Mersin'de Sağanak Yağış Etkili Oldu

İçel’i akşam saatlerinden itibaren etkisi altına alan sağanak yağış, bazı bölgelerde hayatı olumsuz yönde etkilerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yağışların etkili olduğu Erdemli ilçesinde incelemelerde bulundu.

Mersin'de Sağanak Yağış Etkili Oldu
29 Aralık 2016 tarihinde İçel’i etkisi altına alan ve metrekareye 177,4 kilogram yağan kuvvetli sağanak, kent genelinde birçok bölgede ağır kayıplara neden olurken, can kayıpları da yaşanmıştı.

Önceki afette yaşanan acıların tekrar yaşanmaması için dün geceden itibaren görev başında olan Büyükşehir Belediyesi Kriz Masası ve belediye ekipleri, Meteoroloji Müdürlüğünden gelen haberin ardından acil koduyla toplanarak önlem aldı.

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, dün gece etkisini arttıran yağışla birlikte sahaya çıkarak incelemelerde bulundu. Erdemli’nin Akdeniz Mahallesi Sazlık mevkii, Alata ve Koyuncu mahallelerinde durum tespiti yapan ve çalışmaları yöneten Başkan Kocamaz’a, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’da eşlik etti.

Akşamdan itibaren yağan yoğun yağmur neticesinde Erdemli’nin birçok bölgesinde taşkınlar olduğunu, seraların ve evlerin sular altında kaldığını aktaran Başkan Kocamaz, “Bunlar yılların ihmali. Devlet Su İşlerinin burada kanalları yeterince dizayn edememiş olması, karayollarının özellikle bu yeni çevre yolunda yağmur suyu drenajı ile ilgili çalışmaları yapamamış olması, bu felaketleri bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Biz de yerinde tespitler yapıyoruz. Karayolları yetkilileri burada en kısa sürede ne yapılması gerekiyorsa bunları yapmak durumundalar. Ama gördüğümüz kadarıyla çok yanlış uygulamalar da var. Dereler denize yaklaştıkça daralmış. Yukarıdan gelen suyu taşıyamaz duruma düşmüş. Bunların da yeniden gözden geçirilip, köklü bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyemiz, Karayolları ve Devlet Su İşleri ile işbirliği içerisinde buraya en kısa sürede çözüm bulmak mecburiyetindeyiz. 29 Aralık’ta İçel’de yaşadığımız hadisenin bir başka örneği de şu anda Erdemli’de yaşanıyor. Temennimiz bu son olsun” dedi.

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise, “Erdemli’de ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Buralar olağandışı bir yağış aldı ve yukarıdaki karların erimesi neticesinde bataklıkta ve sazlıkta bulunan seralarımız zarar gördü. Şu ana kadar bizim tespit ettiğimiz

50 civarında ev zarar gördü. Bizim gece boyunca tespit edemeyeceğimiz yerler olduğunu da düşünerek 100 civarında evin zarar gördüğünü düşünüyoruz. Bunun sebebi, mevcut kanal gelen suyu taşımıyor. Çok ciddi bir sel baskını ve yağış ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

Öte yandan İçel Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yağışın ilk dakikalarından itibaren Büyükşehir Belediyesinin toplam 636 personel ve 169 adet araç ile sahada kurtarma ve müdahale çalışmaları gerçekleştirdiği, Büyükşehir Belediyesi kriz masasına ulaşan 191 ihbarın neredeyse tamamına ulaşılarak müdahale edildiği bildirildi.

Diğer yandan İtfaiye Dairesi Başkanlığınca merkez, Yenişehir ve Erdemli müfrezelerinde acil müdahale ekipleri hazır bekletilirken, selde zarar gören alanlarla ilgili iyileştirme ve düzenleme çalışmalarının sürdüğü, 84 motopomp ile su baskınlarına müdahale edildiği aktarıldı.

İçel Meteoroloji Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, kent genelinde etkili olan yağış ortalamasında en fazla yağış Erdemli, Tömük, Çamlıyayla, Kızılbağ ve İçel kent merkezine düştü. 2 Mart 2017 sabahı saat 09.00’dan, 3 Mart 2017 sabah 09.00’a kadar geçen 24 saatlik zaman diliminde, Erdemli’de metrekareye 146,6 kilogram, Tömük’te 110,3 kilogram yağış düşerken, İçel merkezde ise metrekareye tam 82,1 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Kaynak: İHA