DİKA Genel Sekreteri Altındağ Açıklaması

'(Cazibe Merkezleri Programı) Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'tan toplam 598 yatırım başvurusu yapıldı. 12 ülkeden yatırımcı geldi. Bu göç ve işsizliğin kırılması açısından önemli bir hamle. Birkaç yıl sonra bölgenin rekabet edebileceği bir seviyeye geleceğine inanıyorum'

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin, 'Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'tan toplam 598 yatırım başvurusu yapıldı. 12 ülkeden yatırımcı geldi. Bu göç ve işsizliğin kırılması açısından önemli bir hamle. Birkaç yıl sonra bölgenin rekabet edebileceği bir seviyeye geleceğine inanıyorum.' dedi.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında başlatılan birinci başvuru çağrı dönemi 27 Şubat'ta sona erdi.

TRC 3 bölgesini kapsayan yatırım başvurularına ilişkin bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Altındağ, ajansa Mardin’den 299, Batman’dan 189, Siirt’ten 53 ve Şırnak’tan 57 olmak üzere toplam 598 yatırım başvurusu gerçekleştiğini söyledi.

- 'Yatırım furyası başlamış'

Mardin'in 299 dosya başvurusu ile 23 il içerisinde birinci olduğuna işaret eden Altındağ, 598 dosyanın değerlendirilmek üzere Kalkınma Bankasına gönderildiğini belirtti.

Altındağ, Ankara, İstanbul, Kocaeli ve İzmir gibi illerde yatırımcıları birebir takip ederek onları bölgeye yatırım yapmaya davet ettiklerini ifade ederek, 'Bu buluşmaların hemen ardından baktık ki bir yatırım furyası başlamış. Bu da bizi sevindirdi. Sadece Mardin’de 299 dosyamız var. Bu da 20 bin 500 insanın istihdam edilmesi demektir. Normalde Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya’ya daha çok talep olması gerekirken tüm bu iller Mardin’in gerisinde kaldı.' diye konuştu.

Bölgenin yatırım potansiyelinin iyi olduğunu vurgulayan Altındağ, Şırnak'ta OSB'nin üretim yapılacak arazi bakımından bakir bir yer olduğunu, bunun da iş adamları için cazip bir fırsat olduğunu aktardı.

Altındağ, sınır il Şırnak'ın ihracat açısından da şanslı olduğuna işaret ederek, devletin bunu da öngörerek bölgeye pozitif bir ayrımcılık yaptığını ifade etti.

- 12 ülkeden yabancı yatırımcı geldi

Altındağ, yerel ve ulusal yatırımcıların dışında uluslararası yatırımcıların da başvurusunun olduğuna dikkati çekerek, '12 ülkeden yatırımcı geldi. Bu göç ve işsizliğin kırılması açısından önemli bir hamle. Birkaç yıl sonra bölgenin rekabet edebileceği bir seviyeye geleceğine inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Altındağ, bunun rekabetin de bir habercisi olduğunu dile getirerek, Cazibe Merkezleri Programı'nın bölgede ve Şırnak'ta heyecanla karşılandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA