'Türkiye Bu Sistemik Değişikliği Yapmak Durumunda'

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, 'Güney Kore'nin kişi başı milli geliri 2015'te 27 bin dolarlara çıkıyor, Türkiye'nin 9 bin 125 dolarlarda kalıyor. Bence buradaki tıkanıklıklar sistemik.' dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) konferans salonunda gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Türkiye adlı konferansta konuşan Ertem, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini söyledi.

Yeni bir anayasanın uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olduğunu dile getiren Ertem, dünyadaki hiyerarşinin de hızlı bir değişime uğradığını ifade etti.

Bütün toplumlardaki anayasal değişimlerin temel mutabakat ve uzlaşma ihtiyacından ortaya çıktığını belirten Ertem, şunları kaydetti:

'Türkiye'de, 12 Eylül anayasası çok ciddi değişiklikler gördü ama biz 12 Eylül Anayasasını tümüyle rafa kaldırıp, demokratik ve Türkiye'nin günü karşılayacak, buradaki temel dinamikleri harekete geçirecek bir anayasal sisteme geçemedik. Bunun çeşitli sosyal, ekonomik, tarihsel ve tabi uluslar arası engelleri olduğunu belirtelim. Dolayısıyla bu ihtiyacın çok uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Ama bir tıkanma noktasına doğru gittiğimizi hepimiz izliyorduk. Peki bu anayasal değişimin bir yönetim sistemi değişikliği ile olması hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı, içinde bulunduğumuz dünyadaki değişime bağlıyorum bunu. Gerçekten 21. yüzyıl, 20. yüzyılda şekillenen dünyayı geride bırakan bir dönem tekabül ediyor. Burada şöyle bir değişiklik var, dünyanın doğusunda ve güneyinde yer alan, iktisatçıların gelişmekte olan ülkeler dediği ülkeler grubu, büyük ölçüde gelişmiş ülkelere 2008 krizi ile birlikte yetişiyorlar ve ellerindeki teknoloji rantını onların ellerinden alıyorlar. Bu anlamda dünyadaki ekonomik hiyerarşide değişiyor. Bu değişim, yani gelişmiş ülkelerin geriye gitmesi, gelişmekte olan ülkelerin onların yerine yerleşmeye başlaması şüphesiz siyasi, ekonomik altüst oluşları beraberinde getiriyor.'

- 'Türkiye bu sistemik değişikliği yapmak durumunda'

Ertem, Avrupa'da çeşitli sorunların yaşandığını ve bu sorunların etkilerinin de hızlı bir biçimde herkesi kapsadığını ve Avrupa'da son zamanlarda Türkiye aleyhine çalışmaların olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

'Bu gün Türkiye ile sorunlar yaşayan merkez Avrupa, Hollanda, Almanya gibi ülkeler, yeni daha zengin bir Avrupa oluşturmak üzere harekete geçtiler. Dolayısıyla sorun yalnızca Türkiye Almanya, Türkiye'nin AB müzakerelerinin uzaması gibi değildir. Avrupa'nın kendi içerisindeki sorunlar bugün bu temel dönüşümün dinamiklerini oluşturuyorlar. Bu çerçevede, Türkiye bu sistemik değişikliği yapmak durumunda. Çünkü biliyorsunuz, 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu parçalandı ve parçalanmasıyla birlikte, temel enerji ve pazar alanları da büyük devletler arasında paylaşıldı. Bu paylaşımın bu gün artık sona ermekte olduğunu görüyoruz ve Türkiye eski gücüne doğru giderken Avrupa'nın krizi yaşadığını ve bu paylaşıma Türkiye'nin ortak olmasını istemesiyle yeniden, belki bir ticaret savaşının, belki bir pazar savaşının da ortaya çıktığını görüyoruz. Türkiye bence kilit ülke, yani bütün bu altüst oluşun 2. Dünya savaşındaki gibi bir insanlık sorununa dönüşmemesi Türkiye'nin demokratik dönüşümleri ve buna bağlı, sistemik reformları yapmasına bağlı. Çünkü Türkiye bütün bu değişimin temel ülkelerinden bir tanesi olduğu gibi coğrafi olarak da merkez ülkesi.'

Başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler veren Ertem, bu sistemin önemli bir aşama olduğunu aktardı.

Ertem, Türkiye ile Güney Kore arasında karşılaştırma yaparak, '1987 yılından beri Türkiye ve Güney Kore karşılaştırması yaptığımızda, Güney Kore'de 6 başkan gelmiş 1987'den bu yana, Türkiye'de 20 hükumet, 11 başbakan gelmiş, tabi bu hükumetlerin çoğu koalisyon hükumetleri. 1987'de Güney Kore'nin kişi başı milli geliri 3 bin 657 dolarmış, Türkiye'nin geliri bin 703 dolar. Güney Kore'nin kişi başı milli geliri 2015'te 27 bin dolara çıkıyor, Türkiye'nin 9 bin 125 dolarlarda kalıyor. Bence buradaki tıkanıklıklar sistemik.' şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Özlem Zengin'in oğlunun trafik kazası geçirmesinden dolayı konferansa katılamadığı bildirildi.

Konferansa NKÜ Rektörü Osman Şimşek, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA