Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Botulismus Zehirlenmesine Karşı Uyardı

Konserve yeme sonrası ani gelişen görme, yutma ve solunum problemi olanlarda botulismus zehirlenmesinin düşünülmesi gerektiği bildirildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, halk arasında konserve zehirlenmesi olarak bilinen botulismus zehirlenmesine, son zamanlarda ev konserveciliğinin artmasıyla daha çok rastlanıldığı belirtildi.

’Clostridium botulinum’un çevrede çok yaygın olarak bulunan bir bakteri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Toksin bulunduran konservelerin tüketilmesiyle zehirlenme oluşmaktadır. Pişirilmeden tüketilen özellikle sebze konservelerinde risk yüksektir. Ayrıca bu toksinleri içeren balların bir yaş altı bebeklere verilmesiyle bebeklik botulizmi olarak bilinen hastalık da görülebilmektedir. Toksin bulunduran gıdaların yenmesinden yaklaşık 12-36 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlar, alınan toksinin tipine, miktarına, kişinin direncine ve besine bağlı olarak bu süre değişebilir, 8 güne kadar uzayabilir. İlk belirtileri karın ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme ve çift görme şeklinde ortaya çıkar. Halsizlik, solunum yetmezliği, yutma güçlüğü, konuşmanın bozulması, göz kapaklarını açamama, göz hareketlerinde azalma, ağzını kapatamama, tükürük oluşumunun kaybolması, ağız kuruluğu, bulanık görme, göz bebeğinin büyümesi, kan basıncı ve kalp hızında azalma, ciltte beneklenme, terleme bozukluğu, idrar yapamama, kabızlık, dilde büyüme ve ağırlaşma hissi, gözlerde kayma şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bu zehir insanın sinir sistemine yerleşir; felçlikler ve sonrasında solunum yetmezliğine bağlı ölüm görülebilir. Konserve yeme sonrası ani gelişen görme, yutma ve solunum problemi olanlarda botulismus zehirlenmesi düşünülmeli. Tanı erken konulmalı, tedaviye erken başlanmalıdır” denildi.

Konserve hazırlama, satın alma ve tüketimde nelere dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada şu uyarılarda bulunuldu:

“Ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabi tutulması gereklidir; botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla etkisiz hale getirilir, ’Ancak geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporlar 116 derecede tahrip olduğundan uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebilir. Bu nedenle evde yapılan konservelerin mutlaka basınçlı tencerelerde hazırlanması gerekir. Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır. Cam kavanozlar ve kapakları kullanılmadan önce mutlaka 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Fasulye, bezelye gibi asitliği düşük olan besinlerin konserveleri hazırlanırken asitliği artırmak amacıyla limon suyu, limon tuzu veya sirke kullanılmalıdır.”

Halk Sağlığı Müdürlüğü, konservelerin tüketilmeden önce 10 dakika kaynatılmasını önerdi.
Kaynak: İHA