TÜSİAD Sanayi 4.0 Günlerinin İlki Gerçekleşti

Sanayi 4.0 üzerine bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere yıl boyu sürecek TÜSİAD Sanayi 4.0 Günlerinin ilki bugün gerçekleştirildi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sanayi 4.0 Günlerinin ilki, bugün TÜSİAD Genel Merkezinde düzenlendi.

TÜSİAD açıklamasına göre, dünyada rekabet gücü yüksek güçlü bir Türkiye için dijital ekonomi mutlak bir önem taşıyor. Sanayi 4.0 olarak özetlenen yüksek teknolojili yeni üretim süreçleri bu dönüşümün çok önemli bir etkeni olarak öne çıkıyor.

Türk ekonomisinin dijitalleşmesi ve Sanayi 4.0'a geçiş sürecinin tedarik zincirinin tüm aşamalarına entegre edilmesi TÜSİAD'ın öncelikleri arasında yer alıyor. TÜSİAD, tam üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope dahilinde ve G20 çerçevesindeki dijital dönüşüm ve Sanayi 4.0 alanındaki çalışma ve etkinliklere katılıyor. Ayrıca Almanya Sanayileri Birliği BDI ile TÜSİAD arasında Sanayi 4.0 konusunda çalışma ortaklığı başladı.

TÜSİAD, sanayide dijital dönüşüm sürecinin Türkiye'de başarılı olmasının, katma değer yaratacak teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi ile doğrudan bağlantılı olduğunun farkında. Bunun için de sanayide dijital dönüşümün tanıtılmasını, bu dönüşüm sürecinde nelere gereksinim duyulduğunun ve etkilerinin tartışılmasını, Türkiye ve dünyadaki iyi örneklerin paylaşılmasını önemli görüyor.

Bu amaçla, Sanayi 4.0 üzerine bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak üzere yıl boyu sürecek TÜSİAD Sanayi 4.0 Günleri'nin ilki bugün TÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

- 'Türkiye olarak yol ayrımındayız'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

'Dijitalleşme rüzgarı sağlıktan finansa, enerjiden tarıma tüm sektörlerdeki iş yapış biçimlerini dönüştürüyor. Bu süreçte ekonomilerin itici gücü olan sanayi sektörü de gerek üretim modelleri gerekse tedarik zinciri itibarıyla bu dönüşüm rüzgarından derinden etkileniyor. Var olan endüstriler yeniden tanımlanıyor. Daha önce tahayyül bile edemeyeceğimiz sektörler, yeni meslekler, yeni iş tanımları, yeni organizasyonel yapılar, yeni bir iş kültürü ortaya çıkıyor.

Bu dönüşüme uyum sağlayamayan şirketler ve ülkeler küresel yarışta rekabet edemiyorlar. Biz de Türkiye olarak bir yol ayrımındayız. TÜSİAD olarak dijital teknolojilerin yerlileştirilmesinden iş gücü yetkinliklerinin artırılmasına, eğitimden kurumsal kültüre kadar Sanayi 4.0'ın dokunduğu her alanda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.'

TÜSİAD Sanayide Dönüşüm Yuvarlak Masa Başkanı Bahadır Balkır, toplantıda TÜSİAD'ın Sanayi 4.0 çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Balkır, değer zincirinin tüm bileşenlerinde gerçekleşmesi gereken bu dönüşümün, tüm paydaşların rol aldığı çok boyutlu ve uzun soluklu bir çabayı gerektirdiğine işaret etti.

Bir Türkiye projesi olarak gördükleri bu sürece katkı amacıyla TÜSİAD Yönetim Kurulunun ve üyelerinin çok çeşitli projeler sürdürdüğünü dile getiren Balkır, şu ifadeleri kullandı:

'Yaptığımız çalışmalar süresince farkındalığın artırılmasının, tecrübelerin ve bilginin paylaşılmasının bu alanda hızlı ama doğru adımlar atılması açısından ne kadar önemli olduğunu gördük. Bugün ilkini yaptığımız Sanayi 4.0 Günleri toplantılarını da bu amaçla gerçekleştireceğiz. Sanayi 4.0 Günlerini bu yolda edinilen bilgileri, kazanılan tecrübeleri paylaşacağımız bir etkinlik olarak tasarladık.'

Balkır'ın ardından, TÜSİAD Sanayi 4.0 Çalışma Grubu Başkanı Ali Rıza Ersoy, sanayinin dijital dönüşümü hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Kaynak: AA