MŞÜ'de Kan Bağışı Kampanyası

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), Kızılay tarafından başlatılan kan bağışı kampanyasına destek verdi.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu fuaye alanında gerçekleştirilen kampanyaya, Sağlık Meslek Yüksekokulundan öğretim üyeleri ve öğrenciler destek verdi.

İnsandan insana ilk kan naklinin 1795 yılında yapıldığını belirten Dr. Kenan Şeker, Türkiye'nin yılık kan ihtiyacının 2 milyon 500 bin ünite olduğunu, günlük olarak 10 bin ünite kan toplanması gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl Türk Kızılayı tarafından hastanelerin kan ihtiyacının yüzde 92'sinin karşılandığı aktaran Şeker, şöyle konuştu:

'Son 12 yılda kan bağışımızı yaklaşık 7 kat arttırdık. Dolayısıyla 10 yıl önce bu alanda yaşanan sıkıntıları büyük ölçüde aşmış bulunuyoruz. Bu yeterli değil. Çünkü 2016'da 2 milyon 141 bin 765 ünite kan toplanmış. Yıllık kan ihtiyacını göz önünde bulundurduğumuzda ise 358 bin 235 ünite açığımız var. Biz, her ünite kandan üç farklı kan ürünü elde edebildiğimiz için bir ünite kan üç can sloganını kullanıyoruz. Dolayısıyla kan açığımız günlük yaklaşık 4 bin 500 ünitedir. Toplumda değişim ve farkındalık oluşturmak için halkın eğitimli kesimi olarak üniversite camiasına çok görev düşüyor.'

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçı Kazanım Uzmanı Mustafa Ünver ise kök hücre ve ulusal kemik iliği çalışmaları hakkında bilgi verdi.

2013 yılında başlatılan TÜRKÖK projesi sayesinde her sene artan sayıda gönüllü bağışçıya ulaştıklarını söyleyen Ünver, bağışlanan her kök hücrenin bir can kurtarabileceğine vurgu yaptı.

Kaynak: AA