Booking.Com'un Faaliyetlerinin Durdurulması Kararı

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı İşler: 'Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir' 'Mahkeme, TURSAB'ın uzun zamandır yürüttüğü hukuki girişim sonucu böyle bir karar verdi. Bunun hükümetle bir ilgisi yok'

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, online otel rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin, 'Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir.' dedi.

Karar ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İşler, Booking.com'un, dünyada online otel rezervasyonlarında en büyük paya sahip portal olduğunu, ayrıca Türkiye'de özellikle şehir ve termal oteller ile Kapadokya bölgesindeki tesislerde etkiye sahip bulunduğunu söyledi.

Booking.com'un resort tesislerde çok fazla payı bulunmadığını dile getiren İşler, sektörde artık online portal olmadan pazarlama satış yapmanın mümkün olmadığına işaret etti.

Söz konusu portalın ABD menşeli olduğunu, bölgedeki satışların ise Hollanda'da kurulu şirket üzerinden yapıldığını hatırlatan İşler, şöyle konuştu:

'Booking.com, Türkiye'deki satışlardan elde ettiği gelirden devlete vergi vermiyor, fahiş komisyonlar alıyor ve seyahat acentelerinin pazarını elinden alıyor. Dolayısıyla karşımızda dünyada 9,2 milyar dolarlık satışı bulunan, Google gibi arama motorlarının da içinde bulunduğu dev bir platform var. Pazarda bu şirketten sonra Expedia ve Ctrip firmaları da oldukça etkin. Booking.com engellenirse başka bir online platform pazara girer, çözüm bu değil. Turizmde zor bir dönemden geçtiğimiz, tam çarkları yağlayacağımız bir dönemde bu karar olumsuz etki yapar. Bu problem, portalın bir an önce Türkiye'de acente açarak vergi ödemesi ve seyahat acentelerinin çalışmalarını düzenleyen kanunda değişiklik yapılmasıyla çözülebilir.'

Online pazarı yasaklamaya çalışmanın ülkeye bir getirisi olamayacağını, son tüketicinin artık bu portalların kolaylığına alıştığını ifade eden İşler, 'Mahkeme, TURSAB'ın uzun zamandır yürüttüğü hukuki girişim sonucu böyle bir karar verdi. Bunun hükümetle bir ilgisi yok.' diye konuştu.

İşler, söz konusu portaldan halen yurt dışından rezervasyon yapılabildiğini, kararın yurt içine yönelik olduğunu aktararak, turizmin dış pazardaki daralmadan dolayı iç pazara ağırlık verdiği bir ortamda online pazarı kaybetmenin olumsuz etkilerinin yaşanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA