Kerkük'te IKBY Bayrağı İçin Tek Taraflı Onaya Tepkiler

Irak Cumhurbaşkanı Masum:'Tüm taraflar, anayasaya bağlı kalsın. Eski hükümetin 2005'ten beri ihmal ettiği Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin durumuyla ilgili 140. maddenin uygulanması gerekiyor'

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının tek taraflı onayla Kerkük'teki kamu binalarına asılması kararı hakkında tarafları diyaloğa çağırarak, kentin statüsüyle ilgili referandum sürecini işaret eden anayasa maddesinin uygulanmasını istedi.

Masum yaptığı yazılı açıklamada, Kerkük'teki tüm tarafları diyalog ve anlayış dilini benimsemeye davet ederek, 'Kentte yapıcı toplumsal birlikteliğe önem verilmeli.' ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili Kerkük'teki tüm taraflarla iletişim içinde olduğunu vurgulayan Masum, 'Tüm taraflar, anayasaya bağlı kalsın. Eski hükümetin 2005'ten beri ihmal ettiği Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin durumuyla ilgili 140. maddenin uygulanması gerekiyor.' açıklamasında bulundu.

Masum, terör örgütü DEAŞ kontrolündeki tüm toprakların kurtarılmasına öncelik verilmesi gerektiğini belirtirken, ülkedeki siyasi güçlerin de 'yüksek ulusal çıkarları koruma sorumluluğunu' üstlenmesini istedi.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005'te yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli neden ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde salı günü yapılan oylamada kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Kaynak: AA