CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Burdur'da

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Burdur Yeni Sanayi Sitesi Kooperatifi’nde esnaflarla buluştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Burdur'da
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında Burdur Yeni Sanayi Sitesi Kooperatifi’nde esnaflarla kahvaltıda buluştu. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, “Önümüzde bir anayasa değişikliği var 16 Nisan’da, görüşünüz ne olursa olsun, siyasi tercihiniz ne olursa olsun mutlaka sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Bu anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor, ister esnaf, ister çiftçi, ister sendikalı, hepimizi ilgilendiriyor. Gideceğiz oyumuzu kullanacağız. Biz siyasi parti tercihi yapmıyoruz, özel bir tercihte de bulunmuyoruz. Bulunacağımız tercih bu anayasa değişikliğini kabul mu edelim, etmeyelim mi bunun üstüne inşa edersen, kendimize şunu soracağız; derdimizi çözüyor mu, esnafın, sanayicinin, işsizin derdiniz çözüyor mu, Türkiye’ye itibar kazandırıyor mu, bunların hiçbirini yapmıyorsa, rahatlıkla hayırlı bir iş yapın ve ’hayır’ oyunu kullanın. Anayasa değişikliği ile esnafın, taksi şoförünün, esnafın sorunu çözülecek diyorsanız ’evet’ oyunu kullanın, tercih milletin tercihidir. Millet geçim derdinde, birileri seçim derdinde, milletin derdi varken, onu bırakmışız referandum derdinde koşuyoruz, vatandaşın derdine çözüm üretiyorlar mı, üretmiyorlar, hep beraber sandığa gideceğiz” dedi.



“Cumhurbaşkanı tarafsız olursa 80 milyonu tercih eder”

"80 milyonun cumhurbaşkanı mı olsun yoksa kendine oy veren insanların cumhurbaşkanı mı olsun" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı tarafsız olursa 80 milyonu tercih eder, siz derseniz ki cumhurbaşkanı taraflı olsun diyorsanız, evet oyu kullanacaksınız, cumhurbaşkanı tarafsız olsun 80 milyonu temsil etsin diyorsanız, hayır oyu kullanacaksınız. Herkes akıl süzgecinden geçirecek, hangisi doğru hangisi yanlış, cumhurbaşkanı aynı zamanda da bir partinin de genel başkanı olsun diyorsanız evet oyu kullanacaksınız. Başbakanlığı kaldırıyorlar, başbakanlığa bu memlekette ihtiyaç yok diyorsanız evet oyu kullanacaksanız ama olur mu başbakana ihtiyaç var diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız. Diyorsanız ki başbakanlığa gerek yok diyorsanız evet oyu kullanacaksınız tercih bu kadar kolay ve bir o kadar da zor" şeklinde konuştu.



Milletvekili sayısı

Vatandaşların 550 milletvekili seçip meclise gönderdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Başbakan bir hükümet kuruyor, güvenoyu istiyor, güvenoyu kullandıktan sonra görevine başlıyor. Bu doğru diyorsanız hayır diyeceksiniz ama diyorsanız ki bu meclise ne gerek var 550 milletvekili ama oldu 600 milletvekili, hiç gerek yok güvenoyu istemesin, meclisi de boş verin diyorsanız evet oyu kullanın. Biz bugüne kadar ne başbakanlar gördük, taş taş üstüne koyan her başbakana saygı duyuyoruz, icraatı yanlış ya da kötüdür ama meclise geldi hepsi güvenoyu istedi, hepsi geldi TBMM’de hesap verdi, şimdi deniyor ki ne gerek var meclise hesap vermeye. Milletvekillerini biz seçtik, süreleri dolmadan bir kişi niye çıksın meclisi fesih etsin, bu doğru değil diyorsanız gideceksiniz hayır oyu kullanacaksınız. Bunun demokrasiyle ilgisi var, bir kişi milli iradeyi reddedebiliyor, bir kişinin iradesi milli irade olsun diyorsanız evet oyu kullanacaksınız. 80 milyonun iradesi bir kişiye emanet edilmez. 550 milletvekili ortak iradeyi temsil ediyor diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız. Birlikte mücadele edeceksek, bu işin sağcısı, solcusu, ülkücüsü, milliyetçisi yoktur.”

Bir milletin kaderini mahkemenin tayin edemeyeceğini ifade eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Anayasa mahkemesine neden gitmediniz deniliyor. Bir milletin kaderini mahkeme tayin edemez. Demokrasiden yana mı, otoriter yönetimden mi yana kullanacaksınız, buna siz karar vereceksiniz. Demokrasi istiyorsanız hayır oyu kullanacaksanız, demokrasiye ne gerek var diyorsanız evet oyu kullanacaksınız. Ne diyorlar ’hayır oyu kullananlar teröristtir’ diyorlar, bu memlekette evet diyen de hayır diyen de bizim vatandaşımızdır. Ne demek terörist, çıksın milletin önüne desin ki şunlar için evet oyu kullanın, biz de diyelim ki hayır oyunu bunlar için kullanalım söyledikleri efendim çift başlılığı ortadan kaldırmak için ama son zamanda kullanamıyorlar, devlette çift başlılık yok ki, kaç tane cumhurbaşkanı var bir tane, kaç başbakan var bir tane, nerede çift başlılık var ama ne zaman çift başlılık olacak bu anayasa geçerse, çünkü hem cumhurbaşkanı hem de genel başkanı olacak iki başlı olacak doğrudur diyorsanız evet, değil diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız. ’Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor’ diyorlar. Neyi doğru söylemiyorum, hem cumhurbaşkanı, hem parti genel başkanı olmaz diyorum, cumhurbaşkanı tek olmalı, hepimizi temsil etmeli, çünkü cumhurbaşkanlığı bizim ortak paydamızdır, çünkü arabasında Türk bayrağını taşır, bir parti genel başkanı da arabasına Türk bayrağını takarsa ne olur, bir tarafına Türk bayrağını, bir tarafına parti bayrağını takacak, 80 milyonu nasıl temsil edecek.”

Alanya’da esnafın turist duasına çıktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Herkesle kavga edersen turist gelmez. İşin özü sandığa gideceğiz, elimizi vicdanımıza koyacağız ve ona göre oy kullanacağız. Hayır çıkarsa kaos olur diyorlar, niye kaos olsun, Sayın Cumhurbaşkanı 2019 yılına kadar yerinde, bir sorun çıkmaz, Binali Yıldırım yerinde mi yerinde, hayır çıktığı zaman başbakanlığı düşecek mi, düşmeyecek, bakanlar yerinde mi yerinde, hayır çıktığı zaman bakanlıkları düşmeyecek. Diyorlar ki hayır çıkarsa sosyal yardımlar kesilir. Niye kesilsin, sosyal yardımlara karşı çıkan var mı, hiçbir parti karşı çıkmıyor, o zaman neden kaos çıksın. Evet çıkarsa Türkiye sonu belli olmayan bir sürecin içine girer. Bütün annelere soruyorum freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz, bu yeni düzenin freni yok, TBMM’ye hesap soramıyor, hiçbir bakan TBMM’de hesap vermeyecek. Milletvekili bakan olmayacak, meclisle saray arasına kocaman bir duvar çekiliyor ama bugün siz TBMM’ye gelirsiniz, milletvekili alır sizi bakana götürür, yeni düzende meclise gelmenize gerek yok, çünkü telefonlara çıkmayacak, meclise gelmeyecek, devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün yetkileri başkana veriyoruz. Bir kararname ile muhtarlıkları kapatabilir, yetkisi var mı var, doğrudur diyorsanız evet oyu kullanacaksınız ama doğru değil, muhtarlar mahallenin temel taşıdır, olmaz, kaldıramaz diyorsanız hayır oyu kullanacaksınız, demokrasiden yana mı, otoriter tek adamdan yana mı olsun diyorsanız, karar vereceksiniz” ifadelerini kullandı.

Yetki tartışması

Kılıçdaroğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Anayasalar neden önemli biliyor musunuz? Anayasalar vatandaşın geleceğini güvence altına alan, toplumsal uzlaşma belgeleridir. Her vatandaşın geleceğini güvence altına alır, vatandaşın geleceği bir kişiye emanet edilmez, biz 80 milyonun geleceğini bir kişiye emanet ediyoruz. Asıl tehlike bir kişiye bu kadar yetki verirseniz ve herhangi bir kişi, kurum, devlet, organizasyon bir kişiyi kandırırsa, ikna ederse, 24 saatte Türkiye Cumhuriyeti Devletini ele geçirir. Başkana öyle yetkiler verilecek ki, bu evet geçerse bütün müsteşarlar, emniyet müdürleri, valiler, komutanlar, MİT müsteşarı dahil en geç 24 saat içinde değiştirebilir. Bir kişiyi ikna ettiniz mi devleti ele geçiriyor. O nedenle diyorum, hepimiz düşünelim. Büyük Ortadoğu Projesini de iyi düşünün, Irak parçalandı, Suriye parçalandı, Suriye’ye niye girdik, evde bile karar alırken, otururuz karar veririz, şimdi biz bütün karar mekanizmalarını bir kişiye bağlıyoruz. Doğan riski, doğan tehlikeyi herhalde anlatabildik. Ben doğruları söylemiyorsam, gelirsiniz sizin televizyon kanalında otururuz, oturalım konuşalım, cesaret edip çıkamıyorlar, 18 madde, ben de elime anayasa kitapçığını alacağım, ben de maddeleri okuyacağım sen de okuyacaksın, vatandaş da evinde oturup, izleyecek. Çıkamıyorlar. Devletin forsunu, devletin arabalarını, devletin otobüslerini, uçaklarını, parasını ve televizyonlarını kullanıyorlar ama evet bir türlü anlatamıyorlar bizim tek güvencemiz var, Allah’ımız. Bu anayasa hepimizin anayasası, çocuklarımızı, anayasamızı, kurtuluş savaşını, Erzurum’u, Sivas’ı, Amasya’yı düşünün, ne diyor Amasya anlaşmasında; milletin istikbalini, milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.”
Kaynak: İHA