Memiş Kütükcü Açıklaması 'Büyüme Rakamları Türkiye'ye Duyulan Güveni Gösteriyor'

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2016 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Memiş Kütükcü Açıklaması 'Büyüme Rakamları Türkiye'ye Duyulan Güveni Gösteriyor'
Kütükcü, 2016 yılında yüzde 2.9 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranının Türkiye’ye olan güveni gösterdiğini vurguladı. Bu başarıda Türk özel sektörünün çok önemli payı olduğunun altını çizen Kütükcü, “İş dünyamızı, sanayicilerimizi ve çalışanlarımızı tebrik ediyor, kutluyorum” dedi.

2016 yılında büyüme beklentisinin yüzde 2 civarında olduğunu ancak Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 2.9 büyüyerek beklentileri aştığını ifade eden Kütükcü, “Başta 15 Temmuz FETÖ ihaneti, terör olayları, bölgemizdeki jeopolitik gerginlikler ve küresel krizin devam eden etkilerine rağmen ülkemizin beklentilerin üzerinde büyümesi, hepimizin moralini yükseltti. Bu büyüme oranı ile birlikte Türkiye ayrıca ne kadar dinamik ve üreten bir ülke olduğunu da tüm dünyaya bir kez daha göstermiş oldu” şeklinde konuştu.

Kütükcü, 2016 yılında sanayideki yüzde 4.5 büyüme ve yatırımlardaki yüzde 2’lik artışın da son derece önemli olduğunu ifade ederek, “2016 büyümesine özel sektör tüketim harcamalarındaki hızlanma ile iç talepteki büyüme önemli bir katkı yaptı. Özellikle yatırımlardaki artış ve sanayideki büyüme ülkemizin üretimle ve yatırımlarla büyümeyi devam ettiğinin göstergesidir. Ülke olarak yolumuza yatırımlarla ve üretimle devam etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

"Destekleyici politikalar ve reformlar devam etmeli"

2016 yılını beklentilerin üzerinde büyüyerek kapatan Türkiye ekonomisinin, 2017 yılına da olumlu bir performansla başladığını kaydeden Kütükcü, “2017 yılına yüksek oranda ihracat artışlarıyla başladık. Ocak ayında sanayi üretiminde de bir artış geldi. Bu artışların önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz. İnşallah Türkiye 2017 yılında daha yüksek büyüme oranlarını yakalayacaktır. 2017 büyümesinin daha iyi bir performansla gerçekleşmesi için iş dünyası olarak aralıksız üretmeye devam edeceğiz. Bu konuda hükümetimiz de, iş dünyasını, üretimi ve istihdam piyasasını destekleyici politikalarını sürdürmeli, reformlara ara vermeden devam etmelidir” diye konuştu.

Kütükcü, 2016 büyümesi ile 2017 yılında olumlu seyreden ihracat ve üretim artışının beraberinde yeni istihdamları getireceğini ve işsizlik oranlarının önümüzdeki dönemde aşağıya doğru çekileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA