Kerkük Valisi kışkırtıyor

Referandum için ‘hayır’ cephesinde birleşen Avrupa ile eşzamanlı kışkırtma Kerkük’te ateşlendi. Kadim kenti PKK’lılara teslim eden KYB’li ırkçı vali Necmeddin Kerim, kamu kurumlarına Kürdistan bayrağı astırdı. Türkmen ve Arapların tepki gösterdiği uygulamayla kent barut fıçısına döndü.

Kerkük Valisi kışkırtıyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye ziyaretinde IKBY bayrağının asılmasının ardından, referandumda 'hayır'cıların başlattığı 'bayrak' provokasyonu, Türkiye'nin hayli hassas olduğu Kerkük üzerinden devam ediyor. Kerkük'ün PKK elebaşlarıyla hayli samimi görüntüler veren ırkçı valisi Necmeddin Kerim'in girişimiyle, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerine Irak bayrağının yanısıra IKBY bayrağının asılması kararı kabul edildi. Kerkük İl Genel Meclisi'ndeki Türkmenler ve Arapların itirazlarına, Bağdat yönetiminin de tepkilerine rağmen alınan bu karar, bölgede gerilimi iyice artırdı.

Kerkük Valisi kışkırtıyor

TÜRKMENLER BARUT FIÇISI

Kerkük'ün Kürt valisi Necmeddin Kerim'in yolaçtığı uygulama, kentte gerilime neden oldu. Türkmenler Kerkük'ü Türkmen bayraklarıyla donatarak bu girişimi boykot ederken, Irak hükümeti ise Kerkük Valiliği'ne gönderdiği resmi yazıda, “Kerkük ve tartışmalı bölgelerde izlenecek mekanizmalar, Irak'ın 2005 anayasasının 140. maddesinde belirlenmiştir. Bu durum halen çözüme kavuşmamakla birlikte kentiniz (Kerkük) federal hükümet ve anti merkeziyetçi yönetime bağlıdır. Orada sadece Irak bayrağının asılması gerekiyor” denildi. Bağdat yönetiminin yazısında ayrıca, kentte Irak bayrağını asma veya yanında başka bayrak asma yetkisinin il genel meclisinde değil, federal ve merkezi yönetimde olduğunun altı çizildi.

Kerkük Valisi kışkırtıyor