3. Milli Kültür Şurası Başladı

İlki 1982, ikincisi 1989'da yapılan şuranın üçüncüsü 28 yıl sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştiriliyor Kültür ve Turizm Bakanı Avcı'nın başkanlığında iki oturumun da gerçekleştirileceği şurada, kurulan 17 komisyonda kültür ve sanat hayatına ilişkin kapsamlı değerlendirme yapılacak Şura, sonuç bildirgesinin okunmasının ardından 5 Mart'ta sona erecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğinde, 28 yıl sonra üçüncüsü gerçekleştirilen 'Milli Kültür Şurası' başladı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen şurada, kültür ve sanat hayatının sorunları, akademisyenlerin, kültür-sanat temsilcilerinin, sanatçı ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla tartışılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı başkanlığında iki oturumun gerçekleştirileceği şurada, kurulan 17 komisyon aracılığıyla da kültür, sanat halatının sorunlarına 'Ne yapıyoruz?', 'Nasıl yapıyoruz?', 'Neleri yapamıyoruz?', 'Yapamadıklarımızı neden yapamıyoruz?' gibi sorularla ışık tutulmaya çalışılacak.

Anayasaya göre 3 yılda bir toplanması gerekirken, üçüncüsü 1989'dan sonra bu yıl gerçekleştirilecek şurayla, toplumun her kesiminin, milli kültürü korumak ve geliştirmek amacıyla bir araya getirilmesi hedefleniyor.

Komisyon çalışmalarının sonuçlarının da ortaya konulacağı şuranın sonuç bildirgesinin, Türkiye'nin kültür, sanat politikalarının belirlenmesinde önemli bir siyaset belgesi oluşturması bekleniyor.

Şurada, komisyonlar tarafından 'Kültür Politikaları', 'Kültür Diplomasisi', 'Kültür Ekonomisi', 'Kültür Varlıkları', 'Müzeler ve Arkeoloji', 'Sahne Sanatları', 'Sinema-Radyo-Televizyon', 'Müzik', 'Görsel Sanatlar', 'Dil ve Edebiyat', 'Yayıncılık ve Kütüphanecilik', 'Medya ve Kültür', 'Çocuk ve Kültür', 'Mimari ve Kültür', 'Şehir ve Kültür', 'Yerel Yönetimler ve Kültür', 'Yurtdışı Türkleri ve Kültür' ile 'Aile ve Kültür' konuları ele alınacak.

- Şurada kültür ve sanat şöleni yaşanacak

Kültürel zenginliğin gelenekten geleceğe yaklaşımlarını içeren ve Türkiye'nin çağdaş sanat anlamında seçkin hat ve resimlerinden oluşan bir karma sergi de şura boyunca katılımcılara açık olacak.

Etkinlik boyunca Türk sinemasının seçkin örnekleri de alanda ziyaretçilerce izlenebilecek. Şuranın ilk gününün akşamında, sanat yönetmenliğini Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç'ın yaptığı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından 'Vefatının 100. Yılında Tanburi Cemil Bey' başlıklı özel konser gerçekleştirilecek.

Yarın akşam ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan 'Anadolu Renkleri' adlı özel programda, farklı sanat kurumlarından yaklaşık 80 sanatçı aynı sahnede buluşacak.

Programda izleyiciler, medeniyetler beşiği Anadolu'dan çıkan mehter marşlarından halk dansları örneklerine, Türk halk müziği ezgilerinden sema ayinine, klasik Türk müziği nağmelerinden semah ritüeline, tasavvuf musikisinden çok sesli eser örneklerine uzanan geniş bir repertuvarı izleme ve dinleme fırsatı bulacak.

Şura, sonuç bildirgesinin okunmasın ardından, 5 Mart'ta sona erecek.
Kaynak: AA