Ameliyatsız kalıcı kalp pili uygulaması

Kalp hızındaki yavaşlamaya bağlı sık bayılma şikayetiyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran 70 yaşındaki hastaya, doğuştan kalp anamolisi teşhisi konuldu. Yaklaşık bir saat süren işlem sırasında hafif sedasyon uygulanan hasta, toplardamarından yapılan girişim ile kalıcı kalp pili takılarak sağlığına kavuştu.

Ameliyatsız kalıcı kalp pili uygulaması
Yaklaşık 2 hafta önce başka bir sağlık merkezinde kalıcı kalp pili takılması amacıyla yatırılan ancak başarısız olunan hasta, şikayetlerinin devam etmesi üzerine Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Kardiyoloji Anabilim Dalı Polikliniği'nde gerçekleştirilen eko tetkikleri sonucunda hastaya tıp dilinde Persistan Sol Superior Vena Cava anomalisi olarak bilinen, toplardamarlar için de sorun teşkil eden, kalp anamolisi teşhisi konuldu. Teşhis ve tedavi süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu şunları söyledi: “Sağlıklı kişilerde vücudun üst kısmındaki kanı toplayan damarlar kalp kulakçığına direkt olarak açılırken, bu hastada farklı bir toplardamarın kalbe açıldığı tespit edildi. Bu durumdaki hastalarda kalp pili kablolarının kalbe ulaştırılması çok zor olup, tedavilerin çoğunda açık kalp cerrahisi gerekebilmektedir. Teşhisin ardından, hafif sedasyon uygulanan hasta, toplardamardan girilmek suretiyle, kalbin hem sağ kulakçığına hem de sağ karıncığına iki kablolu kalıcı kalp pili yerleştirilerek, yaklaşık 1 saat süren ameliyatsız işlemle başarıyla tedavi edildi. Gözetim amaçlı 1 gece yoğun bakımda tutulan hasta, işlem sonrası 3. gün taburcu edildi”.

Üç farklı kalp pili seçeneği mevcut

Kalp hastalıklarında damar tıkanıklığı dışında, ritim bozuklukları ya da yavaş ritme bağlı nabız düşüklüğü gibi sorunların görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, özellikle kalbin normalden yavaş atması ile baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi durumların geliştiği hastalarda mutlaka kalıcı kalp pili tedavisinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Hastaların sağlık sorunlarına bağlı olarak kullanılmakta olan üç farklı kalıcı kalp pili bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, bunların birincisinin sadece kalbi hızlandıran, ikincisinin ölümcül ritim bozukluğu oluştuğunda kalbe şok veren ve üçüncüsünün ise kalp yetmezliğinde kalbin kasılmasını iyileştiren ve ani ölümü önleyen kalp pilleri olduğunu ifade etti.

Hastaya takılacak kalp pili çeşidine doğru karar verebilmek için hastaya önce eko yapılmasının önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Hamza Duygu, doğuştan kalp anomalisi olan hastalarda ise işlem öncesi tomografik görüntüleme gibi birtakım geniş çaplı ön hazırlıklar gerektiğini ve işlem için kullanılacak cihazlar ile aritmi konusunda deneyimli hekimler tarafından bu tür vakaların ameliyatsız bir şekilde tedavi edilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA