Bakan Özlü Oda Temsilcileriyle Buluştu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'İstikrar ve hız, özellikle ekonomik hayatımıza, iş ve yatırım ortamına çok olumlu bir katkı yapacak. Güven ve istikrar sağlanamazsa devlet ağır ve hantal bir şekilde çalışırsa biz yatırımları, üretimi, ihracatı, ticareti asla istediğimiz seviyelere taşıyamayız. İstikrar ve hız olmazsa bilimde, teknolojide, yüksek katma değerli üretim yapısına geçişte, hedeflediğimiz seviyeleri tutturamayız' 'Hayallerimizi gerçekleştirmemizin önünde tek bir eksik var, o da iyi bir sistem. Ülkenin istikrarını teminat altına alan bir sisteme ihtiyacımız var.'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 'İstikrar ve hız, özellikle ekonomik hayatımıza, iş ve yatırım ortamına çok olumlu bir katkı yapacak. Güven ve istikrar sağlanamazsa devlet ağır ve hantal bir şekilde çalışırsa biz yatırımları, üretimi, ihracatı, ticareti asla istediğimiz seviyelere taşıyamayız. İstikrar ve hız olmazsa bilimde, teknolojide, yüksek katma değerli üretim yapısına geçişte, hedeflediğimiz seviyeleri tutturamayız.' dedi.

Gebze Kent Meydanı'nda partililerce karşılanan Özlü, esnafa ve vatandaşlara karanfil dağıttı.

Çoban Mustafa Paşa Camisi'nde cuma namazı kılan Özlü, ardından partililerce meydanda kurulan referandum bilgilendirme standını gezdi.

Daha sonra ilçedeki bir otelde oda temsilcileriyle bir araya gelen Özlü, Türkiye ekonomisinin yükünü çeken şehirlerin başında Kocaeli'nin geldiğini, imalat sanayisinin nabzının burada attığını, sanayinin lokomotifinin Kocaeli olduğunu kaydetti.

Özlü, Türkiye'nin hedeflerine ulaşması için sanayinin hem nicelik hem de nitelik olarak büyümesi ve gelişmesinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, bugün açıklanan Türkiye ekonomisinin 2016 yılı büyüme verilerini değerlendirdi.

- 'Hayallerimizi gerçekleştirmek için her şeye sahibiz'

Özlü, dün açıklanan ekonomik güven endeksi sonuçlarına değinerek, şöyle konuştu:

'Bizim umutlarımız, rüyalarımız, düşlerimiz vardır.Bizim insanımıza, şehirlerimize ve ülkemize dair hayallerimiz vardır.Mesela bugün bir üretim üssü olan Gebze'nin, Kocaeli'nin dünya çapında bir teknoloji üssüne dönüşmesinin hayalini kuruyoruz.Bir genç arkadaşımızın Bilişim Vadisi'nde kuracağı bir firmanın küresel bir markaya dönüşmesinin hayalini kuruyoruz. Türkiye'nin yüksek gelir grubundaki ülkelerden biri olmasının hayalini kuruyoruz.Türkiye'nin küresel çapta ekonomik ve siyasi bir güce dönüşmesinin hayalini kuruyoruz.Bir şeyin hayalini kurabiliyorsanız, onu gerçekleştirebilirsiniz demektir.İnşallah bu hayallerimizi gerçekleştireceğiz, hedeflerimize bire bir ulaşacağız.Bunu başarmak için gereken hemen her şeye sahibiz.Tarihimiz, coğrafyamız, insan kaynağımız, son 15 yılda kazandığımız özgüven…Hayallerimizi gerçekleştirmemizin önünde tek bir eksik var, o da iyi bir sistem.Ülkenin istikrarını teminat altına alan bir sisteme ihtiyacımız var. Üç kuvveti, yani yasama, yürütme ve yargıyı, evrensel standartlara taşıyan bir sisteme ihtiyacımız var.Ülkenin daha iyi, daha hızlı, daha verimli yönetilebildiği bir sisteme ihtiyacımız var.Türkiye'nin zaman kaybına tahammülü yok. Kısır tartışmalara, boş kavgalara, kuru gürültü ve patırtıya ayıracak zamanımız artık yok.Bizim başından sonuna kadar bütün süreçlerin nasıl yürüyeceğinin açık, net ve yalın bir şekilde belli olduğu bir sisteme ihtiyacımız var.'

Mevcut sistemin bugün aksayan veya bugün aksamasa bile yarın aksayabilecek özelliklerini bertaraf ettiklerini anlatan Özlü, şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım arasında çok iyi bir uyum olduğunu söyledi.

- 'Türkiye'nin netliğe ihtiyacı var'

Özlü, yarın bir başka cumhurbaşkanı ile bir başka başbakan arasında aynı uyumun olacağının garantisinin olmadığını vurgulayarak, geçmiş dönemden örneklerle bu durumu katılımcılara aktardı.

Bakan Özlü, yeni sisteme ilişkin ise şunları kaydetti:

'Yeni sistemde seçimler yapılıyor ve muhakkak bir kişi cumhurbaşkanı seçiliyor.Cumhurbaşkanı hükümeti kuruyor.Bu hükümet bir sonraki seçime kadar 5 yıllığına görev yapıyor.Bir cumhurbaşkanı en fazla 2 dönem görev yapabiliyor.Meclis'in temsil kabiliyeti artıyor. Kanun yapmak tamamen Meclis'in görevi haline geliyor.Hükümet, bugünkü sistemde olduğu gibi Meclis'e kanun teklifi götüremiyor.Kanunla düzenlenmemiş alanlarda, özellikle idari konularda, cumhurbaşkanı kararname yayınlıyor. Bu da sistemin hızlı çalışmasını, hızlı karar almasını, süreçlerin kısaltılmasını sağlıyor. Anayasaya ve kanunlara uygun olmak zorunda olan bu kararnameler sisteme hız katıyor. Gördüğünüz gibi her şey son derece açık ve net.Hiçbir gri alan yok.Türkiye'nin bu netliğe ihtiyacı var.Bu netlik, Türkiye'ye istikrar ve hız getirecek.İstikrar ve hız, özellikle ekonomik hayatımıza, iş ve yatırım ortamına çok olumlu bir katkı yapacak.Güven ve istikrar sağlanamazsa devlet ağır ve hantal bir şekilde çalışırsa biz yatırımları, üretimi, ihracatı, ticareti asla istediğimiz seviyelere taşıyamayız.İstikrar ve hız olmazsa bilimde, teknolojide, yüksek katma değerli üretim yapısına geçişte, hedeflediğimiz seviyeleri tutturamayız.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, bu 18 maddenin her birini çok önemsiyorum. Bunlardan sadece bir tanesi bile bizim 'evet' dememiz için yeterli.'

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA