Dakika Dakika Darbe Girişimi İddianamede (5)

Akıncı Üssü'ndeki darbe girişimi faaliyetlerine ilişkin iddianamede, darbecilerin saat 06.35'te, 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubundan, 'Tiran yurt dışına kaçtı, herkes devam edecek, tüm dostların iş başında olmaları gerekiyor, acilen herkese duyurun, TV'ler sizi etkilemesin.' şeklinde paylaşımda bulunduğu belirlendi İddianamede, 'Bu son paylaşımdan da anlaşılacağı gibi saat 05.37'de 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan 'Teslim olun' çağrısında bulunulmasına rağmen, bu çağrıdan sonra darbecilerin son bir değerlendirme toplantısı yaptığı ve o toplantı sonunda yeniden saldırma kararı aldıkları ve bu karar üzerine saat 06.35'te 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan bu son mesajı yazdıkları anlaşılmıştır' değerlendirmesi yapıldı İddianamenin, darbe girişimi günü ve gecesi yaşananların dakika dakika sıralandığı bölümü, 'Saat 13.00, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Genelgesi'nde 'Vatanın bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' dediği gibi, Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde, iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle aziz millet, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimine 'Dur' demiş, azim ve kararlılığı ile istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır.' şeklinde tamamlandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin Akıncı Üssü'ndeki eylemlerle ilgili iddianamede, darbecilerin saat 06.35'te, 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubundan, 'Tiran yurt dışına kaçtı, herkes devam edecek, tüm dostların iş başında olmaları gerekiyor, acilen herkese duyurun, TV'ler sizi etkilemesin.' şeklinde paylaşımda bulunduğu belirlendi.

İddianameye göre, darbeciler oluşturdukları WhatsApp grubundan son mesajlarını 16 Temmuz sabahı 06.35'te attı. İddianamede, 'Bu son paylaşımdan da anlaşılacağı gibi saat 05.37'de 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan 'Teslim olun' çağrısında bulunulmasına rağmen, bu çağrıdan sonra darbecilerin son bir değerlendirme toplantısı yaptığı ve o toplantı sonunda yeniden saldırma kararı aldıkları ve bu karar üzerine saat 06.35'te 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan bu son mesajı yazdıkları anlaşılmıştır.' değerlendirmesi yapıldı.

İddianameye göre, 16 Temmuz sabahı saat 06.00 ve sonrası şöyle sıralandı:

Saat 06.00'da, Akıncı 4.Ana Jet Üs Komutanlığından Orgeneral Akın Öztürk'ün damadı Yarbay Hakan Karakuş ile görüşme yapıldı, Yarbay Hakan Karakuş bütün uçakların indiği ve bütün pilotların filoya gittiği bilgisini verdi, ancak bu bilginin ilerleyen dakikalarda yalan bilgi olduğu tespit edildi.

06.07'de, Akıncı Hava Üssü'nden 1 adet F-16 uçağı izinsiz kalkış yaptı ve çağrılara cevap vermedi.

Saat 06.11'de bomba atan F-16 uçağı uyarıldı.

06.15'te Akıncı Hava Üssü'nden kalkacak uçakların düşürülmesi talimatı verildi.

Saat 06.16'da Erzurum'dan kalkan F-16 uçağı Akıncı Üssü yakınlarına geldi.

06.19'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındakiköprülü kavşak ve otoparkı bombalandı. Şüpheli Müslim Macit, F-16 uçağı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşağa ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki otoparka toplam 2 adet MK-82 bombası attı, bombalama sonucunda, 15 kişi şehit oldu, 7 kişi yaralandı.

Saat 06.24'de, Akıncı'dan kalkan F-16 uçağının üzerinde 4 bomba olduğunun görüldüğü, muhtemelen 2 bomba attığının tespit edildiği, son bombayı atan uçağın 06.24'te uçan F-16 uçağı olduğu belirlendi.

Saat 06.35'te, darbeciler tarafından oluşturulan 'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubunda, bu saat itibariyle, 'Tiran yurt dışına kaçtı, herkes devam edecek, tüm dostların iş başında olmaları gerekiyor, acilen herkese duyurun, TV'ler sizi etkilemesin.' şeklinde paylaşımda bulunuldu. İddianamede, 'Bu son paylaşımdan da anlaşılacağı gibi saat 05.37'de 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan 'Teslim olun' çağrısında bulunulmasına rağmen, bu çağrıdan sonra darbecilerin son bir değerlendirme toplantısı yaptığı ve o toplantı sonunda yeniden saldırma kararı aldıkları ve bu karar üzerine saat 06.35'te 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan bu son mesajı yazdıkları anlaşılmıştır.' denildi.

06.37'de havada bulunan F-16 uçaklarından biri, İncirlik'ten kalkan tanker uçağını inişe zorlamak için yönlendirildi.

Saat 06.40'da darbe girişiminde İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nü kontrol eden askerler teslim olmaya başladı.

Saat 06.50'de darbeciler, Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yurtta Sulh Harekatı'na kararlı bir şekilde devam ettiğine' dair 4. korsan basın açıklamasını yayınladı.

06.52'de Başbakan Binali Yıldırım tarafından Genelkurmay Başkanlığına vekaleten 1.Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın atamasının yapıldığı açıklandı.

- Saat 07.00 ve sonrası

Saat 07.12'de AtatürkHavalimanı üzerinde 2 adet helikopterin izinsiz olarak uçuş yaptığı tespit edildi.

07.13'de Kobra 67 uçağı İstanbul bölgesine, Atatürk Havalimanı üzerindeki helikopterler için yönlendirildi.

Saat 07.18'de Güvercinlik'ten kalkan helikopterin dost unsurlara ateş ettiği tespit edildi.

07.19'da Afyon meydanında bulunan Akıncı 67 uçağına hazır olduğunda kalk emri verildi.

Saat 07.21'de Atatürk Havalimanı üzerinde uçuş yapan 2 adet helikopter, Atatürk Havalimanı askeri tesisine iniş yaptı, saat 07.24'te Atatürk Havalimanı'na inen helikopterlerdeki personel emniyet güçleri tarafından teslim alındı.

Saat 07.31'de Başbakan Binali Yıldırım, Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ı telefon ile aradı ve Akıncı Üssü'nden kalkış olmaması için Akıncı Üssü pistinin bombalanması talimatını verdi.

07.33'de şüpheli Yücel Canbolat F-16 uçağı ile Akıncı Üssü'nden izinsiz kalkış yaptı, Ankara üzerinde alçak uçuş yaptı, saat 08.00'de Akıncı Üssü'ne indi.

Saat 07.38'de Başbakan Yıldırım Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'ni telefonla arayarak, 'Akıncı Üssü'nden hiçbir uçuşa müsade edilmeyecek, kalkan kollar derhal vurulacak.' talimatını verdi.

-Saat 08.00 ve sonrası

Saat 08.03'de Akıncı pistine top atışı yapıldı.

08.05'de Dalaman meydanındaki uçaklara 'Kalk' emri verildi.

Saat 08.26'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı Akıncı Üssü'nden bir helikopterin alarak Çankaya'ya götürdüğü bilgisi alındı.

Saat 08.36'da Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat polisleri'nce Jandarma Genel Komutanlığı ele geçirildiği ve karargahtaki FETÖ mensubu askerler gözaltına alındı.

- Saat 09.00 ve sonrası

Saat 09.06'da Ahlatlıbel kule tarafından Genelkurmay Başkanı Akar'ı Çankaya'ya götüren helikopterin Çankaya'ya indiği bilgisi verildi.

09.10'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulu FETÖ/PDY üyesi hakim ve savcıların durumunu görüşmek üzere olağanüstü toplandı.

Saat 09.40'da Genelkurmay karargahından çıkan 200'e yakın asker polise teslim olmaya başladı.

09.59'da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Akıncı meydanı üzerinde Cap uçağı bekletme, kalkanları gerekirse vurma, uçak ve helikopter kalktığında pisti vurma, kalkan uçak ve helikopterlere engel olma talimatı verdi.

10.25 Polis Özel Harekat görevlileri, darbecilerin gözaltı işlemlerini yapmak üzere Genelkurmay Karargahı'nın güney nizamiyesinden kışlaya giriş yaptı.

Saat 11.10'da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile Akıncı Üssü pistlerinin kontrolünün yapılıp kalkış yapılamayacak şekilde vurulması emri verildi.

11.16'da Akıncı ana pistin kuzey pist başı vuruldu.

Saat 12.57'de Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında darbeye teşebbüs eyleminin bastırıldığını, önlendiğini açıkladı.

İddianamenin dakika dakika yaşananların sıralandığı bölümü, 'Saat 13.00'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Genelgesi'nde 'Vatanın bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' dediği gibi, Sayın Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde, iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle aziz millet, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimine 'Dur' demiş, azim ve kararlılığı ile istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır.' şeklinde tamamlandı.

(Bitti)
Kaynak: AA