Dr. Özgönül'den Sağlıklı Yaşamın Sırları

Dr. Fevzi Özgönül, ’Yaşam Akademisi Söyleşileri’ kapsamında sağlıklı yaşamın sırlarını anlattı.

Dr. Özgönül'den Sağlıklı Yaşamın Sırları
Beden aklıyla zayıflamanın ipuçlarını anlatan Dr. Fevzi Özgönül, sağlıklı yaşamın sırlarına, göbeğin nasıl eritilmesi gerektiğine, diyet yapmanın en büyük ihanet olduğuna da değindi.

Kesinlikle kahvaltının atlanmaması gerektiğini belirten Dr. Özgönül, “Kahvaltınızı mutlaka evde yapın. Evde yapılan kahvaltı daha bereketlidir. En önemlisi, işe gidene kadar yaptığınız hareketler onun sindirimine yardımcı olur. İş yerinde kahvaltı gecikebilir, atlanabilir veya kahvaltı sonrası hareket imkânı olmadığı için öğlen saatine acıkmamış olabilirsiniz. Normalin dışında bir vakitte açlık hissettiğinizde 10-12 saat önce ne yaptığınıza bakın (ya öğlen iyi yememişsinizdir ya da aralarda bir şeyler atıştırmışsınızdır.) Çantanızda çerez taşıyın ama sadece öğünlerde yiyin, arada asla yemeyin. Lütfen, öğlen yemeğini atlamayın, en önemli öğün öğlen yemeğidir. Bu saatlerde yediğiniz et, sebze ve yağlar gece hormon üretimi ile birlikte bedeninizin yapılanmasında kullanılacaktır. Öğlen yemeğinde tam doymaya özen gösterin ama lütfen akşam acıkmayayım mantığı ile değil, vücudum ne istiyor ve ne kadar istiyor mantığı ile yiyin” dedi.

Özellikle gece meyve ve salata yenmemesi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Özgönül, “Çiğ sebze ve çiğ meyve hazmı en zor olan yiyeceklerdir. Gece uykunuzda sizi rahatsız eder ve kaliteli uyuyamadığınız için gece hormon üretip sizi küçültemez. Sabah yorgun ve tok kalkarsınız. Bir gün tatlı yemekle bir şey olmaz. Yeter ki o tatlıyı yedim diye normal yemeğinizi azaltmayın ve ertesi gün kaliteli beslenin. Kilo verip vermediğinizi kontrol etmek için kesinlikle tartılmayın. İyi yolda olduğunuzu anlamanın en kolay yolu, ne hissettiğinize odaklanmaktır” ifadelerini kaydetti.

Ayrıca, diyetlerin saçma olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, iştahı kapatmanın değil açmanın kilo verdirdiğini, diyetlerin insan vücuduna yapılan en büyük ihanet olduğunu, bizi şişmanlatan yemeklerin değil, sindirememek olduğunu, bütün diyetler biran önce terk edilmesi gerektiğini, iştahın açık olmasının ise bilinenin aksine iyi bir şey olduğunu ve kesinlikle kapatılmaması gerektiğini, özellikle zayıflama ilaçları ve kremlerinden mutlaka uzak durulmasını ve son zamanlarda oldukça ilgi gören mide küçültme operasyonlarının çok riskli ve sakıncalı olduğunu belirtti.

Dr. Fevzi Özgönül son olarak şunları söyledi: “Kepek ekmek aldatmacadır, sindirimi çok zordur. Kızartma ve hamur işleri kilo aldırmaz. Tatlıyı illa yemek istiyorsanız gündüz öğünlerinde tercih etmeyin. Bırakın önce yemekler sindirilsin. Daha sonra akşamları ağız tadı için aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilirsiniz. Ara öğün lafı aldatmacadır. Normali 3 öğündür. Acıkmadan yemeyin, doyana kadar yiyin. Büyük tuvalete çok giden sevinmesin, üzülsün. Çünkü yediklerini sindirmeden atıyor.”
Kaynak: İHA