'34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali' Başlıyor

SevdaCenap And Müzik Vakfınca düzenlenen festival, 8 ülkeden 250'ye yakın yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla 430 Nisan tarihlerinde yapılacak Bu yıl festivalde heykeltraş Erdemli'nin, işlevini yitirmiş endüstriyel hurda parçalarından tek tek oluşturduğu 'Enstrümantal' heykel sergisi de etkinliklerin olduğu günlerde ziyarete açık olacak.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfınca düzenlenen '34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali', 4-30 Nisan tarihlerinde müzikseverlerle buluşacak.

Başkentin en uzun soluklu ve geleneksel etkinliği haline gelen festivalde, dünya ve Türkiye'de yaşanan olumsuzluklara rağmen 'sanatın var olması gerekliliği'nden yola çıkılarak, sanatseverler, klasik müzik, Rock'n Roll, Flamenko ve caz alanının seçkin örnekleriyle buluşturulacak ve 8 ülkeden 250'ye yakın yerli-yabancı sanatçı ağırlanacak.

Açılış ve kapanış konserlerinin senfoni orkestrasıyla verileceği festivalde, Türk bestecilerinin eserlerine yer verilmesi, Türk ve yabancı sanatçıların birliktelikleri ile genç sanatçıların desteklenmesi gelenekleri sürdürülecek. Pek çok sanatçı ve topluluk da festival sayesinde ilk kez Türkiye'ye ve Ankara'ya gelecek.

- Festivalin etkinlik programı

Festival, Vakfın kültürel mirasını sürdürdüğü kuruculardan Cenap And'ın anısına düzenlenen Ankara'nın sanatsal gücünün yansıması olan bir konser ve kuruluşundan itibaren Vakfın Danışma Kurulu Başkanlığını yapmış olan Adnan Saygun'un 110'uncu doğum yılı sebebiyle bestecinin 'Ayin Raksı' ile açılacak.

Açılış konseri, MEB Şura Salonu'nda 4 Nisan Salı akşamı saat 20.00'de, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Avrupa'nın müzik eleştirmenleri tarafından 'Cennetten Gelen Sesler' olarak nitelendirilen ve Cem-i Can Deliorman'ın şefliğindeki Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu tarafından verilecek.

Festivalin ikinci etkinliği ise 12 Nisan Çarşamba günü sahnelenecek. Ukrayna'nın en önemli oda müziği topluluğu olarak görülen ve ülkenin resmi kültür elçisi olan Kiev Solistleri'nin konseri, Ankara'da ilk kez Uluslarası Ankara Müzik Festivali kapsamında verilecek. Topluluğun solisti, parlak tekniği ve hassas yorumu ile tanınan keman virtüözü Valeriy Sokolov olacak.

13 Nisan akşamı her biri kendi dalında tanınmış müzisyenlerden oluşan ve konserleri özellikle Kuzey Avrupa'da büyük beğeni toplayan Letonyalı Big Al & The Jokers grubu MEB Şura Salonu'nda rockseverler için sahne alacak. Smokie, Nazareth, Мacy Grey, Scorpions, Boney M gibi dünyaca ünlü grup ve sanatçılar ile birlikte konserler veren topluluk, sahne enerjileri ve dansçıları ile festival seyircisine hareketli bir gece yaşatacak. Grup, festival kapsamında Bilkent'te 14 Nisan Cuma günü saat 21.30'da Bis by New Castle'da da müzikseverlerle bir araya gelecek.

2017 yılı 'Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri'ne de aday gösterilen ve dünyanın sayılı klasik müzik ödüllerinden biri olan 'Diapason d'Or'u da kazanan genç sanatçı Julien Libeer de ilk kez bu festival ile Ankara'ya geliyor. Libeer'in piyano resitali, 19 Nisan Çarşamba günü saat 20.00'de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

20 Nisan'da sanatta 40'ıncı yılını kutlayan Ahmet Kanneci 'Klasik Gitar Resitali' ile, 22 Nisan'da flamenkonun bol ödüllü yıldızı Rafael Amargo dans gösterisiyle, 26 Nisan'da Jan MrAcek ve Lukas Klansky ikilisi 'Keman Piyano Resitali' ile, 27 Nisan'da da Türkiye'nin yetiştirdiği genç müzisyenlerden oluşan Begoa Ensemble oda müziği konseriyle festivale renk katacak.

ABD'nin Grammy ödüllü trompet sanatçısı Nicholas Payton, ritm ağırlıklı son projesi 'Nicholas Payton Afro Caribbean Mix Tape Project' ile cazseverlere 29 Nisan Cumartesi günü saat 21.00'de müzik ziyafeti verecek.

Festivalin kapanış konseri ise Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası tarafından, şef Gürer Aykal yönetiminde 30 Nisan akşamı verilecek. MEB Şura Salonu'nda saat 20.00'de düzenlenecek kapanış etkinliğinde, Türkiye'nin gelecek vadeden kemancılarından Hande Küden ile çellist Nil Kocamangil sahne alacak.

- Festivalde bir yenilik

Bu yıl festivalde bir yenilik de yaşanacak. Sanatçı Asaf Erdemli'nin, işlevini yitirmiş endüstriyel hurda parçalarından tek tek oluşturduğu 'Enstrümantal' heykel sergisi de etkinliklerin olduğu günlerde ziyarete açık olacak.

34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali'nin etkinlik biletlerinin fiyatı ise 30 ile 104,5 lira arasında değişiyor. Öğrenci biletlerinin 10 lira indirimle satılacağı festival kapsamında, SCA Müzik Vakfı Destekleme Kartı sahiplerine ve 10 kişiyi aşan gruplara da özel indirimler uygulanacak.

Kaynak: AA