Kılıçdaroğlu: Ben kimi eleştireceğim?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Benim muhatabım başkan mı, o partinin genel başkanı mı olacak? Ben eleştirdiğim zaman o partinin genel başkanını mı yoksa başkanı mı eleştireceğim?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu: Ben kimi eleştireceğim?
Kılıçdaroğlu: Ben kimi eleştireceğim?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Sivas dernekleri, federasyonları ve vakıflarının temsilcileriyle buluştu.

Kılıçdaroğlu'nun gündeminde anayasa referandumu vardı. CHP lideri  'Benim muhatabım genel başkan mı olacak, o partinin başkanı mı olacak? Ben eleştirdiğim zaman ne olacak; o partinin genel başkanını mı, başkanı mı eleştireceğim?' diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

'Ekonomide istikarar olacak! Enflasyon oranları bugün açıklandı, çift haneli rakamlara gidiyoruz. Ülkeyi tek parti yönetiyor, karar alıyorlar mı alıyorlar, istedikleri kanunu çıkarıyorlar mı çıkarıyorlar.
O halde neden başkanlık sistemi. Hayır çıkarsa ne olacak? Hayır çıktığı zaman cumhurbaşkanı bir dahaki seçimlere kadar görevini sürdürecek. Başbakan mı düşecek? Hayır görevini yapmaya devam edecek. Meclis de görevini yapmaya devam edecek.

'BİZİ BÜYÜK BİR MACERA BEKLİYOR'
Ama evet çıkarsa bizi büyük bir macera bekliyor. Sonu belli olmayan büyük bir macera. Başbakanlığı neden kaldırıyoruz? Kaldırmayalım. Hayır çıkarsa Binali Bey görevine devam edecek. Hayır dediğimiz zaman ne olacak? Binali Bey'e yardım edeceğiz. Binali Bey başbakanlık koltuğunda oturacak, yine ülkenin sorunlarıyla ilgilenecek.

'TUZAĞA DÜŞMEYİN'
Bu kadar sorun varken neden başkanlık sistemiyle ilgileniyoruz birinin çıkıp bize bunu anlatması lazım. Evet deyin, neden evet diyeceklerini de anlatamıyorlar. toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar, sakın bu tuzağa kimse düşmesin. Bu bir referandum, sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiriyor. Burada kutuplaşmaya gitmek, kavga etmek değil bir araya gelip makul bir şekilde konuşmamız lazım.

'CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI'
Siz cumhurbaşkanının taraflı mı tarafsız mı olmasını istersiniz. Cumhurbaşkanı tarafsızsa devletin sigortası olur. Cumhurbaşkanı taraflı olursa o devletin sigortası olmaz. Taraflı olursa cumhurun başkanı olamaz. Cumhurbaşkanı 80 milyonu temsil eder. Oy versin, vermesin. Yapılan değişikliğin ileride ne tür sonuçlar doğuracağını görmemiz lazım. Sandığa giderken düşünerek gidin. Çünkü demokrasiyi mi yoksa her türlü yetkinin bir kişiye verildiği bir tek adam yönetimini mi istiyoruz? Bunun partilerle ilgisi yok. Anayasanın parti ile bir ilgisi var mı?

Anayasa değişikliği kabul edilirse bir partinin genel başkanı AYM'nin 15 üyesinden 12'sini tayin edecek. Sonra da burası adalet dağıtıyor diyeceğiz. Bu değişikliğin topluma hangi faturaları getirdiğini bilmemiz lazım. Olay birlikte oturma ve birlikte düşünme olayıdır.

'ALMANYA'YA NEDEN İTİRAZ EDİYORUZ'
Biz neden Adalet ve Kalkınma Partisi'nden iki bakan Almanya'da konuşturulmadı diye itiraz ediyoruz. Çünkü biz demokrasiyi savunuyoruz. Onun için zaman ayrışma kutuplaşma zamanı değildir. Biz çocuklarımızı düşüneceğiz.'