TÜRSAB, Booking.Com Gibi Siteleri De Uyaracak

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün: 'Expedia, trivago.com, tripadvisor.com gibi siteler de Booking.com'a benzer faaliyette bulunuyor. Bu kararı emsal göstererek bu tür sitelerin hepsine yazı yazıyoruz. Kendilerinin buna göre davranmalarını istiyoruz' 'Kendilerini buna göre uyarladıkları takdirde sıkıntı yok ama buna ısrar edenlerse ilgili hukuki süreci başlatacağız' Alman otel yatırım şirketi Amplio'nun Yönetim Kurulu Başkanı Babaoğlu: 'Booking.com Türkiye'de vergi ödemiyordu. Hizmeti veren otelciden yüzde 50'ye kadar komisyon alıyordu. Haksız bir ortamdı ama eli kolu bağlı olduğu için mecburi olarak birçok otelci boyun eğiyordu. Acentaların kazançları en fazla yüzde 35. Booking.com gibi siteler onların da hayatlarını olumsuz etkiledi'

ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Expedia, trivago.com, tripadvisor.com gibi sitelerin de, Türkiye'de faaliyetleri durdurulan Booking.com'a benzer faaliyette bulunduğunu belirterek, 'Bu kararı emsal göstererek bu tür sitelerin hepsine yazı yazıyoruz. Kendilerinin buna göre davranmalarını istiyoruz. Kendilerini buna göre uyarladıkları takdirde sıkıntı yok ama buna ısrar edenlerse ilgili hukuki süreci başlatacağız.' dedi.

Çetin Gürcün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Expedia, trivago.com, tripadvisor.com gibi sitelerin de Booking.com'a benzer faaliyette bulunduğunu hatırlattı.

Gürcün, 'Bu kararı emsal göstererek bu tür sitelerin hepsine yazı yazıyoruz. Kendilerinin buna göre davranmalarını istiyoruz.' diye konuştu.

Booking.com'un mahkeme kararının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanmasını beklemeden kendisinin bu kararı yerine getirdiğini ifade eden Gürcün, şunları kaydetti:

'Türkiye'deki bir IP'den girdiğinizde Türkiye'deki otelleri göremiyorsunuz. Dolayısıyla bizim amacımız da buydu. Amaç hasıl olmuş oldu. Booking.com eğer bunu devam ettirecekse kendilerinden taahhüt alacağız. Çünkü mahkemenin aldığı karar Türkiye'den erişiminin tamamen engellenmesi. Eğer böyle olursa o zaman Türkiye'den siteye giren vatandaş yurt dışından da otel rezervasyonu yapamayacak. Bizim bunu engellemek gibi amacımız yok. Biz yurt içindeki haksız rekabeti önlemeyi istiyorduk. Bu tür faaliyet gösteren diğer siteleri de uyaracağız. Kendilerini buna göre uyarladıkları takdirde sıkıntı yok ama buna ısrar edenlerse ilgili hukuki süreci başlatacağız.'

- 'Bir kuruş dahi vergi vermiyor'

TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, Booking.com'un Türkiye'de herhangi bir vergi ödemediğine dikkati çekerek, acentaların yaptığı her iş için vergi ödediğini, bu portalın ise bir kuruş dahi vergi vermediğini, haksız rekabetin temelini de bunun oluşturduğunu söyledi.

İç turizmde yüzlerce acentanın haksız rekabet nedeniyle kapasite kaybı yaşadığını veya kapandığını vurgulayan Gürcün, 'Hızlı bir şekilde doğan bu boşluğu kapatmak üzere acentalar kendilerini adapte edecektir. İç turizmde iyi bir kapasite doğacaktır.' dedi.

Gürcün, Booking.com'un çok güçlü olduğu için belli otellerde çok yüksek oranda komisyon aldığını ve büyük otellerden küçük butik otellere kadar hepsinin bu durumdan muzdarip olduğunu söyledi.

- 'Milli bir portal oluşturmalıyız'

Alman otel yatırım şirketi Amplio'nun Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu da Booking.com için verilen kararın çok doğru olduğunu belirterek, başta airbnb.com olmak üzere bu tür sitelerin kısıtlanması gerektiğini savundu.

Babaoğlu, Booking.com'un Türkiye'de vergi ödemediğini ifade ederek, 'Hizmeti veren otelciden yüzde 50'ye kadar komisyon alıyordu. Haksız bir ortamdı ama eli kolu bağlı olduğu için mecburi olarak birçok otelci boyun eğiyor. Acentaların kazançları en fazla yüzde 3-5. Booking.com gibi siteler onların da hayatlarını olumsuz etkiledi.' dedi.

Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle bu kararın verildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Babaoğlu, konunun bununla hiç ilgisi olmadığını belirterek, 'Şu anda zaten Türkiye üzerinden yurt dışındaki otellere rezervasyon yapılabiliyor. Türkiye öyle küçük düşünen bir ülke değil. Bunlar aslında para üretip topluma fayda üretmeyen şirketler.' şeklinde konuştu.

Babaoğlu, Türk müşterilerin otellere erişiminde sıkıntı yaşayacağını düşünmediğini ifade ederek, bakanlıktan STK'lara, otelcilerden acentalara kadar turizmin içinde bulunan herkesin bir araya gelerek milli bir portal oluşturması gerektiğini söyledi.
Kaynak: AA