Diyarbakır'ın Büyümesine Katkı Sunan 288 Milyon 315 TL'lik Proje Tamamlandı

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yapımı tamamlanan ve devam eden projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Aksoy, Diyarbakır’ın büyümesine katkı sunan 288 milyon 315 TL’lik projenin tamamlandığını söyledi.

Diyarbakır'ın Büyümesine Katkı Sunan 288 Milyon 315 TL'lik Proje Tamamlandı
249 projeden 85 projenin tamamlanarak halkın hizmetine sunulduğunu belirten Vali Aksoy, geriye kalan 164 projenin de ön görülen zamana kadar veya daha çabuk tamamlanarak halkın hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.



"Başbakanlık TOKİ tarafından Üçkuyu mevkiinde 320 adet konut yapıldı”

Başbakanlık TOKİ tarafından Kayapınar ilçesi Üçkuyu mevkiinde 58 milyon 532 bin 950 TL olan 3 projenin içerisinde yer alan 320 adet konutun en kısa sürede hak sahiplerine teslim edileceğini belirten Vali Aksoy, Diyarbakır’ın Sur ilçesi İçkale mevkii kültürel peyzaj alanı inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin de tamamlanarak en kısa zamanda halkın kullanımına açılacağını kaydetti.



“Toplamda 712 milyon 840 bin 750 Tl’lik 25 projenin yapımı devam ediyor”

Vali Aksoy, 712 milyon 840 bin 750 liralık 25 projenin de devam ettiğini söyledi.

Aksoy, "Ayrıca Kayapınar ilçemizde TOKİ tarafından çeşitli sayılarda konut ve sosyal tesis yapımı, Kayapınar, Yenişehir, Sur, Bağlar, Silvan, Bismil, Ergani, Çınar, Hazro, Kulp ve Dicle ilçelerimizde polis güvenlik noktaları ve çevre düzenleme işleri yapımı devam eden projelerdendir. Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören anıtsal tarihi eserlerin restorasyon işi devam etmektedir. Toplamda 712 milyon 840 bin 750 TL’lik 25 projenin yapımı devam etmekte olup bu projelerin büyük bir kısmı tamamlanmıştır ve en kısa zamanda bitirilmesi hedeflenmektedir" dedi.



“Genç çifti projesi kapsamında 245 proje desteklenmiştir”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi olarak 6 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlandığını belirten Vali Aksoy, "Bunun yanı sıra büyükbaş hayvancılık, koyunculuk, süt sığırcılığı, süt üretim tesisleri, süt çiftlik kurulumu ve teknolojik yenileme veya kapasite artırımı projeleri kapsamında çiftçilerimize destekler sağlanmış, bu desteklerin toplamı 96 milyon 688 bin 491 TL’ye ulaşmıştır. Bu kapsamda Organize Hayvancılık Bölgesi’nde 15 bin büyükbaş hayvan kapasiteli, 80 ahır yapımı, biyogaz üretim tesisi, klinik, karantina yapımı gibi yatırımlar devam etmekte, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında sertifikalı tohum eleme ilaçlama ve paketleme tesisi projesi kapsamında 2 firmaya yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Ayrıca, Lice ilçesinde GAP eylem planı kapsamında süt sığırcılığı yatırımlarının desteklenmesi projesinde 198 büyükbaş hayvan için, Dicle ilçesinde 196 büyükbaş hayvancılık inşaat yatırımlarının desteklenmesi projesinde 4 ahır yapımı için, Hani, Kulp, Silvan ilçelerindeki 1’er ahır için yüzde 50 hibe desteği sağlanmıştır. Toplamda 229 milyon 461 bin 441 Tl’lik bir yatırım devam etmektedir" diye konuştu.



“136 derslik, 500 öğrenci kapasiteli pansiyon ve 3 atölye yapıldı”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı yatırımlara da değinen Vali Aksoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kayapınar ilçemizde 178 derslik ve 200 öğrenci kapasiteli pansiyon, 3 atölye, Bağlar ilçemizde aralarında Bilim Sanat Merkezi’nin de bulunduğu 36 derslik, Eğil ilçemizde 40 derslik ve 300 öğrenci kapasiteli pansiyon, Bismil, Lice, Hani ve Çüngüş ilçelerimizde 8’er derslikten oluşan okullarımız öğrencilerimizin kullanımına açılmıştır. Ayrıca ilimizdeki eğitim ve öğretim kalitesinin yükselmesine katkı sunacak yeni derslikler, spor salonları, atölyeler ve öğrencilerimizin daha rahat öğrenim görmeleri için yapılan pansiyonların yapımı devam etmekte olup bu yıl içerisinde hizmete açılması öngörülmektedir. Bunlardan bazıları; birçok ilçemizde toplam 370 milyon 721 bin 581 TL’ye devam eden 882 derslikten oluşan okulların yapımı devam etmekte olup, özellikle kırsal kesimden okumak amacıyla bu okullarımıza gelerek barınma sorunu yaşayan öğrencilerimiz için de bin 100 öğrenci kapasiteli pansiyon yapım işleri devam etmektedir. Bunların yanı sıra 13 atölye ve 4 spor salonunun yapımı en kısa sürede tamamlanarak öğrencilerimizin eğitim ve öğretimdeki ihtiyaçlarını tamamlayacağız ve daha iyi bir geleceğe hazırlanmalarını sağlayacağız".

“Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz için yeni hizmet binası yapıldı”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni hizmet binasının, Eğil ilçesinde atık su arıtma tesisi ve Kayapınar ilçesinde temiz hava merkezleri kurulması kapsamında toplam 23 milyon 130 bin 772 TL’lik 3 projenin tamamlanarak halkın hizmetine sunulduğunu anımsatan Vali Aksoy, "Sur ilçesinde meydana gelen terör olaylarında zarar gören özellikle 6 mahallenin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur şebekesinin yeniden yapılması, Dicle ilçesinde kanalizasyon şebekesinin yapımı, Kayapınar ilçemizde yapımı devam eden Ceza İnfaz Kurumu ve Bismil ilçesinde 10 daireli lojman ve alt yapısı projeleri için toplam 136 milyon 093 bin 187 TL’lik 4 projenin bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir" diye konuştu.



“İç kale yapılarının, Ziya Gökalp Müzesi’nin, Çermik Karakaya Hanı ve Saray hamamının restorasyonu bitti”

Vali Hüseyin Aksoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce İç kale yapıları içerisinde bulunan jandarma binası, Cezaevi, Atatürk Müzesi’nin restorasyonu, Ziya Gökalp Müzesi, Çermik Karakaya Hanı ve Çermik Saray Hamamı’nın restorasyonlarının tamamlanarak halkın hizmetine sunulması projesi kapsamında toplam 12 milyon 967 bin 725 TL’lik 4 proje tamamlandı. İlimizin Sur ilçesindeki tarihi dokuyu yeniden oluşturmak amacıyla Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır Paşa Hamamı’nın, Çardaklı Hamamı’nın, Şehzadeler Konağı’nın, İçkale surlarının restorasyonu ve Sur Sosyal Hizmet Merkezi’nin yeniden onarılması projesi kapsamında toplamda 8 Milyon 611 Bin 812 Tl’lik 5 projenin yapım aşaması devam etmektedir".

Dicle, Hani ve Çüngüş İlçelerimize 1’Er Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası Yapıldı”

Gençlik ve Spor Bakanlığı projeleri hakkında bilgi veren Aksoy, "Gençlerimize yönelik Yenişehir Mardin yolu Spor tesisi, Ergani İlçesinde bir gençlik merkezi, Hani, Çüngüş ve Dicle ilçelerine 1’er sentetik çim yüzeyli futbol sahası ve soyunma odaları, Yenişehir ve Bağlar ilçelerine Doğal Çim sahaları yapım projesi kapsamında toplam 10 milyon 338 bin 550 TL’lik 10 proje tamamlandı. Halen Diyarbakır Stadyumu, Diyarbakır Mardin yolu spor tesisleri sporcu fabrikası ve Seyrantepe 2 nolu sentetik saha, tribün ve idari hizmet binası yapım projesi için toplam 148 milyon 771 bin 040 TL’lik 3 projenin yapım aşaması devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Vali Aksoy, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

"Sonuç olarak ilimizde yatırım bedeli 288 milyon 315 bin 381 TL olan 85 proje tamamlanmıştır. Halen yapımı devam eden 164 projenin ise yatırım bedeli 4 milyar 849 Milyon 810 bin 708 TL’dir. Bu yatırımlar ilimizin refah düzeyini belli bir seviyenin üzerine çıkaracak önemli yatırımlardır. Bu yatırımların yapımı ve tamamlanması noktasında, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve bu yatırımların ilimize kazandırılması noktasında emeği geçen herkese Diyarbakırlı vatandaşlarımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu yatırımlar Devletimizin özellikle Diyarbakır’ımıza verdiği değerin önemli bir göstergesidir”.
Kaynak: İHA