Uyuşturucuyla Mücadele

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Aşkın: 'Tüm dünyada olduğu gibi biz de bağımlılıkla büyük bir mücadele içindeyiz. Devletimiz mücadeleyi devlet politikası haline getirmiştir. Biz de buna var gücümüzle katılıyoruz'

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, 'Tüm dünyada olduğu gibi biz de bağımlılıkla büyük bir mücadele içindeyiz. Devletimiz mücadeleyi devlet politikası haline getirmiştir. Biz de buna var gücümüzle katılıyoruz.' dedi.

Bursa Kamu Hastaneler Birliğinden yapılan açıklamaya göre, bağımlılıkla mücadele kapsamında sağlık personeline uyuşturucu ile mücadele için eğitim verildi. Bursa Kamu Hastaneler Birliğinde gerçekleşen ilk eğitime psikiyatrist, uzman psikolog ve hemşirelerden oluşan 53 kişi katıldı.

İki gün süren ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Çetin Turan tarafından verilen eğitimlerde bağımlılık, madde ve alkol kullanımı ile ilgili yaklaşımlar ve spesifik madde çeşitlerini tanım konuları anlatıldı.

Turan, bağımlılığın temelli bir modelle çözülmesi gereken bir konu olduğunu aktararak, 'Tüm toplumun, tüm kurumlarının iştiraki gerekli. Biz bunun sağlık ayağını oluşturuyoruz. Buradaki katılımcılar daha çok psikiyatri uzmanı, psikolog ve hemşirelerden oluşuyor. Bazen hastanın madde çeşitleri ve kullanımı hakkında bilgisi sağlık çalışanlarından bir adım önde olabiliyor . Biz bu açığı kapatmayı hedefliyoruz. Bir de acil servislerde veya polikliniklerde bağımlılıkla ilgili hastaya yaklaşımı tüm sağlık çalışanlarına anlatmayı amaçlıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Genel Sekreter Aşkın da bağımlılığın çağdaş dünyada evrensel bir felaket boyutuna ulaştığını dile getirerek, şunları aktardı:

'Esasen belki 5-10 yıl önce trafik kazalarının felaket olduğunu konuşurken Türkiye'de çok şükür bu azaldı. Tüm dünyada olduğu gibi bizde bağımlılıkla büyük bir mücadele içindeyiz. Devletimiz mücadeleyi devlet politikası haline getirmiştir. Bizde buna var gücümüzle katılıyoruz. Kurumumuzda bağımlılık konusunda eğitici arkadaşlar yetiştirmek üzere bir program gerçekleştirdik. Onlar da gittikleri kurumlarda çalışanların eğitimlerini gerçekleştirecekler. Nihayetinde bu konuda birinci mücadele hattı ailedir.

- Aileler çocukalarını takip etmeli

Ailenin asli görevi, bakmakla yükümlü oldukları çocuklarını veya yakınlarını takip etmek, onlarla iyi iletişim kurmak ve çocuklarında olup bitenleri izlemektir. Bizde kurumsal anlamda bir aile olarak kurumumuzda eğiticiler yetiştirdik. İnşallah önümüzdeki haftalarda tüm hastanelerimizde bağımlılık eğitimi başlayacak, yaklaşık 15 bin çalışanımız da bu konuda farkındalık, duyarlılık oluşacaktır.'
Kaynak: AA