Fillon'un Sözcüsü İstifa Etti

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın adayı Fillon'un sözcüsü Solere görevini bıraktı.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın adayı François Fillon'un sözcüsü Thierry Solere görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, merkez sağın adayı François Fillon'a verilen destek, yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları nedeniyle azalıyor. Çok sayıda parlamenter ve belediye başkanı Fillon'a olan desteğini geri çekerken, son olarak Fillon'un kampanya sözcüsü Solere istifa ettiğini duyurdu.

Fransa sağının ön seçimini düzenleyen ve daha sonra Fillon'un kampanya sözcülüğü görevini üstlenen milletvekili Solere, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 'Ön seçimlerin düzenleyicisi olarak, François Fillon'un sözcülüğü görevini bırakmaya karar verdim.' ifadelerini kullandı.

Eşi ve iki çocuğunu hiç çalışmadan 'danışman' sıfatıyla devletten maaş aldırmakla suçlanan Fillon'a yönelik iddialar üzerine soruşturma açan savcılık, Fillon'u 15 Mart'ta ifade vermeye çağırmıştı. Fillon, hakkında ortaya atılan yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını reddederek, adaylıktan vazgeçmeyeceğini belirtmişti.

Anketlerde daha önce nisan ve mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı olarak gösterilen 62 yaşındaki eski Başbakan Fillon’un, söz konusu soruşturmanın ardından popülaritesi oldukça düşerken yarışı kazanma şansı azalmıştı.

- Juppe'ye aday ol çağrıları

Fillon'a yönelik soruşturma sağ adayın seçilme şansını azaltırken, adaylıktan çekilmesi yönünde de baskılar artıyor. Çarşamba günü Senatör Fabienne Keller tarafından yapılan çekilme çağrısına çok sayıda milletvekili, senatör ve belediye başkanı da destek verdi.

Eski Başbakan Fillon, Fransa sağının cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere yapılan ön seçimleri, tecrübeli adaylar Alan Juppe ve Nicolas Sarkozy'i sürpriz bir şekilde geride bırakarak kazanmıştı.

Cumhuriyetçiler (LR) partisi içerisinden Sarkozy ve Juppe destekçileri de Fillon'un adaylıktan çekilmesi ve Sarkozy veya Juppe'nin aday gösterilmesi için çalışmalar yürütüyor. Çok sayıda seçilmiş, Juppe'nin sağın adayı olarak seçimlere girmesi çağrısı yaptı. Juppe'nin ekibi, çağrılara tepki olarak bu yönde bir değişikliğe sıcak baktıkları mesajı verdi.

Milletvekilleri geçen ay, 'Hakkımda soruşturma açılırsa istifa ederim' şeklinde konuşan Fillon'un soruşturma açılmasına rağmen adaylığını koruyarak seçmene olumsuz mesaj verdiğini belirtiyor. Fransa sağında gerçekleşebilecek olası aday değişikliği için 17 Mart akşamına kadar karar verilmesi gerekiyor. Adayların bu tarihe kadar Anayasa Konseyine bildirilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA