Münbiç’in batısı Esad’a verildi

Önce ABD’nin bayrağı altına sığınan PYD, şimdi de rejimle anlaştı. Şam yönetiminden sınır güvenliği talep eden örgüt, “Rus yetkililerle yaptığımız ittifak gereği Münbiç’in batısını Esad rejimine devrettik” açıklaması yaptı.

Münbiç’in batısı Esad’a verildi
Münbiç’in batısı Esad’a verildi
Terör örgütü DEAŞ’a karşı Suriye’nin kuzeyinde Bab’a kadar ilerleyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), şimdiki hedefini bölgedeki bir başka terör örgütü PYD’nin kontrolünde olan Münbiç olarak belirleyince, sahadaki Esad rejimi ile PYD işbirliğini iyice ortaya çıkartan bir gelişme yaşandı. Çoğunluğunu terör örgütü PYD’li unsurların oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Münbiç’in batı tarafındaki ÖSO sınırını Şam yönetimine bırakacağını açıkladı. Bu hamle, ABD’li Özel Kuvvetlerin Münbiç’te PYD için nöbet tutmasına ÖSO bölgede ilerleyerek cevap verince yaşandı.

‘RUSLARLA ANLAŞTIK’


Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında ÖSO Bab’ı terör örgütü DEAŞ’tan temizleyince, panik yaşayan PYD ile rejim, sahada gizliden gerçekleştirdiği işbirliğini Münbiç ve civarında artırdı. Önceki günler Bab’ın doğusundan ilerleyerek PYD’ye komşu olan ve ikmal yolu açan Esad rejimi, şimdi de Münbiç’in batısında ÖSO’ya sınır bölgeleri terör örgütünden teslim alacak. Münbiç’te işgalci durumda bulunan ve söz vermesine rağmen Fırat’ın doğusuna çekilmeyen PYD, batıdan Esad, kuzeyden de ABD tarafından kollanacak. Konu hakkında açıklama yapan sözde Münbiç Askeri Meclisi, “ÖSO arasında bulunan köylerin yer aldığı hattın savunmasını, Rus yetkililerle yaptığımız ittifak gereği Suriye devlet güçlerine devretmiş bulunmaktayız” dedi.

Münbiç’in batısı Esad’a verildi

PENTAGON DA DESTEK

TSK ve ÖSO korkusuyla Münbiç çevresine hendek kazan ve Esad rejiminden yardım isteyen PYD’ye Pentagon’dan da destek geliyor. Önceki gün terör örgütü için bölgeye bayraklı zırhlı araçlar gönderen ve örgütte bulunan çocuk yaştaki militanlara verilen silahları CENTCOM’un sitesinden gösteren ABD’li askerler, ‘YPG’ye destek çıkan söylemlerine dün de devam etti: Pentagon’da düzenlenen günlük basın toplantısına, Bağdat›tan telekonferans aracılığıyla katılan DEAŞ’a karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutanı Korgeneral Stephen Townsend, Rakka’yı DEAŞ’ın elinden geri almaya yönelik operasyonlara YPG’lilerin katılması gerektiğini belirtti.

Muhalifler bölgede ilerliyordu


PYD ve Esad rejimi arasındaki işbirliği ÖSO’nun bölgede ilerlemesinin hemen ardından geldi. Önceki gün ABD’li Özel Kuvvetlerin bölgede nöbet tutmasına karşılık olarak Bab’ın doğusundan hareket eden ÖSO, gece boyunca Münbiç’in güneybatı sınırında harekete geçti. Operasyonda ÖSO Erimah çevresindeki köyleri ele geçirdi., 7 PYD’li etkisiz hale getirildi. Bu esnada Bab’ın güneyinden sızmak isteyen iki rejim militanı Feyha köyünde esir alındı.