Adalet Bakanı Bozdağ Açıklaması (2)

'Türkiye'deki referandum sürecini etkilemek için Almanya'da ve yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın bu süreçte 'evet' oyu kullanmasını etkilemek için çaba gösterenler, boşuna çabalıyorsunuz. Türk milleti oy verirken yabancı devletlerin iradelerine bakmaz, kendi kalbine, aklına, iradesine bakar, öyle oy kullanır' 'Şöyle bir fotoğraf çıkıyor ortaya, kim Türkiye devletine düşmanlık ediyorsa kim Türkiye ve Türk milletine terör dahil, darbe dahil, yasaların suç saydığı eylemleri yapıyorsa Almanya'da himaye görüyor. Bunu çok net bir şekilde hep görüyoruz, ifade ediyoruz, bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Türkiye'deki referandum sürecini etkilemek için Almanya'da ve yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın bu süreçte 'evet' oyu kullanmasını etkilemek için çaba gösterenler, boşuna çabalıyorsunuz. Türk milleti oy verirken yabancı devletlerin iradelerine bakmaz, kendi kalbine, aklına, iradesine bakar, öyle oy kullanır.' dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için Yozgat'a gelen Bozdağ, Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin 'Almanya gibi Hollanda'nın da (Türk siyasetçilere) izin vermeyeceği yönünde açıklamaları var' yönündeki sorusu üzerine Bozdağ, aşırıcılığın her yerde yayıldığını, Almanya gibi Hollanda ve başka yerlerde de bu tarz aşırılıkların bulunduğunu söyledi.

Böyle bir yaklaşımın hukuk devletinin, demokrasinin yanı sıra Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi'nin üzerinde yükseldiği değerlerin de düşmanı olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları belirtti:

'Aşırıcılığa karşı hepimizin ortak tutum geliştirmesi lazım. Avrupa'nın pek çok yerinde seçimler var. Seçimlerde maalesef siyasetçiler Türkiye aleyhtarlığı üzerinden aşırıcılara şirin gelecek açıklamalar yapıyorlar. Türkiye karşıtlığı üzerinden oy devşirmeye çalışıyorlar. Diyorum ki Türkiye karşıtlığı ve aleyhtarlığı üzerinden seçim kampanyası yürütenler büyük bir hata işliyorlar. Almanya'da veya başka ülkelerdeki seçimlerde Türkler oy kullanmayacak, Almanlar oy kullanacak, başka ülkelerin vatandaşları kullanacak, kendi vatandaşlarını seçecekler. Türkiye'yi bu seçimlere alet etmeleri hiçbir fayda vermez, vermeyecektir. Türkiye güçlü bir ülke, yoluna devam edecektir.'

Bozdağ, Avrupa ülkelerinin takındığı bu tavrın, Türkiye'nin içinde bulunduğu halk oylaması süreciyle de alakalı olduğunu, Türkiye'nin 16 Nisan'da büyük bir anayasa reformu yapacağını ve hükümet sisteminin değişikliğini oylayacağını anımsattı.

'Benim gördüğüm Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği üyesi pek çok ülke Türkiye'nin hükümet sisteminin değişmesine karşılar' ifadesini kullanan Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

'Bunu çok net bir şekilde ifade ediyorlar. Uygulamalarıyla da bunu ifade ediyorlar. Hükümet değişikliğinin yapılmasını isteyen, 'evet' oyu kullananların toplanmasına, kendilerini ifade etmelerine, bu yönde propaganda yapmalarına engel çıkarıyorlar. İstiyorlar ki Türkiye'de istikrar olmasın, güçlü iktidar olmasın. 'İstikrarsız Türkiye, güçlü iktidarsız bir Türkiye ile ülke yönetilmeye devam etsin. Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti geçicidir, onların dönemindeki istikrar da geçici, güçlü iktidar da geçici. Onlar gittikten sonra yine istikrarsız eski günler, zayıf iktidarlar gelir, biz onlarla istediğimiz gibi yol alabiliriz, istediğimiz noktaya onları çekebiliriz' düşüncesi bunların bilinç altında yatıyor. Onu da çok net görüyoruz. Türkiye'deki referandum sürecini etkilemek için Almanya'da ve yurt dışında bulanan vatandaşlarımızın bu süreçte 'evet' oyu kullanmasını etkilemek için çaba gösterenler, boşuna çabalıyorsunuz. Türk milleti oy verirken yabancı devletlerin iradelerine bakmaz, kendi kalbine, aklına, iradesine bakar, öyle oy kullanır. 16 Nisan'da onlara en büyük cevabı sandıkta Boğazlıyanlılar, Yozgatlılar, 80 milyon aziz milletimiz, Almanya'da ve Avrupa'da dünyanın dört bir yanında yaşayan aziz vatandaşlarımız verecektir, hiç şüphem yok.'

- 'İnşallah iptal etmezler'

'Almanya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile sizin programlarınıza izin vermedi, CHP Milletvekili Deniz Baykal'ın programlarında ise şu an için bir iptal söz konusu değil' diyen bir basın mensubunun, bu konudaki görüşlerini sorması üzerine Bozdağ, 'İnşallah iptal etmezler. Sayın Baykal bir siyaset, devlet adamı. Türkiye'de siyaset yapan, anayasal ve yasal düzene bağlı herkesin, meşru siyaset yapan herkesin her yerde propaganda yapması, konuşması demokratik bir haktır. Sayın Baykal'ın konuşması da öyledir. Umarız Sayın Baykal'ın konuşmasını engellemezler. Ben engelleyeceklerini de düşünmüyorum.' sözlerine yer verdi.

Bozdağ, geçtiğimiz günlerde CHP'li bir vekil ile HDP'li bir vekilin Almanya'da toplantı yaptıklarını belirterek, onların toplantısına izin verildiğini, 'hayır' çalışması yapanların toplantılarına, bu toplantılarda konuşanların kendilerini ifade etmelerine bir engel çıkarılmadığını, bundan sonra da çıkarılacağını zannetmediğini dile getirdi.

'Çıkarılmamasını da doğru görüyorum, bunu açıklıkla ifade etmek isterim' diyen Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

'Ancak bu Almanya'nın Türkiye'deki referandum sürecine nereden baktığını ve bu olayların nereden kaynaklandığını görmek bakımından önemli. Almanya ayrıca Türkiye'nin aleyhine çalışan herkesi himaye eden bir tutum içinde. PKK terör örgütü mensupları Almanya'da cirit atıyor. FETÖ örgütü mensupları Almanya'da cirit atıyor, darbe yapan askerlerden ve darbecilerden bazıları Almanya'nın himayesi altında. Şöyle bir fotoğraf çıkıyor ortaya, kim Türkiye devletine düşmanlık ediyorsa kim Türkiye ve Türk milletine terör dahil, darbe dahil, yasaların suç saydığı eylemleri yapıyorsa Almanya'da himaye görüyor. Bunu çok net bir şekilde hep görüyoruz, ifade ediyoruz, bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz. Suçluları himaye etmek, sadece bir devletin aleyhine suç işliyorlar diye onlara kucak açmak, demokrasiye, insan haklarına, hukuk devletine yakışmaz. Almanya Türkiye'nin kadim ilişkilerine ve dostluğuna da yakışmaz bu Almanya'ya da bir fayda vermez onlara da zarar verir.'

(Bitti)
Kaynak: AA