Kafkas İslam Ordusu Şehitlerine Vefa

Azerbaycan’ın pek çok noktasında Kafkas İslam Ordusunun şehit kabirleri bulunuyor.

Azerbaycan’ın Hacıkabul kentinin Gubalıbaloğlan köyünde, Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin mezarlarının bulunduğu şehitlik, düzenlenen törenle açıldı.

Büyükelçilik tarafından yaptırılan şehitliğin açılışına, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zafer Ocak, Hacıkabul Valisi Ahmet Muhtarov, büyükelçilik çalışanları ve köy halkı katıldı.

Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından geldiler, Azerbaycan’ın bağımsızlığı için şehit düştüler.

1918 yılında Bolşevik ve Ermeni çetelerinin zulmüne son veren Kafkas İslam Ordusunun şehit askerleri Azerbaycan’ın pek çok noktasında huzur içinde yatıyor. Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği de tespit edilen meçhul asker kabirlerini şehitliğe dönüştürüyor.

Ekberova ailesi de evlerinin bahçesinde bulunan Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin kabirlerine yıllarca sahip çıktı. Şehit kabirlerinin bulunduğu bahçe, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nin yardımıyla şehitliğe dönüştürüldü.

Gubalıbaloğlan köyünde açılışı yapılan şehitlikte isimleri belli olmayan 6’sı Türk askeri, 6’sı Azerbaycanlı 12 şehidin mezarı bulunuyor.

Şehitler için saygı duruşu ve dua edilmesi ile başlayan törende konuşan Büyükelçi Özoral,” Bizi ne zaman zayıf görürlerse, ne zaman bizi yenebileceklerini düşünürlerse üstümüze gelecekler. Bunu bin bir hile ile yapmaya çalışacaklar. Fakat her zaman unuttukları bir şey var, Türkler öldürülebilir ama asla esir edilemezler. Türkler hiçbir zaman kendilerine yapılan zulme izin vermez. Bundan sonra yapılması gerekenlerin başında bir olmak geliyor. Biz ne kadar bir olursak o kadar güçlü oluruz, düşmanlarımız da o kadar bizden korkar. Türkiye’nin gücü Azerbaycan’ın gücü, Azerbaycan’ın gücü de Türkiye’nin gücüdür. Elbette ki şehitlerimizi anmak onlara sahip çıkmak zorundayız. Geçmişini bilmeyen geleceğine sahip çıkamaz. Sizler sadece bu şehitlerimize değil vatanımıza sahip çıktınız” dedi.

KAFKAS İSLAM ORDUSU

Gence’ye 25 Mayıs 1918’de ulaşan Kafkas İslam Ordusundaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviye ile 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir’i Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtardı.

Azerbaycan’ın bağımsızlığı için savaşan Kafkas İslam Ordusu, bin 130 askerini Azerbaycan topraklarında şehit verdi.

Azerbaycan halkı bu kahraman orduyu ve şehitleri hiç unutmadı. Azerbaycan’ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba gibi birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezar bulunuyor.
Kaynak: İHA