TSE'den Sağlık Bakanlığına Kalite Belgesi

Bakanlık, yazılım süreçlerinin iyileştirilmesi kapsamında Türk Standartları Enstitüsünden belge alan ilk kamu kuruluşu oldu Müsteşar Yardımcısı Birinci: 'Dünyadaki en geniş kişisel sağlık sistemi Sağlık Bakanlığında. Bu kadar fazla bilgi içeren bir model dünyada yok'

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci, dünyadaki en geniş kişisel sağlık sisteminin bakanlıkta olduğunu belirterek, 'Bu kadar fazla bilgi içeren bir model dünyada yok.' dedi.

Sağlık Bakanlığına 'TS ISO/IEC 15504-SPICE (Software Process Improvement and Capability Determination) Belgesi' verilmesi dolayısıyla Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ve Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şuayip Birinci'nin katılımıyla tören düzenlendi.

Müsteşar Yardımcısı Birinci, törende yaptığı konuşmada, yazılımların önemli bir kısmını dışarıdan temin ettiklerini, bir kısmını da bakanlık olarak ürettiklerini aktardı.

Sağlık verisinin çok stratejik olduğunu belirten Birinci, son dönemde 'e-Nabız' uygulamasının hayata geçmesinden sonra Türkiye'de sağlık verisinin daha çok dikkat çektiğini, herkesin bunun güvenliğinden bahsetmeye başladığını söyledi.

TSE belgesinin, insanların sağlık alanındaki bakış açısını değiştireceğine işaret eden Birinci, 'Biz aslında SPICE belgesine bir başarı hikayesine ulaşmak için yapmadık. Gerçekten süreçlerimizin kalitesini ortaya koymak adına yaptık. Güvenli bir ortamda uluslararası standartlarda hem yazılım üretelim hem de temin ettiğimiz yazılımlar bu standardı taşısın istedik. Dünyadaki en geniş kişisel sağlık sistemi Sağlık Bakanlığında. Bu kadar fazla bilgi içeren bir model dünyada yok.' dedi.

TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir ise 22 özel sektör kuruluşunun TS ISO/IEC 15504-SPICE belgesi aldığını ve 76 müracaat olduğunu olduğunu bildirdi.

Kamu kurumları arasında bu belgeyi almaya hak kazanan ilk kurumun Sağlık Bakanlığı olduğunu ifade eden Bozdemir, 'Diğer kamu kurumları arasındaki yazılımlar konusunda da örnek olduğunu düşünüyorum. Diğer kamu kurumlarının da Sağlık Bakanlığı gibi genelge yayımlanarak özellikle ülkemizde bilginin ve yazılıma bu anlamda önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığının kişilerin sağlık bilgilerinin başka birilerinin eline geçmemesi için hassasiyet gösterdiğini, bu konuda tüm sistemlerini çok dikkatli kullandığını da görüyoruz.' diye konuştu.

Konuşmalarından ardından TSE Genel Sekreteri Bozdemir, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birinci'ye, 'TS ISO/IEC 15504-SPICE' belgesini takdim etti.

Kaynak: AA