BM Genel Sekreteri Yardımcısı Jenca Özbekistan'da

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: 'BM Orta Asya bölgesindeki kalkınma sürecinde daha aktif yer almalı'.

TAŞKENT – Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Birleşmiş Milletleri (BM) Orta Asya bölgesinde gerçekleştirilmekte olan kalkınma sürecinde daha aktif rol almaya ve güvenliğin sağlanmasına yönelik bölgedeki güncel meselelerin çözümünde iş birliği yapmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, resmi ziyaret vesilesiyle ülkede bulunan BM Genel Sekreteri Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Miroslav Jenca ile Cumhurbaşkanı Mirziyoyev arasında yapılan görüşmede, taraflar arasındaki iş birliği konuları ele alındı.

Görüşme sırasında Mirziyoyev, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Özbekistan'ın BM'ye üyeliğinin 25. yılı dolayısıyla gönderdiği kutlama mektubu için teşekkür ederken, ülkesinin BM ve ona bağlı kuruluşlarla iş birliğini pekiştirmeye devam edeceğini belirtti.

Mirziyoyev, BM'nin küresel güvenlik ve istikrarın sağlanması, sosyo-ekonomik ve çevre sorunlarının çözümü, terör, aşırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suç ve diğer güncel tehditlere karşı mücadeledeki önemini vurguladı. BM'yi Orta Asya bölgesinde gerçekleştirilmekte olan kalkınma sürecinde daha da aktif rol almaya çağıran Mirziyoyev, uluslararası kuruluşu güvenliğin sağlanmasına yönelik bölgedeki güncel meselelerin çözümüne ilişkin iş birliği yapmaya davet etti.

Jenca de BM'nin Özbekistan ile ilişkileri ve karşılıklı menfaatlere dayalı tüm alanlarda geniş kapsamlı iş birliğini geliştirmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi açıklamasında, ayrıca Özbekistan'ın Birleşmiş Milletlere üyeliğinin 25'inci yıl dönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in birbirlerine kutlama mektubu gönderdiği bildirildi. Mirziyoyev'in mektubunda, Guterres ile eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu çerçevesinde görüşmeyi umut ettiği de belirtildi.

Kaynak: AA