GRAFİKLİ - Dijital Diplomasinin 'En İyileri' Türkiye'den

Dijital platformlarda en iyi diplomasi performansı gösteren ülke ve liderleri belirleyen 'Dijital Diplomasinin Durumu2016' raporu yayımlandı Rapordan: Cumhurbaşkanlığının resmi Türkçe Twitter hesabı en çok etkileşim halindeki hesap olarak 1. sırayı aldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılının en iyi FaceTime kullanıcısı, Erdoğan'ın Facebook hesabı ise yılın en iyi devlet başkanı Facebook sayfası oldu Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşları arasında Twitter'da en etkin ikinci isim oldu Dışişleri Bakanlığı, dijital performans açısından 210 ülke arasında 25'inci sırada yer alarak, 185 ülkeyi geride bıraktı

NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Dünyada diplomasi alanında çalışan kişi ve kuruluşların dijital diplomasiye yönelik çalışmaları ve sosyal medyadaki etkileşimleri, İstanbul Dijital Araştırmalar Merkezi tarafından, 'Diplomacy.Live' projesi kapsamında hazırlanan 'Dijital Diplomasinin Durumu-2016' başlıklı raporda değerlendirildi.

Ülke ve liderlerin 2016'da sosyal medyada gösterdiği diplomasi performansına bakıldığında, Cumhurbaşkanlığının resmi Türkçe Twitter hesabı en çok etkileşim halindeki hesap olarak ilk sırada yer alırken Dışişleri Bakanlığı, dijital performans açısından 210 ülke arasında 25'inci sırada yer alarak 185 ülkeyi geride bıraktı.

Dijital diplomasiye dair blog yazılarının, 2016'da #digitaldiplomacy etiketiyle tweet atan 17 bin 248 kullanıcının 100 bine yakın hareketinin de yer aldığı çalışmanın analitik bölümünde ise devlet ve hükümet başkanlarına, dışişleri bakanları ve bakanlıklarına, uluslararası örgütlere, büyükelçilik ve diplomatlara ait toplam 7 bin 790 Twitter, Instagram ve Facebook hesabının metrik etkileşimleri değerlendirildi.

Veriler ve jüri değerlendirmesi olmak üzere iki ayrı açıdan dijital diplomasinin 'en iyi'lerini sıralayan rapor, Türk dış politikasının dijital platformlarda başarıyla yürütüldüğünü ortaya koydu.

Ülke ve liderlerin 2016'da sosyal medyada gösterdiği diplomasi performansına ilişkin değerlendirmelere de Türkiye damgasını vurdu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, en iyi FaceTime kullanıcısı

Twitter kullanımı kategorisinde Cumhurbaşkanlığının resmi Türkçe Twitter hesabı, en çok beğeni, retweet, paylaşım gibi faaliyetlerin gözlemlendiği, en çok etkileşim halindeki hesap olarak 1. sırayı aldı.

Toplam 7 milyon 666 bin 259 etkileşimle birinci olan Cumhurbaşkanlığının Türkçe hesabını, 1 milyon 322 bin 280 etkileşim ile Meksika Cumhurbaşkanlığı izledi.

Cumhurbaşkanlığının İngilizce Twitter hesabı ise, aynı listenin 8. sırada yer aldı.

Uluslararası jüri değerlendirmesine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılının en iyi FaceTime kullanıcısı, Erdoğan'ın Facebook hesabı ise yılın en iyi devlet başkanı Facebook sayfası seçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz'da FaceTime aracılığıyla canlı yayında halka seslenmesi ve bunun darbe girişiminin başarısız olmasındaki büyük etkisi, küresel diplomaside 2016'nın öne çıkan olayları arasında gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak - 31 Aralık 2016 dönemine ilişkin toplam metrik etkileşim verilerine göre Facebook'u en iyi kullanan devlet başkanları arasında 6. ve en fazla beğeni alanlar arasında ise 5. sırada yer aldı.

Başbakanlık resmi Facebook sayfası da bu sosyal medya platformunu en iyi kullanan başbakanlık hesapları arasında 5. oldu.

En aktif şahsi Twitter hesapları verileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 5. ve Başbakan Binali Yıldırım'ı 2. sırada gösterdi.

Instagram kategorisinde en aktif hesaplara bakıldığında da, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderler arasında 8'inci ve Başbakan Yıldırım başbakanlar arasında 10'uncu sırada yer aldı.

- Dünyanın 'en iyi' diplomatik portalları Türkiye'den

Dışişleri bakanlıklarının 25 sosyal platformdaki tüm dijital diplomasi varlıklarının, mobil uygulama ve web sitelerindeki etkinliklerinin değerlendirildiği 'dijital diplomasi atlası'nda, Türk Dışişleri Bakanlığı 210 ülke arasında 25. sırada yer alarak, dijital performans açısından 185 ülkeyi geride bıraktı.

Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerle ilgili bilgilerin ve yabancı diplomatlara ilişkin birçok başvurunun internet üzerinden yapılmasını sağlayan, 'diplomatic.mfa.gov.tr' adresiyle hizmet veren Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Portalı da, raporda alanında en iyi olarak yer aldı.

Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına sınır kapıları yerine internet bağlantısı olan herhangi bir yerden elektronik vize alma kolaylığı sağlayan E-vize portalı ise, www.evisa.gov.tr adresiyle alanındaki en iyi portal olarak gösterildi.

Yurt dışı görevi sırasında şehit olan Dışişleri ve diğer bakanlık görevlilerinin eş ve çocuklarına yardım etme önceliğiyle kurulan, Ankara'daki yabancı misyon görevlilerinin eşleri başta olmak üzere yabancılara yönelik de Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtma faaliyetlerinde bulunan Dışişleri Bakanlığı Eşleri Dayanışma Derneğinin (DMEDD) internet sitesi de kendi kategorisinde ilk sırayı aldı.

Rapora göre, DMEDD'in www.dmedd.org adresinde hizmet veren dijital platformu, 'en iyi diplomatik kulüp internet sitesi' oldu.

Öte yandan, 15 Temmuz Şehitleri için hazırlanan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini anbean anlatan ve konuya ilişkin haber ve bilgileri yansıtan '15.07.gov.tr', raporda 'en iyi bilinçlendirme portalı' olarak gösterildi.

Raporda en iyiler arasında yer alan bir başka site de afet ve kriz yönetimi alanında en iyi platform seçilen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesi oldu.

- Çavuşoğlu, Twitter'da dünyanın en etkin ikinci dışişleri bakanı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tweet sayısı, retweetlenme ve beğeni sayılarını yansıtan 'metrik toplam etkileşim'e göre yapılan değerlendirmede, dünyadaki dışişleri bakanları arasında en etkin ikinci isim oldu.

Twitter'da 795 bini aşkın, Facebook'ta ise yaklaşık 200 bin takipçi ile sosyal medyayı yoğun kullanan Çavuşoğlu, çalışmanın blog bölümü için de, 'Aktif Diplomasinin Dijital Şekli' başlıklı İngilizce bir makale kaleme aldı.

Çavuşoğlu, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati, İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Maria Dastis gibi 41 üst düzey yetkili, araştırmacı ve akademisyenin de makale yazdığı blogta, kendisinin ve bakanlığın dijital diplomasiye verdiği öneme ve bu alandaki çalışmalarına dikkati çekti.

Türk Dışişleri Bakanlığının, ulusal ve uluslararası platformlarda yenilikçi teknolojileri kullanmasıyla tanındığını vurgulayan Çavuşoğlu, makalesinde 'Şüphesiz, diplomasi alanında sosyal medyanın önemi gittikçe artacak. Bu nedenle, şahsım ve kurumum dijital diplomasiyi kullanma çabalarımızı yoğunlaştıracağız. Bakanlığımızda iletişim ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerden sorumlu yeni bir departman kurma nedenimiz de budur. Bu yeni bölüm, dijital diplomasi çalışmalarını yürütecek.' ifadesine yer verdi.

- 'Amacımız, İstanbul'u dijital modasının belirlendiği yer haline getirmek'

Projeye ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan İstanbul Dijital Araştırmalar Merkezi Başkanı Gökhan Yücel, Birleşmiş Milletler'in (BM), resmi Twitter hesabından raporu görülmeye değer bir çalışma olarak tanıttığını hatırlattı.

Çalışmada sosyal medya hesaplarına yönelik takipçi sayılarının değil, hesap hareketlerinin ve etkileşimin esas alındığını vurgulayan Yücel, 'Takipçi sayısını artırmak için birçok teknik var. Ama etkileşim sayınızı artırmanız kolay değil. O yüzden etkileşim durumu önemli.' dedi.

Ekibiyle 2009 yılından bu yana, küresel dijital diplomasi aktör ve kuruluşlarının dijital eğilimlerini ve varlıklarını analiz ettiğini, değerlendirme ve derecelendirme yaptıklarını belirten Yücel, 'Diplomasinin geleceğini, 21. yüzyılın teknoloji eğilimlerinin şekillendireceğine inanıyoruz.' dedi.

Uluslararası kuruluşların, dünya liderlerinin ve ülkelerin devlet kurumlarının tamamen Türklerden oluşan ekibin dijital diplomasi alanındaki çalışmalarına gösterdiği ilgiye dikkati çeken Yücel, 'Bu işi Türkler yapıyor diyorlar, bize bu işin uzmanı olarak bakıyorlar. Amacımız, modada Paris, Roma, New York neyse, teknolojide Silikon Vadisi neyse, İstanbul'u da dijitalin eğilimlerinin belirlendiği bir yer haline getirmek.' diye konuştu.

Rapora, www.sodd16.com adresinden erişilebilir.

Kaynak: AA