Engelli Öğretmeni Öğrenciliğinden Bu Yana Belediye Taşıyor

Sivas'ta, 3 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olan ve 23 yıldır tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdüren Sezer Kızkapan, 4 yıllık üniversite eğitiminde olduğu gibi öğretmenlik yaptığı okula da Sivas Belediyesinin hizmete sunduğu 'engelsiz hizmet aracı' ile gidip geliyor Bedensel engelli öğretmen Kızkapan: 'Engelliler, ötekileştirme olmadan, farkına varılarak, toplumun içerisinde yaşatılmalı. Sonuçta fiziki şartlar ortadan kalktığı zaman bizim engelli olduğumuzu düşünmüyorum'

SERHAT ZAFER - Sivas'ta, 3 yaşındayken bir aracın çarpması sonucu omurilik felci olan ve 23 yıldır tekerlekli sandalyeyle yaşamını sürdüren öğretmen Sezer Kızkapan, öğrenciliğinden bu yana Sivas Belediyesinin engelliler için hizmete sunduğu 'engelsiz hizmet aracı' sayesinde ulaşım imkanından faydalanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Aydoğan Mahallesi'nde yaşayan ve Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun olan Kızkapan, öğrenciliği boyunca Sivas Belediyesinin 'engelsiz hizmet aracı'ndan faydalanarak okula gidip geldi. Üniversitede okuduğu 4 yıl boyunca evinden özel donanımlı araçla alınarak okula götürülen Kızkapan, derslerinin bitmesinin ardından aynı araçla evine bırakıldı.

Yaklaşık 2 yıl önce okulunu başarıyla tamamlayan 26 yaşındaki Kızkapan, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavında da (KPSS) başarılı olarak Gültepe Mahallesi'nde bulunan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne felsefe öğretmeni olarak atandı.

Kızkapan, öğretmenlik yaptığı okula da 2 yıldır Sivas Belediyesinin hizmeti olan 'engelsiz hizmet aracı' ile gidip geliyor.

- 'Herkesin sınav dünyası ve imtihanı farklı'

Sezer Kızkapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşta engelli kaldığını söyledi. Engelli olmanın hayatın sonu olmadığını dile getiren Kızkapan, 'Daha çok kendimi hayatın tadını çıkartmaya adadım. Felsefe okuduğum için daha çok hayatın farkına vardım. Bir de dini anlamda baktığımız zaman bu bir imtihan, herkesin sınav dünyası ve imtihanı farklı.' dedi.

Fiziki şartlar olmadığı sürece kendisini engelli hissetmediğine vurgu yapan Kızkapan, görev yaptığı okulda asansör olmadığı için sadece zemin katta bulunan sınıfta derslere girebildiğini anlattı.

Hayat dolu olduğunu ve hayatı severek yaşadığını belirten Kızkapan, 'Engellilerimiz hayatı severek yaşamalı. İnsanlara engelli gözüyle bakılmasın, onlar da sonuçta toplumumuzun bireyleri. Engelliler, ötekileştirme olmadan, farkına varılarak, toplumun içerisinde yaşatılmalı. Sonuçta fiziki şartlar ortadan kalktığı zaman bizim engelli olduğumuzu düşünmüyorum.' diye konuştu.

- Engelsiz hizmet aracı ulaşım engellerini kaldırdı

Sivas Belediyesinin yaklaşık 8 senedir 'engelsiz hizmet aracı' hizmeti sunduğunu anımsatan Kızkapan, şunları kaydetti:

'Bu aracı üniversiteye başladığımda öğrencilik dönemimden itibaren kullanmaya başladım, şu anda da devam ediyor. Bu sadece bana yönelik bir hizmet değil, tüm engelli öğrencilerimiz ve kamu çalışanlarımız faydalanıyor. Eski kamu binalarında asansör ve fiziki alanlarda büyük sıkıntı oluyor. Yüksek merdiven girişleri, rampa olmaması, engelli lavabolarının olmaması bizim için büyük sıkıntı yaratıyor. Okul müdürümüz benim için fiziki şartları iyileştirdi, kendisine teşekkür ediyorum. Engelli arkadaşlarımız kendilerini kapatmasınlar, onlar da toplumun bir parçası. Kendilerini geliştirmeye devam etsinler.'

Sezer Kızkapan, kariyerine ulaşmasında ulaşım imkanı sunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın'a ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaynak: AA