İzmir Lokması Ve Şambalisine Coğrafi İşaret Alınması

İZTO, Türk Patent Enstitüsünce İzmir'in geleneksel tatlıları lokma ve şambalisinin coğrafi işaretle koruma altına alınmasını, tatlıları vatandaşlara dağıtarak duyurdu İZTO Başkanı Demirtaş: 'Bu ürünler artık verilen tarife göre yapılabilir. Böylece hem kaliteyi kontrol edip hem de aynı kaliteyle gelecek nesillere aktarma gerçekleşecek'

İzmir Ticaret Odası (İZTO), Türk Patent Enstitüsünce İzmir'in geleneksel tatlıları lokma ve şambalinin coğrafi işaretle koruma altına alınması nedeniyle vatandaşlara tatlı ikram etti.

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve Yönetim Kurulu üyeleri oda önünde kurulan tezgahta önlük giyerek lokma döktü, Şambali ile vatandaşlara ikram etti.

Gazetecilere açıklama yapan Demirtaş, İzmir'in geçmişinden günümüze gelen ürünlerini coğrafi işaret alarak aslına uygun bir şekilde gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirtti.

Bu kapsamda başvurusunu yaptıkları şambali ve İzmir lokmasının coğrafi işaretlerini aldıklarını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

'6 yıldır İzmir lokmasının coğrafi işaretini almak için çaba gösterdik. Nihayet 21 Mart tarihinde elimize ulaştı. Bu konuda Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği destek verdi. İzmir boyozu, İzmir kumrusu ve İzmir tulumu devam eden başvurularımızdan. Umut ediyoruz ki onları da kısa zamanda alacağız. Coğrafi işareti almak demek bu ürünlerin geçmişte olduğu gibi tarifine uygun olarak bundan sonra da yapılması. Şayet tarifine uygun yapılmamışsa şambali, İzmir lokması yazıyor ise bunu engelleme hakkımız var. Bu ürünler artık verilen tarife göre yapılabilir. Böylece hem kaliteyi kontrol edip hem de aynı kaliteyle gelecek nesillere aktarma gerçekleşecek.'

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman da böyle bir çalışmanın içerisinde yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. Tavman, üretim yapan firmalarla kullanılan malzemeler ve oranları konusunda görüştüklerini ve bu doğrultuda çalışmayı gerçekleştirdiklerini anlattı.
Kaynak: AA