Almanya'da Enflasyon Beklenenden Zayıf Geldi

Almanya’da mart ayında yıllık enflasyon piyasa beklentisinin altında yüzde 1,6 arttı Ülkenin yıllık enflasyonu şubat ayındaki yüzde 2,2’den daha düşük gerçekleşti.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bu yılın mart ayında 2016'nın aynı ayına göre piyasa beklentisinin altında yüzde 1,6 yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) öncü verilerine göre, Almanya’da enflasyon martta şubat ayına kıyasla yüzde 0,2 yükseldi. 2016’nın mart ayı ile karşılaştırıldığında ise enflasyon yüzde 1,6 arttı. Enflasyon verisi piyasalardaki aylık yüzde 0,4 ve yıllık da yüzde 1,8’lik artış beklentisini karşılamadı.

Ülkede eyaletlerin enflasyonunu baz alan öncü enflasyon rakamları, Almanya’nın yıllık enflasyonunun şubat ayındaki yüzde 2,2’den daha düşük gerçekleştiğini ortaya koydu.

Almanya'da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu öncü TÜFE ise martta aylık 0,5 artış beklentisinin altında yüzde 0,1 ve yıllık da yüzde 1,9 beklentiye karşın yüzde 1,5 artış gösterdi.

-'Almanya’nın enflasyon oranı beklenenden daha keskin bir düşüş gösterdi”

Commerzbank Analisti Dr. Marco Wagner, yayımladığı bilgi notunda mart ayında, Almanya’nın enflasyon oranının şubat ayındaki yüzde 2,2’ye kıyasla beklenenden daha keskin bir düşüş gösterdiğini ifade etti.

Enflasyondaki en önemli etkenlerin, daha düşük enerji ve gıda fiyatları ve temelde özel mevsimsel faktöre bağlı olarak enflasyonu düşüren çekirdek enflasyon olduğunu dile getiren Wagner, bu verinin İspanya'da oldukça düşük bir enflasyon oranıyla birlikte, Avro Bölgesi enflasyonundaki tahminlerinde aşağı yönlü risklere işaret ettiğini kaydetti.

Öte yandan, mart ayına ilişkin nihai veriler 13 Nisan’da yayımlanacak.
Kaynak: AA