'DİTİB, Almanya'da Barışın Teminatı'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: 'DİTİB, Almanya'da barışın, huzurun, kardeşliğin, farklı inançların, farklı düşüncelerin, birlikte barış içerisinde yaşamasının en büyük teminatıdır' 'Bir an önce aklıselimin devreye girmesini, Avrupa'da var olan kadim devlet akıllarının bu yanlış algıları ortadan kaldırmak için harekete geçmesini, büyük bir sabırla bekliyorum'.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli bazı imamlar hakkındaki suçlamalara ilişkin, 'DİTİB, Almanya'da barışın, huzurun, kardeşliğin, farklı inançların, farklı düşüncelerin, birlikte barış içerisinde yaşamasının en büyük teminatıdır.' dedi.

Görmez, çeşitli programlara katılmak için geldiği Tekirdağ'da, Vali Mehmet Ceylan'ı ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Görmez, 'Almanya'da görevli imamlara casusluk suçlaması ile soruşturma açılacağı, camilerin yönetiminin FETÖ'cülere devredileceği' iddiasına yönelik soru üzerine, DİTİB bünyesinde görev yapan din görevlilerinin 40 yıldır Almanya'daki barış ve huzura katkı sağladığını söyledi.

DİTİB'in görevini her zaman başarıyla yerine getirdiğinin altını çizen Görmez, şöyle devam etti:

'Diyanet İşleri Başkanlığımızın DİTİB ile beraber yaklaşık 40 yıldır Almanya'daki barış, huzura, birlikte yaşama ahlakına ve hukukuna yaptığı bunca hizmetlerden sonra, her türlü ahlak ve hukuk dışı itham ve iftiralara maruz kalması, aslında bir açıdan da İslamofobik nefretin, ötekileştirmenin ve yabancı düşmanlığının geldiği noktayı göstermesi bakımından son derece üzücüdür.

DİTİB, Almanya'da barışın, huzurun, kardeşliğin, farklı inançların, farklı düşüncelerin birlikte barış içerisinde yaşamasının en büyük teminatıdır. Ben herhangi bir devlet aklının böyle yanlış bir karar vereceğine, zerre kadar ihtimal vermiyorum. Ancak bir an önce bu 40 yıllık birlikteliğin, 40 yıllık barışa, insanlığa, birlikte yaşama hukukuna ve ahlakına yaptığımız bunca katkıdan sonra, din görevlilerimize yönelik bu baskıların bir an önce son bulacağını umuyorum.'

- 'Kaygılarımız artıyor'

Bir gazetecinin 'Almanya'da yaşayan imamların oturma ve çalışma izinlerinin iptal edilmesi ile ilgili Alman meclisinde kanun teklifi verileceği' iddiasına ilişkin sorusu üzerine de Görmez, Almanya'da 3 milyon Türk yaşadığını anımsattı.

Görmez, 'Müslümanların hakları, hukukları, inanç özgürlüklerinin yok sayılarak bir adım atılabileceğine ihtimal vermiyorum. Ancak özelde Almanya'da, genelde Avrupa'da son zamanlardaki gelişmeler, endişelerimizi ve kaygılarımızı arttırmaktadır. 2015-2016 yılında 356 caminin saldırıya uğramış olması, pek çok camide kundaklamaların görülmesi, pek çok caminin kapısına domuz kafaları asarak nefretlerini kusmaları, bazı camilerin üzerine gamalı haçlar işaretleyerek aynı şekilde öfkelerini ifade etmiş olmaları ve bütün bunların da İslamofobik nefret olarak görülmeyip sadece vandalizm olarak geçiştirilmesi kaygılarımızı arttırmaktadır. Bir an önce aklıselimin devreye girmesini, Avrupa'da var olan kadim devlet akıllarının bu yanlış algıları ortadan kaldırmak için harekete geçmesini büyük bir sabırla bekliyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- Halisdemir ailesine başsağlığı mesajı

Görmez, şehit Ömer Halisdemir'in annesi Fadimana Halisdemir'in vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirterek, Halisdemir ailesine başsağlığı diledi. Hayatını kaybetmiş tüm şehit annelerine Allah'tan rahmet dileyen Görmez, hayatta olan şehit annelerine de sıhhat ve afiyet içerisinde bir yaşam temennisinde bulundu.

Ziyaretin sonunda Vali Ceylan ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez, birbirlerine hediye verdi.
Kaynak: AA