Mumyalanan Yunus, Müzeye Konuldu

Beylikdüzü'nde ölü olarak karaya vuran yunus, 3 yıl süren mumyalama işleminin ardından Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Beylikdüzü sahilinde ölü olarak karaya vuran yunus, mumyalandıktan sonra Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'ne konuldu.

Türkiye Deniz Canlıları Müzesinin kurucusu Kenan Balcı gazetecilere yaptığı açıklamada, müzede farklı türlerde 563 deniz canlısı mumyasının bulunduğunu söyledi.

Balcı, Gürpınar sahilinde karaya vuran ve mumyalama işlemi 3 yıl süren yunusun müzeye konulmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Köpek balığı, kılıçbalığı, balon balıkları ve hamsi ağlarından çıkan orkinosların mumyalanıp müzeye konulduğunu aktaran Balcı, 'Deniz ürünlerimiz, uzun süren çalışmalar sonunda nihayet tamamlandı. Müzemizde 1970 yılından bu yana mumyalanmış yaklaşık bin 563 deniz canlısı bulunuyor. Bu sayıyı daha da artıracağız inşallah. Bugüne kadar mumyalanması en uzun süren yunus da nihayet müzede yerini aldı. Üç yıl boyunca meşakkatli bir çalışma yürüttük, yağını ancak kurutabildik.' diye konuştu.

Balcı, müzeye gelenlerin birçok balık türünü inceleme fırsatını bulduğuna işaret ederek, 'Bugün yeni türler arasında bizi en çok onurlandıran ise 3 yıl sonunda mumyalama işlemini tamamlamış olduğumuz yunus balığı. Yunusu mumyalama sayesinde adeta ölümsüzleştirdik. Karaya vurduğu gün, yunusu ölümsüzleştirme sözü vermiştik ve sözümüzü çok şükür tutmuş olduk.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA