilişkin çalışmalar kapsamında "Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

16 Nisan günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi referandumu için vatandaşları bilgilendirildiği toplantıda açılış konuşmasını yapan MHP İl Başkanı Yusuf Baş, Referandumda oylanacak anayasa değişiklik paketinin kimsenin keyfiyeti için yapılmadığını belirterek, “Görülen riskler yüzünden bir zaruretin sonucu olarak planlandı. Dün, ‘özerkliğe varız’ diyenlerin; bugün MHP’nin ölçeğinden geçen ve üniter yapıdan taviz vermeyen değişiklik nedeniyle sayın genel başkanımızı ve partimizi suçlamaya hakları yoktur. Boy aynaları kırık olanlara, arşive bakmalarını tavsiye ediyoruz. Bu konuda duruşumuz, tavrımız çok nettir. Allah’ın izniyle, halkımızın desteğiyle inşallah, devletimizi daha etkin kılacak, milletimizin önündeki engelleri daha kolay kaldıracak bir değişikliği ‘evet’ diyerek hep birlikte yapacağız” diye konuştu.

Referanduma konu anayasa değişikliklerinin, akıl almaz bir biçimde bağlamından kopartılıp kamuoyuna yanlış ve çarpıtılarak sunulduğunu ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, “’Dün başkanlık sistemine karşı olan Milliyetçi Hareket Partisi neden bugün destekliyor?’ diyerek zihinler bulandırılmaya çalışıldı. Milliyetçi Hareket Partisi dün çözüm süreci altında yapılmaya çalışılan başkanlık sistemini de içeren bir anayasa değişikliğine sonuna kadar karşı çıkmıştır; aynı şeye bugün de karşıdır. Bizim bu konulardaki görüş ve düşüncelerimiz dün ne ise bugün de odur zerre değişmemiştir. Bir defa, yapılan düzenlemede dünkü karşı çıktığımız anlamda bir başkanlık sistemi yoktur. Bu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. Dün karşı çıktığımız; HDP, PKK ve FETÖ ile hazırlanan anayasa değişikliği tasarısıdır. Dün karşı çıktığımız altı federasyon üstü Başkanlık olan sistemdir. Dün karşı çıktığımız; Başkanlık adı altında anayasayı Türk ve Türklükten arındırma oyunudur. Herkesin çözümcü olduğu o dönemde Milliyetçi Hareket Partisi bütün bunlara tek başına bir bozkurt edasıyla direnmiştir. Bugün de aynı yerdedir, aynı görüştedir. O yüzden bilmeyen, duymayan kaldıysa bir daha söyleyelim. Bugün desteklediğimiz anayasa değişikliğinin altı da üstü de üniter yapıya dayanan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir” şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğinin bir rejim değişikliği olmadığını hükümet sistemi düzenlemesi olduğunu vurgulayan Milletvekili Karakaya, “Yapılmakta olan anayasa değişikliğinin hiçbir maddesinde ve yerinde rejim değişikliği yoktur. Bilakis, anayasa değişikliği hazırlıkları Milliyetçi Hareket Partisi’nin hassasiyetleri gözetilerek yapılmıştır. Yapılmakta olan değişiklik hükümet etme sistemi ile ilgilidir. İlla bir değişiklikten bahsedeceksek; bu, Meclis Hükümet Sistemi’nden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiştir. Bunu bir rejim değişikliği yapılıyor şeklinde sunmak bilgisizlik değilse çarpıtmadır. 24’üncü dönemde tüm partilerin katılımıyla oluşturulmuş Anayasa Değişiklik Komisyonu’nda kimlerin hangi maddeleri ne şekilde değiştirmek istedikleri ve bu maksatlarla verdikleri teklifler, halen TBMM arşivlerindedir. Hiç kimse Milliyetçi Hareket Partisi,’ni, Cumhuriyetimizin temel niteliklerini ve üniter yapısını güvence altında tutan anayasamızın ilk dört maddesi ile Türk ve Türklükle ilgili maddeleri konusundaki samimiyetini sorgulama hakkına da, haddine de sahip değildir” ifadelerini kullandı.

MHP İstanbul Milletvekili Sayın Arzu Erdem ise başkanlık sistemini isteyenler ve istemeyenler arasında ‘evetçiler-hayırcılar’ olarak ülkede kutuplaşma yaratılmaya çalışıldığının altını çizerek, “ Öncelikle bilinmelidir ki tartıştığımız konu başkanlık sistemi değildir. Tartıştığımız konu bir Anayasa değişikliğidir. Bu tartışmayı hayır cephesinde yapanların seçim beyannamesine bakıldığı zaman her birinin seçim beyannamesinde Anayasa değişikliği ile ilgili seçim vaadi vardır” diye konuştu.

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, MYK Üyesi Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, MHP Adana il, ilçe yönetimleri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA