TÜRKONFED Ve BM Kadın Komisyonu 'Kadın Zirvesi' Düzenleyecek

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve BM Kadın Komisyonu iş birliğiyle bu yılın sonunda Kadın Zirvesi organize edilecek.

TÜRKONFED açıklamasına göre, Türkiye'nin en büyük örgütlü kadın gücünü oluşturan ve 32 kadın derneğini çatısı altında toplayan TÜRKONFED, ABD'ye çıkarma yaptı. TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ve TÜRKONFED Genel Sekreteri Arda Batu öncülüğündeki heyet, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Yuvarlak Masa Toplantısı ve BM Kadının Güçlendirilmesi Forumu'na katıldı.

TÜRKONFED heyeti ayrıca Manhattan Ticaret Odası, T.C. New York Başkonsolosu Ertan Yalçın ve Küçük İşletmeler Birliği'nin (Small Business Association-SBA) New York ofisini de ziyaret etti.

İDK Başkanı Prof. Dr. Açık'ın ev sahipliğinde düzenlenen TÜRKONFED BM Kadın Yuvarlak Masa Toplantısı'na ise BM Kadın ve TÜRKONFED yetkilileri ile üyeleri katıldı. Toplantıda İDK'nın 2015-2018 dönemi geçmiş ve gelecek faaliyetlerini anlattığı bir sunum gerçekleştiren Açık, BM Kadın Komisyonu'na kadının güçlenmesi kapsamında düzenlenecek projeler için iş birliği önerilerini sundu. BM Kadın Komisyonu'nun iş birliğiyle 2017 yılı sonunda TÜRKONFED tarafından düzenlenecek Kadın Zirvesi için atılacak adımlar görüşüldü.

TÜRKONFED heyeti son olarak SBA'dan New York Bölge Direktörü Cynthia Keyser ve New York KOBİ Hizmetleri yöneticileri ile görüştü. New York'ta işverenleri ve iş kurmak isteyenleri destekleyerek çalışmalarda bulunan SBA ile iki ülkedeki KOBİ'lerin sorunları ve gelecekte yapılabilecek olası iş birlikleri değerlendirildi.

Keyser, ABD'de KOSGEB'in muadili niteliğindeki SBA'nın ABD Kongresi'nde 1953 yılında Küçük İşletmeler Yasası'nın (Small Business Act) kabul edilmesiyle birlikte hayata geçirilmesiyle küçük işletmeler nezdinde özellikle kadınlara, ihtiyacı olanlara ve gazilere yönelik girişimcilik desteklerini anlattı.

- 'Kadın konusunda elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz'

TÜRKONFED İDK Başkanı Prof. Dr. Açık, 'Kadın Girişimciliğini ve Ticaretini Destekleme Oturumu'nda yaptığı konuşmada TÜRKONFED hakkında bilgi verdi. Açık, şunları kaydetti:

'İDK olarak kurulduğumuz 2007 yılından bugüne kadar; kadının toplumdaki statüsünün iyileştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, kadının ekonomik ve sosyal yaşamda hak ettiği yere ulaşmasının sağlanması için sürdürdüğümüz çabalarla hep öncü bir rol üstlendik. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de kadın odaklı tüm projelere destek vermek için, kadının sosyal ve ekonomik dönüşümü için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz.'

Kadının toplumsal statüsünün ve iş dünyasındaki yerinin olması gerekenin çok gerisinde olduğuna işaret eden Açık, şu ifadeleri kullandı:

'Kadınlar; sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlar gibi yaşamın tüm alanlarına da erkeklere benzer oranlarda ve etkinlik düzeyinde yer alamamaktadır. Kaynaklara ulaşma ve kaynakları etkin bir şekilde kullanma açısından da cinsiyet eşitsizliği var. Yetki ve karar alma mekanizmalarında, üst düzey mesleklerde ve iş dünyasında kadın yok denecek kadar az.

Ancak; sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi, bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılabilmesi için toplumun yarısını oluşturan kadınların yaşamın tüm alanlarında daha fazla sayıda yer alması ve karar alma mekanizmalarına daha etkin ve yetkin bir şekilde katılımı ile mümkündür. Bu nedenle TÜRKONFED olarak 'Kadın Güçlenirse, Toplum Güçlenir' felsefesiyle çalışmalarımızı artırarak sürdürmeye devam edeceğiz.'

Kaynak: AA