Bahar alerjisine ışık tedavisiyle çözüm

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, bahar aylarında artan polen ve tozların alerjiye yol açabileceğini ifade ederek, hastalığın sosyal hayatta birçok sıkıntıya sebep olduğunu söyledi. Filiz ayrıca, rinolight ışık tedavisi yönteminin alerjik bulgulara yol açan histamin salınımını engellediğini belirtti.

Bahar alerjisine ışık tedavisiyle çözüm
Bahar alerjisine ışık tedavisiyle çözüm
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz, havaların ısınması ve bahar aylarının başlangıcıyla birlikte artan polen ve tozlarla hassas kişilerde alerjinin ortaya çıkacağını söyledi.

Filiz, hastalığının kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların ağız kuruluğu, uyku hali gibi yan etkileri olduğunu bulunduğunu dile getirdi. Op. Dr. Ümit Filiz, 'saman nezlesi' olarak bilinen burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ile kendini gösteren alerjik rinit hastalığıyla ilgili bilgi vererek, rinolight ışık tedavisi yönteminin alerjik bulgulara yol açan histamin salınımını engellediğini belirtti.

Birkaç dakikalık seanslar halinde uygulanan yöntemin alerjik rinit hastalarında görülen ve yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun akması gibi rahatsızlıkları bir ya da bir buçuk yıllığına ortadan kaldırdığını anlatan Dr. Filiz, 'Vücudumuz hapşırarak ya da burundaki akıntı ile polen, kedi tüyü gibi yabancı cisimleri uzaklaştırmaya çalışır. Aslında bu davranış bir savunma mekanizmasıdır. Bu savunma işlemi sırasında histamin isminde bir madde salgılanır. Bu madde, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısına yol açar. Hekimler, bu etkileri azaltmak için antihistaminik denilen ilaçları hastaya verir. Ancak bu ilaçların ağızda kuruma, uyku hali yapabilir. Ayrıca bu ilaçlar hamilelikte kullanılamaz. Bu tedavi ile burnun içerisine ışık verilmesi burnun içerisindeki duvarda histamin salınmasını engelliyor” dedi.

Her yıl tekrarlanabilir

Tedavinin etkilerinin bir ya da bir buçuk yıl sürdüğünü, hastaların bu süre zarfında alerji şikayetlerini yaşamadığını vurgulayan Dr. Filiz, rhinolight ışık tedavisinin kalıcı bir tedavi olmadığının altını çizdi. Dr. Filiz, “Toplumda sürekli hapşıran, burnu akan, hastalıklı zannedilen kişiler oluyorsunuz. Alerji, hayatı çok olumsuz etkiliyor. Sinüzit, kulak ve boğaz problemleri de yapabiliyor' şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA