Toplum Ruh Sağlığı Merkezinden Sergi

Siirt Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde (TRSM) düzenli takip, tedavi ve rehabilitasyonları yapılan ağır kronik ruhsal rahatsızlığı bulunan hastaların hazırladığı el sanatları çalışmaları sergilendi.

Siirt Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren merkezde tedavisi süren hastaların hazırladığı el işi ürünlerden oluşan sergi törenle izlenime sunuldu.

Serginin açılışında konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fikret Can, merkezin ilde 2013 yılında hizmet vermeye başladığını belirterek, merkez ile temel amacın topluma adaptasyonda güçlük çeken vatandaşları rehabilite ederek, tekrar topluma kazandırmak olduğunu söyledi.

Can, 2013 yılında 23 hastayla hizmet vermeye başlayan merkezin geçen yıl 95 hastaya bu yıl ise mart ayına kadar 140 hastaya hizmet verdiğini belirterek, merkezde tedavisi tamamlanan ve sağlığına kavuşan hastalardan 2'sinin çeşitli kurumlara memur olarak atandığını, bazı hastaların ise İŞKUR aracılığıyla iş imkanına kavuştuğunu belirtti.

Merkezin sorumlu hekimi Seval Taşpınar, Sağlık Bakanlığının 2011 yılında uygulamaya başladığı, 'Toplum Ruh Sağlığı' modeli kapsamında kurulan bu merkezlerin ağır ruhsal hastalığın sebep olduğu yeti yitimi ile toplumdan kopan hastaların yeniden topluma kazandırılması için çalıştığını bildirdi.

Taşpınar, bu merkezlerde şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, bipolar bozukluk, şizoaffektif bozukluk teşhisi konulan hastalara farmakolojik takibin yanı sıra toplum temelli psikososyal desteğin de sağlandığına işaret etti.

Konuşmaların ardından Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, merkezde tedavi gören hastalarla kurdele keserek serginin açılışını yaptı.

Vali Tutulmaz, hastaların hazırladığı el emeği göz nuru ürünlerden oluşan sergiyi gezdi.

Serginin dört gün ziyarete açık olacağı belirtildi.

Kaynak: AA