Uluslararası Kudüs Kuruluşundan 'Kudüs 2016' Raporu

Uluslararası Kudüs Kuruluşu Genel Sekreteri Hammud: '2016 yılında Mescidi Aksa'ya saldıran radikal Yahudilerin sayısı 14 bin 806'ya ulaştı. Mescidi Aksa'ya saldıran radikal Yahudilerin sayısının, 2015'e göre yüzde 28, 2009 yılına göre ise yaklaşık yüzde 150 artmış olduğunu görüyoruz. Yahudi örgütler, düzenledikleri kutlamalarla bu sayının artışından memnun olduklarını dile getiriyorlar'

Lübnan'daki Uluslararası Kudüs Kuruluşu, 41. Filistin Toprak Günü münasebetiyle İsrail'in 2016 yılında Filistinlilere yönelik işlediği suçları anlatan bir rapor yayımladı.

Başkent Beyrut'taki bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uluslararası Kudüs Kuruluşu Genel Sekreteri Yasin Hammud, 'Kudüs 2016: Yahudileştirmenin yükselişi ve dayanışmanın düşüşü' başlıklı rapor hakkında özet bilgiler verdi.

Filistinlilerin ve Kudüs'ün maruz kaldığı İsrail tehdidinin devam ettiğini belirten Hammud, '2016 yılında Mescid-i Aksa'ya saldıran radikal Yahudilerin sayısı 14 bin 806'ya ulaştı. Mescid-i Aksa'ya saldıran radikal Yahudilerin sayısının, 2015'e göre yüzde 28, 2009 yılına göre ise yaklaşık yüzde 150 artmış olduğunu görüyoruz. Yahudi örgütler, düzenledikleri kutlamalarla bu sayının artışından memnun olduklarını dile getiriyorlar.' dedi.

İsrail yönetiminin 2016'da, çocuk, yaşlı, kadın ve cami görevlisi olmak üzere 258 Filistinliyi Mescid-i Aksa'dan zorla çıkardığını ifade eden Hammud, Kudüs'te Yahudi yerleşimcilerin sayısının 2009'dan 2016'ya kadar yüzde 40 arttığı ve eski Kudüs olarak isimlendirilen bölgede ise bu oranın yüzde 70 olduğu bilgisini paylaştı.

İsrail'in Kudüs'ü bir Yahudi şehri yapmak istediğini, şehrin Müslümanların yanı sıra Hristiyanlar için de kutsal olduğunu kaydeden Hammud, nüfusun yüzde birini oluşturan Hristiyanların Kudüs'teki sayısının 1979'da 70 bin civarında olduğunu ancak bugün 10 bin civarına düştüğünü söyledi.

Ürdün'deki 28. Arap Birliği Zirvesi'nde liderlerin bir araya geldiğini hatırlatan Hammud, zirvede Filistin meselesinin ve Filistinlilerin hukukunun ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Kudüs'e yönelik tehditlerin son aylarda daha da arttığına dikkati çeken Hammud, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıyacağına yönelik açıklamalarını tehditlere örnek olarak gösterdi.

İsrail, 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemiş, İsrail güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart'ta Filistin Toprak Günü'nde etkinlikler düzenleyip kaybettiklerini anıyor.
Kaynak: AA