'Zonguldak Hepimizin, Her Şey Zonguldak İçin' Paneli

GMİS Genel Başkanı Demirci: 'Madencilerimizin önemli bir beklentisi ve taleplerinden biri Soma ve Ermenek maden şehitlerinin yakınlarına tanınan hakların Zonguldak ve diğer maden şehitleri yakınlarına da tanınmasıdır'.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 'Madencilerimizin önemli bir beklentisi ve taleplerinden biri Soma ve Ermenek maden şehitlerinin yakınlarına tanınan hakların Zonguldak ve diğer maden şehitleri yakınlarına da tanınmasıdır.' dedi.

Demirci, bir otelde düzenlenen 'Zonguldak hepimizin, her şey Zonguldak için' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, kentin 5 bini aşkın maden şehidi verdiğini, 169 yıllık madencilik geçmişinin olduğunu söyledi.

Sadece Zonguldak havzasında bulunan koklaşabilir özellikteki taş kömürü ile 1980 öncesi ülke demir çelik sanayisinin ve diğer sektörlerin ihtiyacının neredeyse tamamını karşıladıklarını dile getiren Demirci, bugün bunun yüzde 10’unun dahi karşılanamadığını öne sürdü.

Demirci, 1967’de 5 milyon ton kömür üreten Türkiye Taşkömürleri Kurumunun (TTK), 2016’da 1 milyondan daha az üretim yaptığını dile getirerek, 'Çünkü yaklaşık 8 bin işçiyle, yani tarihin en az işçisiyle çalışılıyor. Doğal olarak işçi alınmadığı ve yatırım yapılmadığı için kapasitesinin beşte biriyle çalıştırılan TTK, her zamankinden daha çok zarar etti.' iddiasında bulundu.

Ülkenin doğal zenginliklerinin tespiti için önemli bir görev yapan Maden Tetkik Arama Kurumu'nun en kısa sürede daha aktif hale getirilmesi gerektiğini savunan Demirci, şöyle devam etti:

'Bizim burada Zonguldak'ın avantajlarını Ankara'ya anlatma mecburiyetimiz var. 2004'te bu havzadan 5 milyon ton kamu, 5 milyon ton özel sektör olmak üzere yılda 10 milyon ton taş kömürü üretmenin planları yapıldı ancak özel sektörün birçoğu ihalelerden vazgeçti. TKK da desteklenmedi. Bugün kömüre ihtiyaç var, kömürümüz var, üretme imkanımız var, işsizimiz var. Türkiye'nin ve TTK'nın kaybedecek zamanı yok. Madencilerimizin önemli bir beklentisi ve taleplerinden biri Soma ve Ermenek maden şehitlerinin yakınlarına tanınan hakların Zonguldak ve diğer maden şehitleri yakınlarına da tanınmasıdır.'

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir de, kentte madenciliğin yanı sıra sektörel çeşitliliğin sağlanması adına atılan adımların umut verici olduğunu vurgulayarak, kent merkezinin, şehre yakışır bir görünüm kazandırılması ve yaşam kalitesinin arttırılması için herkese büyük görev düştüğünü ifade etti.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş adamlarının katıldığı toplantıda kentin sorun ve talepleri ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.
Kaynak: AA