Bakan Çelik'ten 'Et Spekülatörleri'ne Uyarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: '(Et fiyatlarındaki artış) Önümüzdeki süreçte yanlış yapanlara karşı biz önlemlerimizi alacağız. Bu serbest piyasa çerçevesinde ilgili kuruluşumuz Et ve Süt Kurumu gerekli müdahaleleri piyasaya girerek yapacaktır. Buna rağmen spekülatif bazı kazançlar peşinde olanlarla ilgili olarak da devletin diğer organlarıyla birlikte o yanlış yapanların da üzerine gideceğiz' 'Biz üreticimizin kazanmasını istiyoruz. Yani binbir türlü zahmet ile hayvan besleyip piyasaya süren vatandaşımızın kaybetmesi değil kazanmasından yanayız. Destekliyoruz. Her türlü desteği de vereceğiz ama onun imkanlarını alıp speküle edip piyasada rant temin edenlerle ise mücadelemiz devam edecek'

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarındaki artışlarla ilgili yanlış yapanlara karşı önlemler alacaklarını belirterek, 'Bu serbest piyasa çerçevesinde ilgili kuruluşumuz Et ve Süt Kurumu gerekli müdahaleleri piyasaya girerek yapacaktır. Buna rağmen spekülatif bazı kazançlar peşinde olanlarla ilgili olarak da devletin diğer diğer organlarıyla birlikte o yanlış yapanların da üzerine gideceğiz.' dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de vatandaşın yoğun tükettiği kıyma ve kuşbaşı fiyatlarının, bir yılı aşkın süredir 30-40 lirada seyrettiğini söyledi.

Et fiyatları konusunda Et ve Süt Kurumunun bir regülasyon görevi gördüğünü ve fiyatlarda anormal bir durum söz konusu olduğunda bu kurumun asli görevini yerine getirerek müdahale ettiğini anlatan Çelik, 'Et ve Süt Kurumu olarak 23,80'den karkas etin satışını yapıyoruz, kesimini yapıyoruz. 23,80'e Et ve Süt Kurumu alırken niye 22,50'ye versin? Bu geçici müdahale yani.' diye konuştu.

- 'Yanlış yapanların üzerine gideceğiz'

Çelik, et fiyatlarının 2-3 gün içinde bir anda 27 liraya çıktığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Anormal bir artış, 27 liraya çıkmış karkas et. Buraya siz 2 lira yükseltirseniz tabii ki müdahale kurumu olarak Et ve Süt Kurumu da size, piyasaya daha iyi şartlarda et sürecektir. Nitekim Et ve Süt Kurumu bu kararından sonra 1 liralık bir düşüş sağlandı. Önümüzdeki süreçte de yanlış yapanlara karşı biz önlemlerimizi alacağız. Bu serbest piyasa çerçevesinde ilgili kuruluşumuz Et ve Süt Kurumu gerekli müdahaleleri piyasaya girerek yapacaktır. Buna rağmen spekülatif bazı kazançlar peşinde olanlarla ilgili olarak da devletin diğer diğer organlarıyla birlikte o yanlış yapanların da üzerine gideceğiz. Hak etmediği bir kazancın peşinde olan ve piyasada gerekçesi olmadığı halde fiyatları anormal derecede yine piyasanın içinde olanlar tarafından yükseltilip kendilerine rant temin edenlere karşı da tabi ki tüm organlarımızla onların karşısında olacağız.'

Et fiyatlarıyla ilgili piyasada rant temin edenlere karşı mücadele konusunda kararlı olduklarını vurgulayan Çelik, 'Biz üreticimizin kazanmasını istiyoruz. Yani binbir türlü zahmet ile hayvan besleyip piyasaya süren vatandaşımızın kaybetmesi değil kazanmasından yanayız. Destekliyoruz. Her türlü desteği de vereceğiz ama onun imkanlarını alıp speküle edip piyasada rant temin edenlere ise mücadelemiz devam edecek.' ifadelerini kullandı.

- 'Türkiye hayvan ithal eden ülke olmaktan çıkacak'

Çelik, Türkiye'nin et sıkıntısı yaşamaması ve dışarıdan et temin etmemesi konusunda yoğun bir çalışma içinde bulunduklarını aktardı.

Bu çerçevede buzağı ölümlerini engelleyici tedbirler aldıklarını, bunun son derece önemli bir çözüm olacağını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

'İkincisi, hayvan ırkının ıslahıyla ilgili ilk embriyo transferini gerçekleştirdik. Böylece hayvan ırkının ıslahı, et ırkını daha da öne çıkacağımız için bundan kazançlı çıkacağız. Üçüncüsü üretimle ilgili yaygın destek veriyoruz. Yani hayvancılığa çok ciddi desteklerimiz var. Bölgelere ayırdık bazı iller yetiştirici bölge ve onlara destek veriyoruz. Hayvancılıkla ilgili beklenen atılımları yaptık. Yakın, orta vadede Türkiye hayvan ithal eden ülke olmaktan çıkacak.'

- 'Kurban Bayramı için önlemimizi aldık'

Çelik, Türkiye'de Kurban Bayramı'nda küçük ve büyükbaş hayvan sıkıntısının yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarına da değindi.

Şu an hayvan varlığında bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Çelik, '42 milyon civarında küçükbaş, 14 milyon civarında büyükbaş hayvanımız var. Kurban Bayramı'nı dikkate alarak bugünden her türlü önlemlerimizi aldığımızı da herkesin bilmesini istiyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

- Bakliyat ithalatı

Çelik, geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı bakliyat üretiminde, rekoltelerde bazı düşüşler olduğunu da belirtti.

Bir taraftan hayvancılık gelişirken, ihtiyaçların arttığını ifade eden Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bunları da dikkate aldığınız zaman, bakliyatın ithalatıyla ilgili mevcut kotalarımızı kullanma gibi bir durum da söz konusu şuan ama çok ciddi sıkışık bir durumun olmadığını da rahatlıkla söyleyebilirim. Bu yıl da mevsim çok iyi geçti. Gerek kar, gerek yağışlar ülkemiz coğrafyasında beklediğimiz gibi geçti. İnşallah bu yılın bereketi geçen yılın kuraklığını telafi edecek şekilde bir ürünle bizi iç içe bırakacak.'
Kaynak: AA