Hisarcıklıoğlu'ndan ECO Ülkelerine 'Ticareti Artıralım' Önerisi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: 'Dünya petrol rezervlerinin yüzde 15’i, doğalgaz rezervlerinin yüzde 24’ü ECO bölgesinde bulunuyor. Asya ile Avrupa arasındaki bütün enerji koridorları, bütün ticaret koridorları da bu coğrafyadan geçiyor. Bu unsurlardan yararlanarak ticaretin artırılması gerekiyor' 'İnsanlar girip çıkarken zorlandıkları ülkelerle değil, en rahat ulaşabildikleri ülkelerle ticaret yapar. Vize konusundaki sıkıntıların giderilmesini istiyoruz'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya petrol rezervinin yüzde15’inin, doğalgaz rezervinin yüzde 24’ünün Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO-CCI) bölgesinde bulunduğunu, Asya ile Avrupa arasındaki bütün enerji ve ticaret koridorlarının da bu coğrafyadan geçtiğini ifade ederek, bölgedeki ticaretin artırılması gerektiğini belirtti.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üye olduğu ECO-CCI'nın Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de sürdüren Hisarcıklıoğlu, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da gerçekleştirilen ECO –CCI’nin 22. Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ECO ülkeleri arasındaki korumacılığın ve vizelerin kaldırılmasını, ECOTA'nın ve tahkimin hayata geçirilmesini, ulaşım yollarının güvenli ve hızlı hale getirilmesini istedi.

ECO bölgesinde iş birliğini artırmanın artık sadece bir kalkınma aracı değil, zorunluluk haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 'Zira küresel sistem çok farklı bir dönemden geçiyor. Küresel ekonomi ve siyasetin kodları tamamen değişiyor. Dünyayı etkileyen ekonomik-siyasi gelişmelerin neredeyse tamamı da ECO coğrafyasının etrafında şekilleniyor. Bu bizim için hem bir risk hem de bir fırsat. Süreci iyi okuyup, iyi hazırlanmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, dünya petrol rezervlerinin yüzde15’inin, doğalgaz rezervlerinin yüzde 24’ünün ECO bölgesinde bulunduğuna, Asya ile Avrupa arasındaki bütün enerji ve ticaret koridorlarının da bu coğrafyadan geçtiğine dikkati çekerek, bu unsurlardan yararlanmak suretiyle ticaretin artırılması gerektiğini ifade etti.

Öncelikli olarak ECOTA Anlaşmasının hayata geçirilmesini isteyen Hisarcıklıoğlu, korumacı politikaların zenginliği arttırmadığı gibi tam tersine azaltacağını vurguladı. Vize meselesinin de çözülmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, 'Ekonominin 3 adım kuralını unutmamamız lazım. Önce ziyaret, sonra ticaret, sonra da yatırım. İnsanlar girip çıkarken zorlandıkları ülkelerle değil, en rahat ulaşabildikleri ülkelerle ticaret yapar. Vize konusundaki sıkıntıların giderilmesini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, üçüncü önemli konunun tahkim olduğuna işaret ederek, bu meselenin ticaret ve yatırımların artması için çok önemli olduğunu aktardı.

Ulaşım sorunlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, 'Ticaret yollarımızı şeffaf, güvenli ve hızlı hale getirirsek hem kendi aramızdaki ticaret artacak hem de Asya-Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline geleceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA