Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da Açıklaması

'FETÖ denen hainler, FETÖ'cüler bu yargının ayarını bozdular. Yargının tarafsızlığını sağlamamız lazım ki mahkemeye giden, işi düşen her kişi oraya gönül huzuruyla gitmeli ki sonuçta adaletin yerini bulacağına inanarak gitmeliyiz hepimiz. Torpiller, başka şeyler, kimsenin aramasına gerek yok' 'Herkesin sadakati anayasaya ve mevcut kanunlara olmalı. Pensilvanya'da yaşayan hasta, hain ve sapık zihniyetli kişilere olmamalı. Bağımlılığı ve dayanışması bu millete, bu devlete, bu bayrağa, bu vatana olmalı. İşte yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını bizim tesis etmemiz lazım' 'Biz bu istikrarı ülkeye getiremezsek, sistemi güçlendiremezsek önümüzdeki süreçte ülkenin nereye sürükleneceğini kestiremeyiz. O yüzden istikrarlı bir şekilde beş senede bir seçimler olacak' 'FETÖ 'hayır', dışarıdaki Avrupa'daki ülkeler 'hayır' diyorlar. Sana mı kalmış Türkiye'deki referandumda hayır, evet çıkacak da sen 'hayır' için çaba sarfediyorsun, kampanya yapıyorsun. Bunlar tesadüf olabilir mi? Bunların derdi başka'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ'cülerin, yargının ayarını bozduklarını vurgulayarak, 'Yargının tarafsızlığını sağlamamız lazım ki mahkemeye giden, işi düşen her kişi oraya gönül huzuruyla gitmeli ki sonuçta adaletin yerini bulacağına inanarak gitmeliyiz hepimiz. Torpiller, başka şeyler, kimsenin aramasına gerek yok.' dedi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Antalya'ya gelen Çavuşoğlu, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse ve İl Başkanı Rıza Sümer ile Korkuteli İlçe Başkanlığını ziyaret etti.

Kendisini karşılayanlarla tek tek tokalaşan Çavuşoğlu, ilçe teşkilatı üyeleriyle bir süre basına kapalı görüştü. Merkez Çayırlı Camisi'nde cuma namazını kılan Çavuşoğlu, çocuklara 'Mevlüt Çavuşoğlu ile dünyayı dolaşıyorum' konulu, içerisinde farklı ülkelerin simgeleri bulunan boyama kitabı, oyuncak ve boya takımları hediye etti.

Lokman Hekim Konferans Salonu'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarların katılımıyla düzenlenen istişare toplantısına katılan Çavuşoğlu, Antalya'da 9 yıldır gönüllü olarak 'Umut' adındaki gence bakan Gülsüm Kabadayı ile görüştü.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, mazlumların yanında olmak, onların imdadına yetişmek için çalıştıklarını, insani yardımda Türkiye'nin dünyada birinci olduğunu söyledi. Antalya'ya hizmet etmek için gece gündüz çalıştıklarını belirten Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulunda olmanın avantajını kullanarak, bizzat ilgili bakanlıklara notları vererek hizmetleri sağladıklarını ifade etti.

İleriki dönemde tüm vaatlerini yerine getireceklerine değinen Çavuşoğlu, ilçedeki imam hatip lisesinin ihalesini yaptıklarını, vatandaşın talep ettiği farklı branşlarda da okullar açtıklarını anlattı. Korkuteli'den en büyük talebin doğal gaz olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 'Şimdi ilçeye doğal geliyor mu?' diye sordu. 'Geliyor' yanıtı üzerine Çavuşoğlu espriyle '(Evet) demeniz gerekiyordu.' dedi.

Vatandaşa dürüst davrandıklarını ve popülizm yapmadıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, 'Tarihi bir referandum sürecine gidiyoruz. Bu bir seçim değildir, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bir karar verme sürecidir.' dedi.

'Hayır' diyenlere de saygılarının olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, ancak 'Hayır' diyenlerin dürüst davranmadığını, hep iftira, karamsar tablo ve manipülasyonu kullandığını belirtti.

Yeni anayasa paketiyle ilgili sanatçılardan, sporculardan, yazarlardan 'Evet' diyeceğini açıklayanların 'linç edildiğini' kaydeden Çavuşoğlu, eski zihniyetin topluma baskı kurmaya, hakaret etmeye başladığını söyledi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Antalya'da, kendisine aydın diyen üniversiteli kadınlar derneğinde bir toplantıya katıldım. Diyorlar ki 'Mevlüt Bey nasıl olabilir başı kapalı kadınlar araba sürüyor, otele gidiyor.' diyorlar. 'Hanımefendi' dedim, 'Allah parayı sadece size, başı açığa mı verdi? Onların kocası çalışamaz mı, kendisi çalışamaz mı, onlar layık değil mi? Siz ne biçim insanlarsınız?' Çaylarını bile içmedim, kalktım gittim. Böyle utanç verici bir anlayış olur mu? Yani 'evet' diyorsan, dünyanın en kötü insanısın, hiçbir şeye layık değilsin, iyi üniversiteye gidemezsin, ikinci, üçüncü sınıf insansın. Bugün Almanya'ya, Avrupa'ya, Fransa'ya, diğer ülkelere, 'Türkiye ikinci sınıf değildir, siz bizim patronumuz değilsiniz' diye anlatmaya çalışıyoruz ama kendi ülkemizde hala bu azınlık, halkın desteğini almadığı için 'azınlık' diyorum, millete hakaret ediyor, ikinci sınıf muamelesi yapmaya çalışıyor ve biz bundan utanıyoruz.'

Çavuşoğlu, 'Hayır' diyenleri suçlamayacaklarını ama neden 'Evet' demek gerektiğini de anlatacaklarını söyledi.

- 'Ülkenin geleceği için hayati bir sistemdir'

Cumhurbaşkanlığı sisteminin, 'Türkiye'nin geleceği için hayati bir sistem' olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, üniversite yıllarından bu yana başkanlık sistemini savunduğuna işaret etti.

Bu sistemin Türkiye için, istikrar için, ideal bir sistem olduğunu düşündüğünü belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

'Bugün Türkiye'de evet istikrar var, bugün Türkiye'de güçlü bir iktidar olduğu için istikrar var. Halkımızın feraseti sayesinde istikrar var. Çünkü halkımız 15 yıldır AK Parti'yi tek başına iktidara getirdi. Bundan dolayı istikrar var. Bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider var da darbeler de mahkemeler de krizler de bugüne kadar oynanan oyunlar da içeriden dışarıdan hainlerin tüm saldırıları, PKK gibi tüm terör örgütlerinin saldırılarına rağmen bu ülke yoluna emin adımlarla ilerledi. Peki bu sistemden mi kaynaklanıyor, Cumhurbaşkanımızın gücünden ve tek başına AK Parti'nin iktidarından mı kaynaklanıyor? Kesinlikle sistemden değil. Efendim 'Cumhuriyet elden gidiyor.' Peki bu 'Cumhuriyet elden gidiyor' diyenlere sizin bir soru sormanızı istiyorum. Senin Cumhuriyet'in 100. yılıyla ilgili bir hayalin, bir planın, bir hedefin var mı? Bu toprakların bölünmesinden bahsediyorsun. Peki senin, Türklerin bu topraklara ayak bastığı Malazgirt Zaferi'nin bininci yıldönümü ile ilgili, 2071 ile ilgili hedefin var mı? Bu millet için, bu çocuklar için hedefin var mı senin? Sorun, varsa bir tane söylesin. Ben 100. yılla ilgili 20 tane hedef sayarım. Milli gelirden ekonomik kalkınmaya, duble yollardan turist sayısına kadar benim hedeflerim var. Ben cumhuriyeti güçlendirmek için çalışıyorum, sen beni nasıl suçlarsın, 'Cumhuriyeti ortadan kaldırmak için' diye... Senin ne hayalin var cumhuriyetle ilgili, senin cumhuriyetin geleceğiyle ilgili ne düşüncen var, ne projen var, bunu sorun. Vallahi cevap veremezler, billahi cevap veremezler. Yok, bunların böyle bir hayali yok. Bunlar ancak demagoji yaparlar.'

- ' FETÖ'cüler bu yargının ayarını bozdular'

Yargının çok önem taşıdığını, bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, hangi görüşten olursa olsun mevcut yargının durumundan herkesin şikayet ettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, 'FETÖ denen hainler, FETÖ'cüler bu yargının ayarını bozdular. Yargının tarafsızlığını sağlamamız lazım ki mahkemeye giden, işi düşen her kişi oraya gönül huzuruyla gitmeli ki sonuçta adaletin yerini bulacağına inanarak gitmeliyiz hepimiz. Torpiller, başka şeyler kimsenin aramasına gerek yok. Herkesin sadakati anayasaya ve mevcut kanunlara olmalı. Pensilvanya'da yaşayan hasta, hain ve sapık zihniyetli kişilere olmamalı. Bağımlılığı ve dayanışması bu millete, bu devlete, bu bayrağa, bu vatana olmalı. İşte yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını bizim tesis etmemiz lazım.' dedi.

Yeni sistemde 550 milletvekilinin nüfus arttığı için 600'e çıktığına değinen Çavuşoğlu, 'Türkiye'nin nüfusu artıyor. Dolayısıyla nüfus iki katına çıkmış, 50 milletvekili daha artırmanın bu ülkenin ekonomisine bir maliyeti olmadığı gibi sayı ne kadar çoğalırsa, özellikle bir de bölgelere bölerseniz daraltılmış, bu benim fikrim, önerdik bunu da daraltılmış bölge en fazla 5 milletvekili olsun ki her bölgedeki milletvekilini seçmen çok iyi bilsin. Muhalefet buna da 'hayır' dedi, 'olmaz' dedi. Onların hep kafasında 'Biz kaç sandalye kazanırız?' Bizim öyle bir derdimiz yok. Kendimize de güveniyoruz, milletimize de güveniyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, 93 yılda 65 hükümet kurulduğunu ancak ABD'de 225 yılda 45. başkan seçildiğini çünkü Amerika'da seçimlerin zamanında yapıldığını söyledi.

- 'Binali Yıldırım 2183 yılında başbakan olacaktı'

Türkiye'de bir yılda, 3-6 ayda hükümetlerin değiştiğini, erken seçimlerin yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, 'Bizde seçimler normal yılında olsaydı Binali Yıldırım 2183 yılında başbakan olacaktı. Şu anda 2017'deyiz. Biz bu istikrarı ülkeye getiremezsek, sistemi güçlendiremezsek önümüzdeki süreçte ülkenin nereye sürükleneceğini kestiremeyiz. O yüzden istikrarlı bir şekilde beş senede bir seçimler olacak.' diye konuştu.

Mevcut sistemin insanları birbirine kırdıracağını o nedenle sistemi sağlam tutmak ve çift başlılığı kaldırmak gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, geleceği net görmek gerektiğini belirtti.

- 'Bu sistem Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye için'

Dünyada ve Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan daha güçlü bir lider olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, 'Bu cumhurbaşkanlığı sistemi esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'ye lazım. Şimdi onun liderliğinde onun gücüyle gidiyoruz da sistemi sağlamlaştırmazsanız, sisteme sigorta getireceksiniz. Bu sistem kim gelirse gelsin işi yürütür.' dedi.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

'PKK neden 'hayır' diyor bu referanduma hiç düşündünüz mü? Çünkü bu sistemle Türkiye'yi bölemeyecekler, bu sistemle, güçlü Türkiye sayesinde bitecekler. Diğer DHKP-C, TİKKO bir sürü terörist gruplar var. Hepsi birleştiler. Peki DEAŞ niye 'hayır' diyor? Türkiye'de DEAŞ diye bir olgu yok. Suriye'den, Irak'tan 'hayır' diyor. Bugünkü Türkiye balyoz gibi bunların tepelerine iniyor, yarın güçlü Türkiye bunları darmadağın edecektir. FETÖ 'hayır', dışarıdaki, Avrupa'daki ülkeler 'hayır' diyorlar. Sana mı kalmış, Türkiye'deki referandumda hayır, evet çıkacak da sen hayır için çaba sarfediyorsun, kampanya yapıyorsun. Bunlar tesadüf olabilir mi? Bunların derdi başka. Biz 'hayır' diyen herkese 'PKK'lı, FETÖ'cü' demiyoruz, 'Hain' de demiyoruz ama Türkiye'deki biraz önce bahsettiğim hainlerin hepsi de 'hayır' diyor.'

TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse de yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı sistemini anlattı.

Kaynak: AA