Ünüvar Açıklaması 'Karambolden İktidar Olma Dönemi Kapandı'

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, anayasa değişikliğine karşı çıkanların “tek adam” söylemlerinin arkasında hiçbir zaman iktidar olamama korkusunun yattığını belirterek, “Geçmişte koalisyonlarla karambolden iktidarın bir parçası olabiliyorlardı ama artık o dönem kapandı. Onların asıl karşı çıktıkları, söyleyemedikleri bu” dedi.

Ünüvar Açıklaması 'Karambolden İktidar Olma Dönemi Kapandı'
İmamoğlu ilçesinde muhtarlara anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatan Ünüvar, muhtarların, milletvekillerinin en önemli mesai arkadaşı olduğunu belirtti.

Muhtarların milletvekilleri, devlet ve bürokrasi ile millet arasında köprü vazifesi gördüğünü ifade eden Ünüvar, “Muhtarlarımız ile zihniyetimizin aynı olması gerekmez, siyasi düşüncelerimizin de aynı olması gerekmez. Bizim seçilmiş kişiye olan saygımız ve muhataplığımız, onların geri planda temsil ettiği halk kitlesiyle alakalıdır. O yüzden muhtarlık müessesesi son derece önemlidir” diye konuştu.

Milletin 16 Nisan’da yapılacak referandumda ülkenin geleceği açısından son derece önemli bir karar vereceğini dile getiren Ünüvar, “O yüzden muhtarlarımıza en doğru bilgileri vermemizin, anayasa değişikliği hakkında bilgilendirmemizin çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü muhtarlarımız temsil ettikleri bölgelerin en önemli kanaat önderleridir. Halkımız itibar etmiş, muhtarlarımızı seçmiş. Dolayısıyla halkımızın bundan sonraki kararlarında da mutlaka muhtarlarımızla istişare edeceklerini ve onların fikirlerini alacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Halkın huzuru ve mutluluğu her şeyin üzerinde”

Türkiye’nin geçmişte en fazla ülke yönetiminin tepesindeki kavgalar nedeniyle sıkıntıya düştüğünü ifade eden Ünüvar, şöyle devam etti:

“Geçmişte Cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki kavgalardan bu millete hep yoksulluk, fakirlik, güçsüz iktidarlar düşmüştür. Ülkeyi yöneten insanlar güçsüz olduğu zaman veya güçsüzleştirildiği zaman milletin hizmeti aksamıştır. Halbuki siyasetin en temel amacı millete en güzel hizmeti vermektir. Seçilen milletvekili de bakan da muhtar da belediye başkanı da nihayetinde halka hizmetle mükelleftir. Halkın huzuru ve mutluluğu her şeyin üzerindedir.”

Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı ve halkın seçtiği bir başbakan olduğu zaman çatışmanın da kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “1982 Anayasası’nda yönetim sistemi aslında parlamenter sistem diye ifade ediliyor ama cumhurbaşkanının yetkilerine bakıldığında başkanlık yetkilerine yakın karma bir model var. Parlamento var, güçlü, yetkili ve sorumlu olmayan bir cumhurbaşkanı var. Kavgaların geri planında da zaten yetkili cumhurbaşkanı ve başbakanların varlığı söz konusu” diye konuştu.



“Halkın etkisinin ön planda olduğu bir sistem”

Anayasa değişikliğine karşı çıkanların, yalan yanlış bilgilerle algı oluşturmaya çalıştığını belirten Ünüvar, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı kararname ile muhtarlıkları kapatır mı? Muhtarlıklar kanunla kurulmuştur. Kanunla düzenlenen hususlarda cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi yoktur. Dolayısıyla akşam yattık şöyle, sabah kalktık böyle gibi bir sistem yok. Onların en fazla söylemek isteyip de söyleyemedikleri şey şu; geçmişte koalisyonlarla karambolden iktidarın bir parçası olabiliyorlardı ama şimdi karambolden iktidar olma dönemi kapandı. Asıl karşı çıktıkları, söyleyemedikleri bu. Bunun yerine aslı olmayan, başka suçlayıcı ifadeler ortaya koyuyorlar. Anayasa değişikliğiyle tek adam, sınırsız yetki ve sorumluluk almayan bir sistem değil; tam tersi yetkili, halkın güçlü desteğini arkasına almış, denetlenebilir, sorgulanabilir, gerektiğinde yargılanabilir bir Cumhurbaşkanlığı modeli geliyor. Dolayısıyla geçmişle mukayese edildiğinde çok daha demokratik, halkın yararına ve halkın etkisinin ön planda olduğu bir sistem olacak. Kaldı ki burada asıl söylenmesi gereken şey şu; biz ipi milletin eline veriyoruz. Millet cumhurbaşkanını seçecek, parlamentoyu seçecek. Beğenmediğinde seçmeyecek.”

“Halkın iradesine güvenmek lazım”

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, halkın iradesinin ön planda olduğu hiçbir şeyden korkmamak gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bu milletin daha önce neler yaptığını biliyoruz. Mesela 1999’da Ecevit yüzde 22 oy aldı. 2002’de aldığı oy oranı 1.4’tü. 3 yılda ne değişti? Millet, ‘Ecevit bu ülkeyi yönetemiyor’ dedi.

Halbuki Ecevit 1973’te yüzde 42 oy almıştı. Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaptı, rahmetli Erbakan ile birlikte. O zaman halka dokunan bir dil kullanıp halkı ikna etmişti, sonra halk bunları indirdi, indirdi, en sonunda siyaset sahnesinden sildi. O yüzden halkın iradesine güvenmek lazım. Bir takım fantastik söylemlerle algı operasyonları yapılıyor ama halkımız bunlara çok fazla itibar etmiyor. Halkın elinin değdiği bir iktidarın, halkın gönlüne giren insanların seçilebileceği sistem için desteğinizi bekliyoruz. Umuyorum ki önümüzdeki dönemler de daima halka dokunan, halk için çalışan, halk için dertlenen insanların seçileceği bir dönem olur. Çünkü asıl olan budur.”

İmamoğlu Devlet Hastanesi’ne ziyaret

İmamoğlu Devlet Hastanesi ve ek bina inşaatını da gezen AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hasta, hasta yakınları ve personelle sohbet etti. Hastanede stajyer sağlık çalışanları ile de görüşen Ünüvar, “Yeni binamız bitmek üzere. İmamoğlu için güzel bir hizmet oldu. Ek bina diye başlamıştık ama eski bina ek bina gibi kaldı. Bir şehre hastane yapmak demek, oradaki yaşayanları önemsemek anlamına geliyor. Ama sadece bina yapmak yetmez, binanın içinde alet-edevat da koymak lazım. O da yetmez en önemlisi insanlara hizmet edecek insan kaynağı koymak lazım. Dolayısıyla bu bina, ekipman ve insan beraberce çalışırsa güzel hizmet olur. En güzel şey insanlara hizmet etmektir. Siz de insanlara hizmet ediyorsunuz, sizlere çok teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra her şey çok daha güzel olur. Bizler referandum için sahadayız. Sadece sağlıkta değil her alanda güzel şeyler yapmak için çalışıyoruz, gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA