UİB, Şubat Ayı İhracatını Yüzde 10 Artırdı

UİB Koordinatör Başkanı Sabuncu: 'Dolardaki yüksek kur, 2016'dan miras kaldı, ancak şubat ayı itibariyle bir düşüş söz konusu. Döviz kurlarında yaşanan bu tarz dalgalanmalar, hem ihracatçı firmalarımızın maliyetlerini hem de fiyatlama riskini artırmaktadır. İhracatçılar olarak daha öngörülebilir bir kur bekliyoruz'

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla yapılan ihracat, şubat ayında yüzde 10,25 artarak 2,25 milyar dolara ulaştı.

UİB'den yapılan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin genel sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan UİB'in yılın ilk iki ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20,45 artışla 4,3 milyar dolar oldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre şubat ayı ihracatı, yüzde 10,25 oranında artış gösteren birliğin geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 13,79 artarak 25,3 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

UİB çatısı altındaki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 12,90 artışla 1 milyar 977 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in 2 aylık ihracatı yüzde 24,46 artarak 3,8 milyar, geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 16,82 artarak 21,8 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin şubat ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,84 azalarak 93,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğin ocak-şubat dönemi ihracatı yüzde 3,76 azalarak 185,9 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı yüzde 5,11 azalarak 1,1 milyar dolar seviyelerine geldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,65 oranında düşüşle 41,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UHKİB'in yılın ilk iki ayındaki ihracatı yüzde 5,58 oranında azalarak 80,9 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracat yüzde 1,56 düşüşle 502,1 milyon dolara geriledi.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinin şubat ayı ihracatı ise yüzde 5,47 oranında azalarak, 13 milyon dolar oldu. Birlik, 2017 yılının ilk iki ayında 26,8 milyon dolar, geriye dönük 12 ayda ise 161,8 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdi.

Şubat ayında yüzde 16,61 artışla 4,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin ilk iki aylık ihracatı da 9,7 milyon dolar oldu. Geriye dönük 12 aylık ihracat ise 105,3 milyon dolar seviyelerine geldi.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,52 azalışla 123 milyon dolar olarak açıklandı.

- 'Daha öngörülebilir bir kur bekliyoruz'

Açıklamada görüşlerine yer verilen UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, birliğin geçen yılın şubat ayına oranla ihracatını yüzde 10,25 artırarak 2,25 milyar dolar seviyesine getirdiğini belirtti.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalara değinen Sabuncu, şunları kaydetti:

'Dolarda, 2016'nın sonlarında ve ocak ayında yaşanan artış, şubatta tersi bir görüntü çizdi. Dolardaki yüksek kur, 2016'dan miras kaldı, ancak şubat ayı itibariyle bir düşüş söz konusu. Döviz kurlarında yaşanan bu tarz dalgalanmalar, hem ihracatçı firmalarımızın maliyetlerini hem de fiyatlama riskini artırmaktadır. İhracatçılar olarak daha öngörülebilir bir kur bekliyoruz.'

Sabuncu, büyümenin ancak ihracatla gerçekleşebileceğini vurgulayarak, 'Ekonomi Bakanlığının destekleri bizler için büyük önem taşıyor. Bu çerçevede Türk Eximbank'ın da kredi olanaklarını genişlettiğini görüyoruz. İhracatta ulaşılamamış bir yer bırakmamak ve ulaştığımız yerlerdeki pazar payımızı artırmak için bu gibi desteklerin ve teşviklerin artarak devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA