Filistin'de Suların Durumuyla İlgili Sergi

Filistin Başbakanı Hamdallah: “İsrail, Filistin’in su kaynaklarını göze batan biçimde istismar ederek Filistin halkını su bakımından abluka altında tutuyor. İsrail, Filistin halkının kendi kaynaklarını kullanmasını engelleyerek en basit insan hakları anlaşmalarını ihlal ediyor”

Batı Şeria’da Filistin Sular İdaresi (PWA) tarafından Filistin topraklarında suların durumuyla ilgili bir fotoğraf sergisi düzenlendi.

Ramallah kentindeki İstiklal Bahçesi’nin Gloria salonunda Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen sergide, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde sular ile kanalizasyon suyunun durumunu gösteren çeşitli fotoğraflar sergilenerek, dokunmatik ekranlarda sunumlar gösterildi.

Serginin açılış töreninde konuşan Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, “İsrail, Filistin’in su kaynaklarını göze batan biçimde istismar ederek Filistin halkını su bakımından abluka altında tutuyor. İsrail, Filistin halkının kendi kaynaklarını kullanmasını engelleyerek en basit insan hakları anlaşmalarını ihlal ediyor.” dedi.

Hamdallah, “Su sektörü, İsrail’in hırsı ve inatçılığı ile sürekli ve programlı biçimde Filistin halkına karşı baskı uygulama, devletini kurmasını engelleme, her unsuruyla ekonomik ve sosyal kalkınmanın temellerini baltalama ve Filistinlilerin yaşanabilir devletini inşa etmelerini engelleme aracı olarak kullanma denemeleriyle karşı karşıya kalıyor.” ifadelerini kullandı.

PWA Başkanı Mazin Guneym de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin’de suların durumunu “trajik” olarak niteleyerek, İsrail’in (Filistinlilere ait) kaynakların yüzde 85’ini kontrol ettiğine dikkati çekti.

Serginin, İsrail’in Filistin’in kaynaklarını kontrol etmeye devam etmesi gölgesinde Filistin ile uluslararası halka Filistin’deki suların durumunun portresini sunmaya çalıştığını belirten Guneym, Gazze’deki yer altı sularının yüzde 97’sinin deniz ve kanalizasyon suyunun sızmasından dolayı kirli olduğunu ifade ederek, Batı Şeria’da su sıkıntısı yaşandığını kaydetti.

Serginin koordinatörü Esma Selame de “Sergi, Filistin halkının her kesimine ulaşmak için modern teknolojiyi kullanarak suların durumunu aydınlatmaya çalışıyor.” dedi.

Selame, ziyaretçilerin istediği bilgilere kolayca ulaşması için “teknolojik programların” temin edildiğini söyledi.
Kaynak: AA