Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan Açıklaması

'1,5 milyon artı istihdam, 500 bin de işbaşı eğitimi olmak üzere 2 milyon insanı istihdam etmeyi planlıyoruz. Bunun için ifade etmeliyim ki hep birlikte bir fedakarlığa ihtiyacımız var'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, '1,5 milyon artı istihdam, 500 bin de işbaşı eğitimi olmak üzere 2 milyon insanı istihdam etmeyi planlıyoruz. Bunun için ifade etmeliyim ki hep birlikte bir fedakarlığa ihtiyacımız var.' dedi.

Yıldırımhan, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde düzenlenen 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' toplantısında, son 3-4 yıl içinde Türkiye'nin programlı, planlı saldırılar karşısında büyük bir mücadele verdiğini söyledi.

İşsizlik konusunun her zaman sorun olduğunu dile getiren Yıldırımhan, şöyle devam etti:

'İşsizlikten dolayı Avrupa ülkelerine iş göçü vermiş bir memleketiz ama Allah'a hamdolsun son yıllardaki gelişmelerden sonra yurt dışına iş göçü vermiyoruz. Hatta şimdi Türkiye öyle bir noktaya geldi ki 'Turkuaz Kart' denilen kart uygulamasına geçiyor, ABD'deki 'Green Card' gibi. Bu büyük ülke olabilmenin yollarından bir tanesi. Artık yurt dışından iş göçü ve beyin gücünü ülkemize transfer etmek için de gerekli altyapı çalışmalarını yapıyoruz, düzenlemeleri yaptık zaten.'

İşsizliğin, esnaf, sanayici, tüccar ve devletin el birliğiyle hareket etmesiyle ortadan kaldırılacağına işaret eden Yıldırımhan, 'Son verilere göre yüzde 12,7 gözüküyor işsizlik. Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz programdan sonra sizlerle inşallah el birliğiyle çalışırsak yıl sonu itibarıyla yine bunu yüzde 10'un altına çekme imkanımız olacak.' dedi.

- 'Her yıl 900 bin yeni genç iş piyasasına giriyor'

Yıldırımhan, Türkiye'de her yıl 900 bin kişinin iş piyasasına dahil olduğunu belirterek, 'Aslında büyük bir zenginliktir bir açıdan genç nüfusun olması ama daha fazla üreterek, daha fazla gayret sarf ederek bir taraftan bu yeni iş piyasasına giren gençlerimize istihdam alanı oluşturacağız bir taraftan da yılların getirdiği birikmeyi ortadan kaldıracağız.' ifadesini kullandı.

İŞKUR'un son 10-15 yılda kendini en fazla yenileyen kurumlardan biri haline geldiğini anlatan Yıldırımhan, 'Geçmişte İŞKUR'u kimse bilmezdi. Bir adam bir kayıt yaptırırdı 20 yıl beklerdi. O kayıttan hiçbir şey çıkmazdı. Şimdi öyle değil. Bir taraftan meslek kursları hazırlıyoruz bir taraftan girişimcilik kursları yapıyoruz, meslek kurslarıyla meslek edindiriyoruz. İşbaşı eğitimi dediğimiz programlarla da bizzat işciyi işin başına göndererek orada eğitim almasına vesile oluyoruz. Tüm ücretlerini de İŞKUR karşılıyor.' diye konuştu.

- 'Hedef 2 milyon yeni istihdam'

Devletin imkanları genişledikçe teşviklerin de artacağını belirten Yıldırımhan, şunları kaydetti:

'Sanayi Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız ve KOSGEB'in ciddi destekleri var. Cazibe merkezleri dediğimiz illerde devlet müthiş destek veriyor. Fabrikasını kuruyor. Biz de iş yerinin eleman ihtiyacını bu anlamda karşılıyoruz. İnşallah bunlar yıl sonu itibarıyla büyük bir hamle olarak geri dönecek. 1,5 milyon artı istihdam, 500 bin de işbaşı eğitimi olmak üzere 2 milyon insanı bu çerçevede istihdam etmeyi planlıyoruz. Bunun için ifade etmeliyim ki hep birlikte bir fedakarlığa ihtiyacımız var. Büyük bir ekonomik savaş veriyoruz. Herkesin bu savaşa bu mücadeleye katkı vermesi gerekir. Bizim bir tek Türkiye'miz var.'

Kaynak: AA