'Sokak Kütüphanesi' İle Bilgiyi Paylaşıyorlar

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, Bahadın Belediyesinin 'Al götür, oku getir' sloganıyla açık havada oluşturduğu ve görevlisi bulunmayan sokak kütüphanesine belde sakinleri yoğun ilgi gösteriyor Belediye Başkanı Özcan: 'Çevre illerden beldemize kitap bağışında bulunanlar oldu. Başka illerden de kütüphanemize kitap gönderirlerse kabul ederiz'

ÖMER ERTUĞRUL - ŞAHİN ÖZMEN - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, belediyenin 'Al götür, oku getir' sloganıyla oluşturduğu ve görevlisi bulunmayan sokak kütüphanesi ile belde sakinlerinin okuma alışkanlıklarının artırılması hedefleniyor.

Bahadın Belediyesi, belde sakinlerinin evlerinde bulunan kitaplardan herkesin faydalanması ve kullanılmayan oyuncakların değerlendirilmesi için belde meydanında kitap ve oyuncak kumbarası kurdu. Vatandaşlar evlerindeki kitapları ve kullanılmayan oyuncakları kumbaraya attı. Belde sakinlerinin kitaplara yoğun ilgi göstermesi üzerine belediye, kumbaranın yanında bulunan çardağı sokak kütüphanesine çevirip kitapları raflara dizdi.

Belde halkı, görevlisi olmayan 'Sokak kütüphanesi'nde bulunan kitapları alıp götürüyor, okuduktan sonra da getirip tekrar yerine bırakıyor. Bazı vatandaşlar da gün içerisinde kütüphanenin yanında bulunan banklarda oturup kitap okuyor.

Bahadın Belde Belediye Başkanı Dilaver Özcan, beldenin çocuğu, kadını, genci ve yaşlısıyla okumayı sevdiğini söyledi.

Başkan seçilmeden önce öğretmen olduğunu aktaran Özcan, beldede okumayı daha yaygınlaştırmak amacıyla vatandaşların evlerindeki bir kenarda duran kitapları ile kullanılmayan oyuncakları ihtiyaç duyanlara ulaştırmak için 'Al götür, oku getir' projesini başlattıklarını belirtti.

Vatandaşın projeye yoğun ilgi gösterdiğini ve kumbaraya atılan kitapları, sokakta oluşturdukları raflara dizdiklerini anlatan Özcan, 'Kitap almak serbest, getirip koymak serbest, dolayısıyla böyle bir kitap alışverişini bedelsiz olarak kasabada yapıyoruz. Eğer okuma sevgisini özellikle çocuklarda geliştirebilirsek bizim için mutluluk verici bir olay olacak.' dedi.

Özcan, vatandaşın ilgisinin beklentilerinin üstünde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Okumak bir ayrıcalık olsun istiyoruz. İnsanlar boş zamanında kitap okumaktan vazgeçsinler, kitap okumaya gerçek bir zaman ayırsınlar istiyoruz. Burada gençlerin kitap okuması, diğer gençlerde bir cazibe oluşturursa bizim için en büyük kıymet haline gelecek. Çevre illerden beldemize kitap bağışında bulunanlar oldu. Başka illerden de kütüphanemize kitap gönderirlerse kabul ederiz. Buradaki kitaplar sadece Bahadın için değil yakın köylerimizdeki okulların kütüphanesine de gönderilmektedir.'

Kitap bağışında bulunan Mustafa Karaaslan da evinde bulunan, çocuklarının okuduğu ile Ankara’daki akrabalarının gönderdiği kitapları sokak kütüphanesine getirdiğini kaydetti.

Mahalle Muhtarı Gülcihan Ceylan Koç ise evindeki fazla kitapları başka insanların yararlanması için kumbaraya attığını ifade etti.

Belde sakinlerinden Aslan Özcan da 3 çocuğunun üniversite okuduğunu dile getirerek, 'Evimde çok kitap vardı. Bu da bizim için bir değerlendirme ortamı oluşturdu. Okumamış olduğumuz, para karşılığı bulamayacağımız kitapları dahi burada bulabiliyoruz. Gerçekten bizim için bir nimet.' dedi.

Efe Bozdemir ise oyuncaklarından bazılarını başka çocukların oynaması için kumbaraya attığını söyledi.
Kaynak: AA