Tunus'ta Yeni Siyasi Oluşum

Eski Tunus Başbakanı Cuma, yeni parti kurdu.

Tunus'ta Troyka hükümetinin ardından göreve gelen eski Başbakan Mehdi Cuma, 'Tunus Alternatifi' adlı siyasi parti kuruluşu için ilgili makamlara başvuru yaptığını açıkladı.

Başkentte düzenlediği basın toplantısında konuşan Cuma, ülkede biriken siyasi kriz, yerel seçimler ve anayasal kurumların tamamlanmaması nedeniyle demokratik yapının zayıflığı ile ekonomik ve sosyal yapıdaki beceriksizliğin kendisini parti kurmaya ittiğini söyledi.

Gelecekteki tüm seçimlere katılacaklarını ve herhangi bir siyasi ittifak içinde olmayacaklarını vurgulayan Cuma, siyasi parti kuruluşu öncesinde ülkenin sorunlarına ilişkin ciddi bilgiler elde etmek amacıyla 'Alternatiflerin Tunus'u' adında bir araştırma merkezi kurduğunu hatırlattı.

Partisinin çizgileri konusunda açıklama yapmayan Cuma, partinin kurucuları arasında kendisinin başbakanlığı döneminde birlikte çalıştığı bakan ve siyasilerin olduğunu belirtti.

Cuma, Tunus'ta siyasi hayatı eleştirerek 'Siyasi arenada bulunan partilerin çoğunluğu kurumsallaşmış değiller, onlar sadece seçim mekanizmaları olarak çalışıyor.' dedi.

Tunus'ta 14 Ocak Devrimi sonrasında yapılan seçimlerde Nahda Hareketi Partisi'nin başını çektiği Troyka hükümeti olarak bilinen koalisyon, çeşitli siyasi manevralarla hükümetten ayrılmaya ikna edildi. Ardından kurulan teknokrat hükümetinin başına getirilen Mehdi Cuma, Ocak 2014 ile Şubat 2015 arasında başbakanlık yaptı.

Mehdi Cuma, daha önce Fransız petrol şirketi Total'de üst düzey görev almasından dolayı Tunus halkı tarafından 'Total Mehdi' ismiyle anılıyor. Yönetimdeki son anlarında Fransız petrol şirketlerine verdiği imtiyazlara ilişkin tartışmalar ülkede sıcaklığını koruyor.
Kaynak: AA