Ege'nin İhracatını Kuru Üzüm Düşürdü

Ege İhracatçı Birlikleri kanalıyla yapılan ihracatta şubat ayında sanayi ve maden ürünlerindeki artışa rağmen kuru üzüm ve tütün ürünleri ihracatındaki gerileme toplam ihracatta yüzde 3'lük düşüşe neden oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, yaptığı açıklamada şubat ayında kaydettikleri ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3'lük düşüşle 846 milyon 200 bin dolar olarak gerçekleştiğini, iki aylık rakamlara göre ise yüzde 3 artışla 1 milyar 713 milyon doları bulduklarını söyledi.

Şubat ihracatında maden ürünlerinde yüzde 7, sanayide ise yüzde 2 artışa rağmen tarım ürünlerindeki yüzde 11'lik gerilemenin toplam ihracat rakamını düşürdüğünü belirten Ünlütürk şunları kaydetti:

'Tarım ürünlerindeki ihracatta ana düşüş, tütün ve kuru meyve sektörlerinde yaşanıyor. Çekirdeksiz kuru üzümde geçen sezon 2 bin 150 dolar dolar kuru üzüm ortalama ihraç fiyatı bu yıl bin 570 dolara düştü. Miktar bazında yüzde 37 artış yakalamamıza rağmen değer bazında geçen yılın gerisinde kaldık. Tütün sektöründe ise sezon sonu olduğu için ihracat rakamlarında bir düşüş yaşadık. Önümüzdeki aylarda tütün ihracatımızın toparlanmasını bekliyoruz.'

Kaynak: AA