'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' Programı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alpay: 'Sene sonuna kadar bu teşvik devam edeceği için işveren ne kadar erken yeni istihdam yapabilirse o kadar uzun süre bu teşvikten yararlanmış olacak'.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarkan Alpay, işverene yeni alacağı her bir çalışan için sağlanan teşviğin sene sonuna kadar devam edeceğini belirterek, 'İşveren ne kadar erken yeni istihdam yapabilirse o kadar uzun süre bu teşvikten yararlanmış olacak.' dedi.

Alpay, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nde (EDESOB) düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ocak ayında Konya'dan start verdiği 'çalışma hayatında milli seferberlik' programının çalışmalarına devam ettiklerini aktardı.

Bakanlık yöneticileriyle illerde bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirten Alpay, kayıt dışı istihdamın mümkün olduğu kadar aşağıya çekilmesi hedefi doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Yüzde 50'lerde olan kayıt dışı istihdam oranının bugün yüzde 33'lere indiğini dile getiren Alpay, kayıt dışı istihdamın azalmasının işsizlik oranını düşüreceğini söyledi.

Alpay, kayıt altına alınan her bir çalışanın istihdama katkı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'12 ekiple Türkiye'yi gezmekteyiz. Edirne'de esnaf sanatkarlar odamızın üyelerine çalışmalarımızı, teşviklerimizi anlatacağız. Özellikle ocak, şubat ve martta yaptığımız bu çalışmalarda ocak ve şubat aylarındaki istihdamın biraz da nötr yani artı ve eksi birbirini götürdü ama mart ayından itibaren çalışmanın artı getirilerini görmeye başladık. Özellikle mart ayının 1'i ve 27'si arası Edirne'deki yeni istihdam bin 119. Edirne için yıl sonuna kadar koyduğumuz hedefimiz 5 bin yeni istihdam. Bu hedefi yeniden revize ederek belki 10 bin olarak değiştiririz.'

- SGK primi ve vergisi

İstihdamın bu noktada olmasının hem Edirnelilere hem işverene hem de çalışana kaktı sağlayacağını dile getiren Alpay, şöyle devam etti:

'Özellikle şubat ayında çıkan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile artı istihdam teşviği işverenlerimiz açısından çok önemli. Aralık 2016'da verdiğimiz hizmet SGK prim belgesindeki, bildirgesindeki çalışan sayısına ilaveten işverenlerimiz alacağı her bir çalışan için bin 404 lira para ödeyecek. Yani ücretini ödeyecek. Geri kalan 773 lira SGK primi ve vergisini devlet karşılıyor. Bu çok ciddi bir destek aslında. Sene sonuna kadar bu teşvik devam edeceği için işveren ne kadar erken yeni istihdam yapabilirse o kadar uzun süre bu teşvikten yararlanmış olacak. İşverenin bu teşvikten faydalanmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili il müdürleri, esnaf odaları ve bakanlık personeli olarak işverene anlatmaya devam edeceğiz.'

Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Edirne Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Şengül Çildam, EDESOB Başkanı Emin İnağ ve birlik üyeleri katıldı.
Kaynak: AA